Mito je izdatak koji više nije moguće ignorisati i koji vrlo jasno ukazuju na opšti rast standarda u zemlji
njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

09. feb. 2017

Mito postaje deo osnovne potrošačke korpe

BEOGRAD, 9. februar 2017, (Njuz) – Izdvajanja za podmićivanje ubuduće će se računati kao deo osnovne potrošačke korpe, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Tako će se u ovo merilo standarda građana ubuduće, pored uobičajenih troškova za stanovanje, komunalije, zdravstvo, osnovne životne namirnice ili obuću i odeću, uračunavati i izdaci neophodni za mito u toku jednog meseca.

– Domaćinstvo je, prema sadašnjoj metodologiji, definisano kao tročlana porodica i ta porodica svakog meseca za troškove podmićivanja potroši u proseku 25.752 dinara, što je više od trećine ukupne vrednosti potrošačke korpe. To su izdaci koje više nije moguće ignorisati i koji vrlo jasno ukazuju na opšti rast standarda u zemlji. Činjenica da svaki građanin Srbije može da korumpira nekoga sa čak 8.584 dinara mesečno govori da su prognoze da ćemo ubrzo živeti mnogo bolje bile tačne – rečeno je na konferenciji za štampu RZS-a.

Stručnjaci iz te institucije dodali su da je podmićivanje u dosta slučajeva osnovna životna potreba, mnogo neophodnija od drugih, te se stoga potpuno zasluženo našla na spisku za potrošačku korpu.

– Takođe, ne treba zaboraviti da se sav novac dat na korupciju na kraju vraća u potrošnju, što dodatno generiše rast privrede, a to će na kraju rezultirati i većim prihodima i mogućnošću da ubuduće još više izdvajamo za podmićivanje – zaključeno je na konferenciji.

Nenad Milosavljević

 1. Ja sam kaže:

  A liste cekanja za mito politicarima, lekarima, policajcima, nastavnicima, popovima, sefovima, konobarima, sudijama, menadzerima, opstinarima, novinarima, sindikalcima, grobarima…hoce li biti javno objavljene, i da li primljeni mito ulazi u prosek za penziju?

  1. Ja sam kaže:

   …i planira li vlast da donese Zakon o zastiti prava primaoca PiM (Provizija i Mito)?
   Davaoci PiM-a su davno otisli u PM.
   P.S.
   Jedan ministar je onomad objavio ,, Rat kriminalu i korupciji”.
   To je prvi put u istoriji da neko objavi masovno samoubistvo.

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Cilj napredne vlasti je da bude lider u regionu. Zar nije onda logično da se pre svega okrenu delatnostima u kojima to mogu najlakše da postignu!

 3. Jan kaže:

  U novijoj istoriji Srbije rast standarda građana se može uporediti sa veličinom mita koji treba dati napr. milicajcima . Recimo u devedesetim je bilo dovoljno 500-100 dinara , ali je mito kao i naš standard od tada skočio bar za tri puta .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *