njuz-autor

AUTOR: Marko Drazic

29. okt. 2013

Misteriozni čovek godinama stoji ispred dragstora i pije pivo

Čovek ništa ne govori ni u dragstoru, samo da praznu flašu i ostavi novac

PRIJEDOR, 29. oktobar 2013, (Njuz) – Nedaleko od glavnog gradskog trga u Prijedoru, već godinama je ista slika: ispred dragstora “Zora”, poput kupa, mirno stoji četrdesetogodišnji muškarac i pije pivo.

Kako saznaje Njuz, reč je o Vasiliju Radenkoviću, koji svojim neobičnim performansom pleni pažnju Prijederčana i turista.

On već godinama svakog dana u podne ulazi u dragstor, gde kupuje pivo, a zatim izlazi ispred i mirno ga pije ispred prodavnice. Jedini trenuci kada se pomera sa svog mesta su kada uđe u dragstor po novo pivo, i kada na kratko ode do svog doma u komšiluku da obavi nuždu. Svake večeri tačno 22 časa, on odlazi kući.

– Mnogi su mu proteklih meseci prilazili i pitali ga zbog čega stoji i ćuti, ali on je samo slegao ramenima i nastavljao da pije pivo – otkriva radnik u dragstoru Milan Vasković. On dodaje da Vasilije ni sam njim ne priča previše, već samo da praznu flašu  i izvadi novac.

– Po gradu postoji nekoliko teorija zbog čega Vasilije ovo radi. Neki misle da godinama stoji ispred dragstora jer nijedna žena neće da se uda za njega, dok postoji i mišljenje da ovo radi zato što ne može da nađe posao – kaže jedna od prolaznica Maja Canić, koja dodaje da se nada da će ovaj misteriozni čovek u nekom trenutku otkriti koja je poruka ovog dvogodišnjeg performansa.

Poznati reditelj i teoretičar konceptualne umetnosti Gorčin Stojanović smatra da Radenković nedvosmisleno želi da iznese svoj stav o saradnji Marine Abramović i Lejdi Gage.
– Radenković je skamenjen odlukom poznate umetnice da sarađuje sa kontroverznom pevačicom, što najbolje pokazuje svojim ukočenim stavom. Ovaj otuđeni pojedinac jedino kroz alkohol iznosi svoje mišljenje o ovome, što istovremeno predstavlja i fenomenalnu kritiku savremenog potrošačkog društva – smatra Stojanović, koji napominje da su uske crne pantalone koje je danas obukao, njegov način da izrazi saučešće zbog smrti Lu Rida.

Marko Dražić

Francky Delevra

 1. iva kaže:

  Gorčin Stojanović Abramović.

 2. zivotinjnja kaže:

  Mene vise brine kolektivni performans pojedinih poslanickih grupa u skupstini koji godinama samo sednu u poslanicku klupu poput kipa i cute…

  1. himalajac kaže:

   ne sekiraj se, oni utoj istoj skupstini, ali u menzi, zderu i lochu, a ne retko i seru, tako da ime nije monoton zivot

 3. Slobodan Milosevic kaže:

  Žedan čovek, što se palite!

 4. scoby kaže:

  J… zemlju koja Bosne neima!

 5. Natasa kaže:

  Bravo FACO! Ti si sad kralj jer umijes da se salis, a prijed svega si ne obrazovan i zato za tebe performans prestavlja sprdnju i ruganje.
  Jelena je istinski mislilac i stvaraoc, mozete samo cipele da joj brisete…

  1. celtic kaže:

   1. Nataša, postoji nešto što se zove šala;
   2. Pravilno se u našem jeziku piše ‘neobrazovan i ‘stvaralac’, a iza onog ‘Bravo’ ide zarez. Hvala na pažnji, slatka si.

 6. Патриота са интересом kaže:

  Овако је један народни посланик ноћу стајао испред једног драгстора на Бањици и жицкао за пиво… док није добио по пичци, од тада се плаши да изађе из собе па му мајка доноси пиво у кревет.

  1. Polovni Buntovnik kaže:

   Pa dokle ćete više da trpate jadnog Tulimirovića??

 7. ariela kaže:

  aaa ja mislila na zeleznickoj stanici da ljudi cekaju voz a ono to je performans…to neka nova moda sad…loodilo…

 8. ziko kaže:

  Bitno je da,covjek nikog nedira,a sto PIJE,pije da zaboravi,sto mu na dusi lezi!!!

 9. gradjanin kaže:

  Misterija je to odakle mu novac za pivo ako ne radi.

 10. Reservoir dog kaže:

  U 22h odlazi kući? Mora da je i u Prijedoru “maloprodajna prohibicija” na snazi od 10 uveče kao i u Beogradu…

 11. Cerski kaže:

  Vise voli dva čučeći , nego jedno sedeći !

 12. selekta kaže:

  evo jedan clanak
  ziva istina, a ubio se za njuza :)

  http://www.kip.ba/?p=230161

 13. Misantropicus kaže:

  Platonovskim modelom, odmah ga treba postaviti kao ministra kulture.

 14. francuz kaže:

  Već ga vidim na čelu stručnog tima crvene zvezde kako svoja iskustva prenosi igračima i vodi ovaj tim do neslućenih visina koncptualne umetnosti

 15. mene ovo podsjeća na lika koji godinama stoji ispred trgovine,loče pivo i gleda curice koje dolaze po marendu iz škole
  a tata mu se šeta po parku,gdje se srednjškolke okupljaju
  priprema sinu teren

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.