njuz-autor

AUTOR: urednistvo

23. mar. 2011

Ministarstvo prosvete uvodi nove mere podrške “odlivu mozgova”

Megatrend se prvi priključio akciji dovođenja Srbije na prvo mesto

BEOGRAD, 23. mart 2011, (Njuz) – Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je ranije danas da nije zadovoljan pozicijom Srbije na listi zemalja sa največim “odlivom mozgova” . Naime, nedavno istraživanje USAID-a pokazalo je da se Srbija druga po broju mladih stručnjaka koji svoju karijeru započinju ili nastavljaju van zemlje u kojoj su se školovali, odmah iza Gvineje Bisao.

Ministar je naglasio da zemlja sa tako velikim brojem talenata i tako dobrim obrazovnim sistemom mora stremiti prvoj poziciji.

– Mi jesmo mala zemlja ali kada vidimo mogućnost da u nekoj oblasti, a posebno ovako važnoj, možemo da budemo prvi na svetu, naša je obaveza da to podržimo i ovom prilikom predstavljam novi paket mera kojim to nameravamo i da ostvarimo do kraja mandata ove Vlade – izjavio je ministar.

Jedna od predstavljenih mera je i medijska kampanja pod zajedničkim sloganom “Šta ćeš ovde? Završi (upisati fakultet po volji) i pali odavde” uz podršku Vladinog sajta emigriraj.iz.rs.

– Ja sam već uticao na to da Megatrend univerzitet gde sam bio dekan a sada sam profesor, bude prvi koji će učestvovati – kaže Obradović i nastavlja. – Moram da napomenem da trošak kampanje snose sami univerziteti i da su budžetska sredstva okrenuta isključivo pokretanju sajta koji će davati informacije studentima svih fakulteta kako najbrže da napuste zemlju u potrazi za ličnim ostvarenjem i da je taj sajt realizovan bez ikakve pomoći ministra Dulića.

S obzirom na to da je nedavno Ministarstvu prosvete pripojeno Ministarstvo nauke, principi kojim je uspeh ostvaren na nivou obrazovanja mogu da se primene i na nauku.

– Tu moramo biti oprezni – oprezan je Obradović. – Mi možemo primeniti isti obrazac i na nauku, ali smanjenim tempom kako ne bismo u jednom velikom zamahu i poletu izgubili potencijal da naši naučnici napuštaju zemlju dugoročno tako što ih više nećemo imati.

Dejan Nikolić
 1. Zvonko kaže:

  emigriraj.iz.rs.

   1. Mara kaže:

    Server not found. Birajte fakultet.

 2. Mara kaže:

  Dobro je. Hvala svevišnjem da se neko setio da konačno preduzme nešto kako bismo se otresli tih nabeđenih mozgova. Poslovna politika Srbije je takva da se u tranziciji mnogo više cene švercerske sposobnosti i tajne lopovskog zanata (ovo nemojte, molim vas, tretirati kao ponižavajuće, jer, tranzicija, verujte mi, ne može opstati i razvijati se nikako drugačije). Degradaciju nepotrebnih mozgova potpomaže i obrazovni sistem koji je u svakom slučaju (kako državni, tako i privatni fakulteti) sveden na sticanje što nepotrebnijih znanja, i sve to u svrhe eliminacije obrazovnog sistema. Država Srbija želi da njeni građani budu očeličeni i osposobljeni za šverc svake vrste (naravno, podrazumevaju se i naučna istraživanja u ovoj oblasti i posebne edukacije građana) jer se nikada ne zna kada se tranzicija (božji dar) može prekinuti zaslugom neprijatelja, internih i eksternih.

 3. cetko kaže:

  sve je ovo ok, ali i dalje je besplatna reklama za Megatrend :)

 4. Jordan kaže:

  Napokon se neko setio da sve to malo organizuje.
  Kada samo pomislim koliko je vremena i para trebalo kada je onaj moj ljubigamajka odlazio… Kolike neprospavane noci ispred ambasada, jurenje jos jednog papira, prevedi jos ovaj dokumenat, plati jos ovo osiguranje, kopiraj ovo, kopiraj ono…
  Sada, savrsi skolu i pali! Mi cemo se vec nekako i snaci.
  Gledamo upustvo na Pinku svako vece.

 5. Coa kaže:

  A šta je to na Pinku? Zanima me

  1. Jordan kaže:

   “Pravi” zivot, uzivo, pod budnim okom velikog brata na dvoru i farmi i tako 22 sata dnevno.
   Uostalom sta tebe briga, ocigledno, ti ne zivis ovde.

 6. Xtro2 kaže:

  Ako svi pametni odu, ostacemo mi, glupi.Pogledajte americki film Idiokratija, takva nas buducnost ceka sa ovakvim ministarstvom prosvete.

 7. Petar kaže:

  izjava je “pod znakom pitanja zdravog razuma i namera”, ali je u skladu sa načinom uvodjenja i spovodjenja Bolonjske deklaracije, koja od naše dece pravi “Simpsonove”. Čovek je spomenuo Megtrend, a koliko se sećam, najviše je “truda”, na se “Bolonja” uvede “naglavačke”, uložio nekadašnji Rektor niškog Univerziteta, a sada (valjda) dekan ovog fakulteta. A onda “zapalio” za Beograd i Megatrend. Prema tome prosvetna politika se vodi sistematski i naglavačke (pogubno). Mada jedno ostaje činjenica: i kad završe mladi fakultete, šta da rade u ovako uništenoj privredi i zemlji. Nek’ nam je Bog napomoć.

 8. Bojan kaže:

  Jesam li ja jedini koji vidi slovnu grešku u ovih 6 reči? :D

 9. Milena kaže:

  Nas obrazovni sistem je fantastican, ja sam igrom slucaja zavrsila megatrend i bas tako zapalila… Koliko mi je pomoglo znanje steceno tu toliko mi je pomoglo znanje svercerskog zanata… Strasna je cinjenica da stvarno mnogo pametnih ljudi zapali, da nije tako ne bi nam zemlja bila gde je sad… Vrtimo se u krug, ja sam otisla pre 6 godina, sad je gore nego tad…. Ja se vracati necu dok ne bude bilo bolje…. do tad ce sigurno biti kasno…. Moj savet je bas taj PALI…. Strasno je da nasi studenti ostare za stolicom i onda opet nista, ceo zivot muka….

 10. Tagore kaže:

  Ma šta si reka’ Dejane Nikoliću ? Proljev mozgova velike Srbije do malog Tokija ili se varam ?
  Molim te da se ‘itno prijaviš našem Ministarstvu pr'Osvete i Smeha !

 11. Jessy kaže:

  Sa stečenim znanjem na Megatrendu, bojim se da neće daleko da doguraju…a što je još gore verovatno će da nam se vrate.

 12. Pita baba prvog unuka “sine sta si ti upisao?”
  a unuk odgovori “medicinu ,bako…
  “e super ti ces da lecis baku kad ona bude bila bolesna…..”
  pita baka drugog unuka sta je upisao
  “ja sam bako upisao ekonomiju”
  “e super , ti ces da mi vodis finansije , znas baka je stara i nemoze vise to sama da radi …..
  pita baka treceg unuka sta jeupisao
  “JA SAM BAKO UPISAO MEGATREND”
  a na to ce baka”BOLE TEBE K…C……”

 13. Ministarstvo prosvete kaže:

  MOLILIM MINISTARSTVO PROSVETE DA MI IZADJE U SUSRET ,JASAM ODLICAN DJAK ,22AVGUSTA U PISANOJ FORM PRIJAVIOSAM MOJU GRESKU ,PA NIJE NIKO IZASAO NA SUSRET NIKO NIJE MI VRATIO U PISANOJ FORMI ODGOVOR ZAHTE SAM POSLAO MINISTARSTVO PROSVETE ODELENJE VRANJE MOJ ZAHTEV JE BIJO I MOJ SAN OD DETISVA DA BUDEM MEDICINSKA SESTRA ,ALI NISAM NASAO RAZUMEVANJE PPA VAS MOLIM DA MI POMOGNETE ,BILA MOJA GRESLA U MESTO DA NAPISEM SMER MEDICINSKASESTRA ,JA SAM NAPISALA OPSTA GIMNAZIJA PA VAS MOLIM OVJ MOJ ZAHTE DA PROSLEDITE DO MINISTRA PROSFETE
  POSTO NE ZNAM KAKO DA SE OBRATIM DRUGOJACE PUNO POZDRAV I NAPRED ZAFALNA UCENICA PRVOG RAZREDA GIMNAZIJE
  U BUJANOVAC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *