Midjourney / Ilustracija
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. jan. 2024

MUP Srbije podseća da se za Božić mogu paliti samo zimske gume

BEOGRAD, 6. januar 2024. (Njuz) – Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije podseća pravoslavne vernike da se prilikom proslave Božića i paljenja badnjaka mogu koristiti isključivo zimske gume, a da je loženje ostalih vrsta pneumatika strogo zabranjeno.

– Podsećamo građane da se u ovo doba godine za paljenje banjaka mogu koristiti samo zimske gume i to one čija dubina zazora ne sme biti manja od četiri milimetara. Savetujemo da se u vatru bacaju pneumatici renomiranih proizvođača, jer njihova kalorična vrednost garantuje da će ovaj stari pravoslavni običaj biti u potpunosti ispoštovan – savetuju iz MUP-a Srbije.

Danas i sutra policija će pojačano kontrolisati lokacije na kojima se za paljenje badnjaka koriste letnje gume i u takvim slučajevima izricati novčane kazne.

– Primećeno je i da pojedini vernici za loženje badnjaka koriste polovne ili “šarane” gume, što se takođe kosi sa tradicijom i predstavlja skrnavljenje ovog velikog verskog praznika ali može dovesti i do ozbiljnog zagađenja vazduha. Samo nove zimske gume ubačene u vatru garantuju da će Božić biti proslavljen kako dolikuje i kako su to naši preci činili – piše u saopštenju MUP-a Srbije.

Bojan Ljubenović

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *