nazad na vrh

Mitropolit Amfilohije najavio izlazak SPC na berzu 2015. godine

Sve akcije koje budu emitovane, biće u slavu Boga i časnih ljudi, poručuje Amfilohije/FOTO: Vijesti

CETINJE, 16. septembar 2013, (Njuz) – Srpska pravoslavna crkva će 2015. godine izaći na berzu, najavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, dodajući da crkva ovo radi “u slavu Boga, a na dobro naroda”.

– Kada je crkva na nepravi način bilo šta valorizovala? Crkva radi sve u slavu Boga. Tako je bilo dve hiljade godina, tako će biti i ubuduće. Svaka akcija koja bude emitovana, biće u funkciji Boga i časnih ljudi – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Prvi čovek mitropolije crnogorsko-primorske za sada ne želi da licitira koliku bi vrednosta akcije SPC-a mogle da dostignu na berzi, ali je pozvao i druge religije i crkve da isto postupe.

– Čitav proces je još na početku, ali uz božiju pomoć uspećemo u njemu. Bilo bi dobro kada bi se i druge crkve odlučile na ovaj potez jer je berza najbolje mesto za odmeravanje snaga i uticaja. Posebno bih želeo i da Crnogorska pravoslavna crkva izađe na berzu, ako sme, i da vidimo da li i koliko bi posle toga ona opstala i postojala – kaže mitropolit Amfilohije.

Kako se nezvanično može čuti, u pripremama za izlazak SPC na berzu učestvovaće jedna od najvećih svetskih brokerskih kompanija “Morgan Stenli”, a pominje se i angažman američke multinacionalne investicione kompanije “Goldman Saks”.

Ekonomski analitičar i poznavalac prilika na Vol Stritu Brajan Blau kaže za Njuz da će SPC izlaskom na berzu stvoriti “održivu budućnost” za sebe.

– S jedne strane, izlazak na berzu SPC će otvoriti nove mogućnosti za proširenje svojih servisa od kojih će njeni korisnici, vernici, sigurno imati dodatnu korist. S druge strane, ovo će biti jak odgovor dugim crkvama koje će sigurno morati da smisle nove načine za dalja širenja, zadržavanje i pridobijanje korisnika – stav je Brajana Blaua.

Bane Grković

Inspiracija – Mitropolit Amfilohije: Prirodno je da SPC gradi stanove i drži hotele

 1. Hoće li se akcionari zvati kumovi ili…?

 2. Da li će vernici dobiti besplatne akcije?

 3. Cujem da UA Emirati hoce da otkupe 51%,da postanu vecinski vlasnik i da uvedu reorganizaciju,tj. sistematizaciju.
  Jel’ to istina,zna li ko?

  • Tacno je ,posto je SPC zbog propasti gradjevinskih kompanija i srpskih distributera nafte i cigrara,vise nije u mogucnosti da finansira vozni park i prelepie rezidencije namenjenih siromasnima,jednostavno moraju da se prodaju,ali alahu moj ipak ostaju brade i mantije kao i zlato,nista se nece nesto posebno promeniti.

   • Znam za brade,nemaju sredstava za zilete,pa su ukljucili mere stednje,evo vec oko 1000 godina.Vodovod ih tuzi zbog neplacenog racuna za vodu,a umesto tamjana ce ici gume i panjevi za susenje mesa,kazu da bolje dimi…

  • Istina. Cak ce i da investiraju. Najavili su da ce da prekrece unutrasnjost svakog manastira i crkve – jer je ovaj dosadasnji sloj star i po 500 godina. Dobijamo i minarete. Super ce da bude. Nadam se samo da ce i dalje Amfilohije da bude Chief Executive Officer….

 4. Waistinu Woskrese Inc.

 5. I originalni govor Amfija je kao iz Njuza!

 6. To mora da je Dinkiceva ideja :)

 7. I naravno, da se konacno napravi cenovnik, zgresis(slazes, prevaris partnera, svercujes oruzje, drogu, ubijes) , platis za oprost greha i Jovo nanovo, a ne kao sada , da nas deru kako ko stigne. I da konacno prestanu da se prenemazu tipa : nikome ne pise na celu da li je lopov ili ubica a , za nas su svi donatori isti i sto vise para daju molitva je delotvornija.

 8. A u novootvorenim hotellima, za tajlandsku masazu ce biti zaduzeni Pahomije i Stros Kan.

 9. Javlja mi se da će mu glavni savetnik biti Gordon Gekko sa Wall Street-a…

 10. E ko vjeruje u ovoga coveka taj je spreman za neku psihijatrijsku bolnicu… Je li i Kacavenda u slavu Boga onoga maloga j…o? Umri vise SOTONO

 11. Odavno vec pricam da drzavu treba pretvoriti u deonicarsko drustvo i prodavati na berzi.
  Ali ovo je dobar pocetak ka tom putu, ima moju punu podrsku.

 12. Sveti Džirlo.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix