nazad na vrh

Misteriozni čovek godinama stoji ispred dragstora i pije pivo

Čovek ništa ne govori ni u dragstoru, samo da praznu flašu i ostavi novac

PRIJEDOR, 29. oktobar 2013, (Njuz) – Nedaleko od glavnog gradskog trga u Prijedoru, već godinama je ista slika: ispred dragstora “Zora”, poput kupa, mirno stoji četrdesetogodišnji muškarac i pije pivo.

Kako saznaje Njuz, reč je o Vasiliju Radenkoviću, koji svojim neobičnim performansom pleni pažnju Prijederčana i turista.

On već godinama svakog dana u podne ulazi u dragstor, gde kupuje pivo, a zatim izlazi ispred i mirno ga pije ispred prodavnice. Jedini trenuci kada se pomera sa svog mesta su kada uđe u dragstor po novo pivo, i kada na kratko ode do svog doma u komšiluku da obavi nuždu. Svake večeri tačno 22 časa, on odlazi kući.

– Mnogi su mu proteklih meseci prilazili i pitali ga zbog čega stoji i ćuti, ali on je samo slegao ramenima i nastavljao da pije pivo – otkriva radnik u dragstoru Milan Vasković. On dodaje da Vasilije ni sam njim ne priča previše, već samo da praznu flašu  i izvadi novac.

– Po gradu postoji nekoliko teorija zbog čega Vasilije ovo radi. Neki misle da godinama stoji ispred dragstora jer nijedna žena neće da se uda za njega, dok postoji i mišljenje da ovo radi zato što ne može da nađe posao – kaže jedna od prolaznica Maja Canić, koja dodaje da se nada da će ovaj misteriozni čovek u nekom trenutku otkriti koja je poruka ovog dvogodišnjeg performansa.

Poznati reditelj i teoretičar konceptualne umetnosti Gorčin Stojanović smatra da Radenković nedvosmisleno želi da iznese svoj stav o saradnji Marine Abramović i Lejdi Gage.
– Radenković je skamenjen odlukom poznate umetnice da sarađuje sa kontroverznom pevačicom, što najbolje pokazuje svojim ukočenim stavom. Ovaj otuđeni pojedinac jedino kroz alkohol iznosi svoje mišljenje o ovome, što istovremeno predstavlja i fenomenalnu kritiku savremenog potrošačkog društva – smatra Stojanović, koji napominje da su uske crne pantalone koje je danas obukao, njegov način da izrazi saučešće zbog smrti Lu Rida.

Marko Dražić

Francky Delevra

 1. Gorčin Stojanović Abramović.

 2. Mene vise brine kolektivni performans pojedinih poslanickih grupa u skupstini koji godinama samo sednu u poslanicku klupu poput kipa i cute…

  • ne sekiraj se, oni utoj istoj skupstini, ali u menzi, zderu i lochu, a ne retko i seru, tako da ime nije monoton zivot

 3. Žedan čovek, što se palite!

 4. J… zemlju koja Bosne neima!

 5. Bravo FACO! Ti si sad kralj jer umijes da se salis, a prijed svega si ne obrazovan i zato za tebe performans prestavlja sprdnju i ruganje.
  Jelena je istinski mislilac i stvaraoc, mozete samo cipele da joj brisete…

  • 1. Nataša, postoji nešto što se zove šala;
   2. Pravilno se u našem jeziku piše ‘neobrazovan i ‘stvaralac’, a iza onog ‘Bravo’ ide zarez. Hvala na pažnji, slatka si.

 6. Овако је један народни посланик ноћу стајао испред једног драгстора на Бањици и жицкао за пиво… док није добио по пичци, од тада се плаши да изађе из собе па му мајка доноси пиво у кревет.

 7. aaa ja mislila na zeleznickoj stanici da ljudi cekaju voz a ono to je performans…to neka nova moda sad…loodilo…

 8. Bitno je da,covjek nikog nedira,a sto PIJE,pije da zaboravi,sto mu na dusi lezi!!!

 9. Misterija je to odakle mu novac za pivo ako ne radi.

 10. U 22h odlazi kući? Mora da je i u Prijedoru “maloprodajna prohibicija” na snazi od 10 uveče kao i u Beogradu…

 11. Vise voli dva čučeći , nego jedno sedeći !

 12. evo jedan clanak
  ziva istina, a ubio se za njuza :)

  http://www.kip.ba/?p=230161

 13. Platonovskim modelom, odmah ga treba postaviti kao ministra kulture.

 14. Već ga vidim na čelu stručnog tima crvene zvezde kako svoja iskustva prenosi igračima i vodi ovaj tim do neslućenih visina koncptualne umetnosti

 15. mene ovo podsjeća na lika koji godinama stoji ispred trgovine,loče pivo i gleda curice koje dolaze po marendu iz škole
  a tata mu se šeta po parku,gdje se srednjškolke okupljaju
  priprema sinu teren

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix