njuz-autor

AUTOR: urednistvo

28. jan. 2011

Mora da plati 8000 dinara zbog pevanja pod tušem

Sledeći put će samo zviždati pod tušem

BEOGRAD, 28. januar 2011, (Njuz) – Vlasnicu frizerskog salona iz Beograda A. J. skupo je koštalo pevanje tokom tuširanja. Njoj je kontrolor Organizacije proizvođača fonograma Srbije pred kraj prošle godine naplatio čak 8.000 dinara na ime godišnje naknade za „korišćenje fonograma”, jer je pevanje tokom tuširanja procenio kao muzičku numeru koja podleže zaštiti autorskih i srodnih prava.

I dok advokati sa kojima smo razgovarali u neverici tvrde da pevanje tokom tuširanja ne može da spada u fonogram, u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine kažu da pod tarifnik spada „bilo koji uređaj koji reprodukuje muziku“, uključujući i ljudski glas i muzičku pozadinu koju čini efekti vode koja udara po kadi i pločicama.

– Niko ne spori da reprodukcija muzičkih dela treba da bude zaštićena i da autoru bude plaćeno što neko sluša njegovo delo. Ipak, način na koji organizacije tarifiraju reprodukovanje muzike je veoma neprecizan. Propisivanje gotovo svake moguće situacije u kojoj neko može da se nađe da pusti muziku doveo je do apsurda, kao što je ovaj slučaj. Pesma u kupatilu, kojom obaveštavamo svoje ukućene da smo raspoloženi i muzikalni, nikako se ne može smatrati reprodukcijom fonograma. To znači da bi svaka četiri takta, koja predstavljaju početak sigurno neke kompozicije, mogla da podležu ovom tarifniku. Dokle bi nas to dovelo? – pita se advokat Srđan Stojković.

Vladimir Marić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu, kaže za „Njuz” da reprodukcija muzike sa bilo kog uređaja ili ljudskog glasa može da se podvede pod tarifnik, ali nije želeo da komentariše konkretan slučaj.

– Svako ko misli da je na bilo koji način oštećen, može za mišljenje da se obrati Zavodu – navodi Marić.

OFPS naknadu za korišćenje fonograma naplaćuje svakom pravnom i fizičkom licu koje, obavljajući svoju delatnost, javno koristi repertoar OFPS-a. Ovo ne bi trebalo da se odnosi na „obične“ građane, već samo na one koji muziku koriste tokom obavljanja delatnosti lične higijene.

Prema najnovijim informacijama, jedan penzioner prijavio je bračni par koji živi u stanu do njegovog, jer su tokom zajedničkog tuširanja pevali pesmu Dade Topića i Slađane Milošević “Princeza”, što opet postavlja pitanje da li će oni platiti kaznu od 8.000 dinara, ili će se taj iznos udvostručiti.

M.D.

Originalna vest ovde.

 1. Lipov med kaže:

  pa naravno da ce morati da se udvostruci, ipak su njih dvoje pevali

 2. mixon kaže:

  ajoj, bez ovakvih dobrih vesti bi načisto prolupao u ovom ludom svetu! Zaista, svaka čast za organizaciju proizvođača fonograma Srbije što je tako efikasno i energično stala u zaštitu sirotih, ubogih umetnika!

 3. Nebojsa kaže:

  Pa niste morali da prepravljate ovu vest.
  Zvuči dovoljno neverovatno i u originalu :)

 4. dr Brain kaže:

  Realne vesti vam opasno udaraju konkurenciju!
  http://www.alo.rs/vesti/35154/Jedite_samo_zdravo_dubre

  1. Dragana kaže:

   Ja mislim da je projekat Centra za odrzivi razvoj “u neku ruku” dobar, jer umesto da im pricaju iste bajke iznova i iznova kako ce sve da bude lepo, i kako ce imati poslove, i kako vise nece morati da zive u supama nego ce ih preseiti u stanove bolje je da im kazu nesto korisno, sto mogu odmah da primene, a ne da zive u obecanjima.
   Naravno, bilo bi visestruko bolje da mogu da urade nesto vise, ali jbg, bolje ista nego nista :(

 5. jordan kaže:

  Ako je lose pevala, posla je imao i komunalni inspektor.
  Neko mora da zastiti neduzne komsije.

 6. Milutin kaže:

  Au, a ja juče pevušio uz hor bečkih dečaka. Najbolje da se sam javim, možda mi smanje kaznu.

 7. zubic vila kaže:

  Koje su Vaše glavne kvalitete ili mane? Saznajte koliko znate o svom karakteru u najčišćem testu osobnosti!
  http://www.gricni.com/najcisci-test-osobnosti

 8. Slob100 kaže:

  Nažalost, nisam se ni malo smejao.
  Ovo se stvarno dešava, napravljen je Zakon, i OFPS bukvalno otima novac. Njihove sudske tužbe se rešavaju za desetak dana, a novac vam jednostavno uzimaju sa računa (vi ništa ne odobravate ili potpisujete).
  Zaposleni u OFPS imaju plate preko 100.000 dinara, a ono što pretekne se uplaćuje onima koji dokažu da su prodali najviše !? osnivači su City records, Grand Produkcija… a izgleda da tu svoje prste ima i Predsednik Vlade, verovali ili ne. Ovo nije šala, nažalost.

 9. Tetka kaže:

  Ako se naplaćuje samo u toku obavljanja lične higijene – ne moramo da se kupamo! Ih, pa ko da bez kupanja ne možemo da živimo?! Pevaćemo u kuhinji, na terasi, u ulazu zgrade… Pa naš je ceo svet :D :D

 10. Slob100 kaže:

  Evo, uskoro kreću i pisci i novinari… čuli smo da ima neovlašćenih pričanja priča pre spavanja, a pisci su ogorčeni jer se njihova dela besplatno i bez njihovog znanja mogu čitati i u bibliotekama koje nemaju ni najosnovnije higijenske uslove, i tako blate njihovo delo.
  Takođe, trebamo jednom stati na put “čitanju preko ramena”.
  http://slob100.blogspot.com/2010/12/hvala-kolegama-muzicarima.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *