njuz-autor

AUTOR: urednistvo

19. aug. 2023

Mladi arhitekta sanja da mu zgradu jednog dana sruši neki čuveni fudbaler

BEOGRAD, 19. avgust 2023, (Njuz) – Mladi arhitekta iz Beograda Luka Vujević (24) otkrio je za Njuz da od malih nogu sanja da mu zgradu poruši neki poznati fudbaler.

– Još od početka studija čitao sam kako se po Beogradu ruše neke udžerice noću, kako bi se tu izgradili lepi soliteri ili se ruše zaštićeni kvartovi sa dotrajalim zgradama da bi se zemljište ustupilo nekoj fudbalskoj legendi. Pošto mnogo volim fudbal, nadam se da će jednog dana i neki moj beznačajni objekat biti sravnjen sa zemljom i da će na njegovom mestu nići stambeno-poslovni objekat u vlasništvu neke naše sportske legende. Mi arhitekte studiramo svega 5 godina i uglavnom presedimo ceo radni vek i pritom niko živi ne zna za nas, dok fudbaler, čija karijera traje 15 godina, mora da pretrči kilometre na svakoj utakmici i još da daje golove, što sve čini ponosnim hiljade navijača koji sa tribina urliču od sreće – kaže Luka – Zbog neke moje zgrade niko se neće radovati i zato će mi biti čast da je zameni neka tuđa, od poznatije ličnosti – dodaje on.

– Nažalost, još uvek nemam sreće da neki moj objekat završi u gomili šuta da bi tu niknula neka napucana zgrada, ali ne odustajem od svojih snova. Moj kolega Zloković ima sreće da mu je na Slaviji zgradu sa početka 20. veka porušila Zvezdina legenda Dejan Stanković – otkriva pomalo tužni Luka.

– Mislim da nema veće radosti za jednog arhitektu da umesto njegovog bezimenog objekta, za koji je dugo prikupljao nepotrebne dozvole, nikne neka velelepna zgradurina čiju je izgradnju u danu iskeširao neki poznati fudbaler i dao joj neko ataktivno ime, poput Queen Square Residence ili Luxury Panorama Resort – kaže za Njuz ovaj mladi beogradski arhitekta.

Kako saznajemo, na inicijativu brojnih studenata koji vole fudbal, na Arhitektonskom fakultetu buduće arhitekte učiće da zidaju što labavije zgrade sa privremenim građevinskim i upotrebnim dozvolama jer će ih, kako kažu, “ionako jednog dana srušiti neka domaća fudbalska legenda koja je protivnicima zabadala atraktivne golčine”.

Miroslav Vujović

 1. Dušan Andrijašević kaže:

  Svi mi moramo da vodimo računa da pomognemo bogatim, uspešnih slavnim sportskim legendama da svoje zarađene milione ulože u dobre investicije,da u saradnji sa uspešnima (predsednicima i njihovim srodnicima, kumovima i pajtašima) obilato zarade dobre milione, bez poreza.
  Porez treba da plaćamo mi, mi smo glasači(ne birači), mi smo tu da podržimo, da kličemo i skandiramo, sve da učinimo što se od nas traži. Živeti u doba predsednika-velikana, u vreme ekonomskog tigra, velika je sreća i radost koju je teško preživeti.

  1. Aleksandar kaže:

   Fenomenalan tekst. Nisam ni znao da je ta zgrada delo značajnog arhitekte. Taj podatak se u režimskim medijima zaobilazi.

 2. Srećko Gruber kaže:

  Poštovani, baš lepa tema. Šta ja da radim? Imam kuću na Lekinom, Pašinom, brdu. Iz moje kuće imao sam lep pogled na Avalu, kasnije na TV toranj, a još kasnije na VMA, bolnicu. Kome da se žalim? Ljudi vreme teće i sve se menja. Grad se širi, ruši se staro i gradi novo. Navike se menjaju. Kad ste bili kod starih kumova, obišli grobove predaka, kad ste nekome čestitali čestitkom Novu godinu, rođendan, obišli dobrog prijatelja iz detinjstva, ustupili mesto starijem, kad ste prijatelje pozvali u kuću, kad ste bili u svatovima gde je mlada nevina. Sve je otišlo u PM. PROGRES! Čuti gde si ni za gde si nisi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *