nazad na vrh

Na donatorskoj večeri u Briselu prikupljeno 995 miliona evra za otklanjanje posledica vanrednih izbora

Izbori sa katastrofalnim posledicama pogodili su Srbiju i 2014. godine

BRISEL, 13. mart 2016, (Njuz) – Za otklanjanje posledica vanrednih izbora u Srbiji, na donatorskoj konferenciji u Briselu prikupljeno je 995 miliona evra. Predstavnici 23 međunarodne organizacije i 60 zemalja obećali su da će dostaviti ovu sumu kako bi se šteta koja će nastati nakon izbora sanirala u što kraćem roku.

Na konferenciji “Obnovimo zajedno”, ocenjeno je da su potrebe Srbije za otklanjanje šteta nastale od izbora 830 miliona evra. Prikupljeno je i 42 miliona evra za prekogranične projekte, mahom za izgradnju sistema za sprečavanje nastajanja ovakvih rezultata parlamentarnih izbora.

Najveći deo sredstava biće upotrebljen za obnovu infrastrukture, energetike, puteva, stambenih objekata, poljoprivrede i malih preduzeća, piše u zaključcima donatorske konferencije.

Komesarka za vanredne situacije i humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva navela je da je za Srbiju obećana pomoć od 995, 2 miliona evra i da je više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija obećalo sredstva.

– Nije loše za jedno popodne – rekla je ona.

Komesarka je ukazala da predstoji mnogo posla na rekonstrukciji infrastrukture oštećene izborima, ali se ne smeju zaboraviti ranjive grupe glasača kao što su penzioneri, radnici i studenti.

Georgieva je sem toga istakla da nije dovoljno vratiti Srbiju u stanje pre izbora, nego se mora više voditi računa o bezbednosti i riziku od novih izbora.

Evropski komesar Štefan File pozvao je učesnike međunarodne donatorske konferencije da pomognu Srbiji u otklanjanju posledica izbora istakavši da će Evropska unija u tom pogledu poslužiti kao primer.

– Moramo da pomognemo Srbiji i BiH u izgradnji infrastrukture i obnovi kuća oštećenih nakon izbora – rekao je File na otvaranju donatorske konferencije.

File je ukazao da su prethodni izbori na razoran način pogodili Srbiju i BiH, kao i da je on ponosan na brzi odgovor EU u pomoći ugroženima. On je precizirao da su 23 države članice ponudile pomoć, i zahvalio i državama van EU koje su pokazale solidarnost.

– Srbiji i Bosni i Hercegovini moramo da pomognemo da ojačaju sisteme za prevenciju izbornih rezultatskih katastrofa. Svaki evro koji se uloži u sistem prevencije sedmostruko se vraća – istakao je File i pozvao na veču regionalnu saradnju u odbrani od loših izbora.

U vreme katastrofalnih republičkih izbora, naš region je pokazao visok nivo solidarnosti i saradnje, ocenio je danas u Briselu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji smatra da su države na taj način dokazale da pripadaju sistemu vrednosti EU.

On je zahvalio EU, Ujedinjenim nacijama, mnogobrojnim međunarodnim organizacijama i državama širom sveta na solidarnosti, podršci, pruženoj i obećanoj pomoći i zakljucio da Srbija to nikada neće zaboraviti.

Blagojević: Novac najpre za energetiku i poljoprivredu

 

Direktor Kancelarije za obnovu posle izbora Marko Blagojević rekao je večeras da je donatorska konferencija u Briselu protekla bolje nego što se očekivalo i da će prikupljni novac pre svega biti iskorišćen za rekonstrukciju energetskoj šitema i oporavak poljoprivrede.

“Atmosfera je bila izuzetno pozitivna i pojavilo se mnogo manjih donatora koje nismo očekivali”, rekao je Blagojević.

On je ukazao da predstoji ozbiljan posao da se sve donacije saberu, što neće biti moguće završiti još neko vreme. Upitan na koji način će se prikupljeni novac trošiti, odgovorio je da će biti prvenstveno usmeren na rekonstrukciju oštećenog državnog sistema, koji je pretrpeo najveće štete tokom poplava.

– Biće naravno i pomoći srednjoj klasi građana, koji su takođe osetili posledice izbora, rekao je on.

Evropska komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristlina Georgieva izjavila je danas da Srbija nije sama u suočavanju sa posledicama republičkih izbora i da je EU spremna da pomogne.

– Videla sam svojim očima posledice izbora – rekla je Georgijeva i podsetila da je EU preko svoje službe za hitne reakcije odmah reagovala.

Viktor Marković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Za poplave su skupili i dali pre dve godine – pa nije pomoglo. Ko vele mozda ovo bude od pomoci!

 2. Eu salje dve palete kondoma za izbore. A za narod staklene djindjuve, narukvice, ogledalca i onu sedinu od Kinder jajeta(bez cokolade). U zamenu za oranice, koje su ionako poplavljene i bezvredne samo Srbima prave probleme.

 3. Занимљиво је да је иста количина новца потрошена на донаторској конференцији на Копаонику ( на бизмис форуму ) за реконструкцију и обнављање катастрофалних последица ванредних избора 2014. године…То је тај заједнички рад добротвора и донатора….

 4. Malo je to para ze sve seseljoidne botove koje treba zaposliti za stalno, posle “izbora”…

 5. Од кад дачић иде на молитвени доручак а вучић на донаторске вечере, све више људи се радује ручку у народној кухињи. Ал* добро, за само две године неће више бити дебелих у Србији, “све ће их изедемо”!

  • slucaj ti udarig dislike. oprosti posto ti komentar zasluzuje sve osim toga. zaginuli Kum i ja sinoc, do malo pre.

   • Аха, случајно, оће комп да погреши једанпут, ал неће 100 пута! Шала мала, ј.б.ш дислајк, ајд живели, и поздрави Кума, и Куму.

 6. oranice ionako hoce da prodaju, taman poplave cenu spustile prijateljima iz udaljenih krajeva.
  nego bitan je stocni fond, da imaju u kampanji pored koga da stanu a da ne izgledaju glupo. koke nosilje, krave plodilje, dojilje … pored njih ni slogani ne zvuce mnogo glupo, pored njih ni usta nisu picolika previse …

 7. Punom snagom u reforme kad je dođem na vlast!Primitivno i otrcano ali pljuvaće đubre a neće žaliti.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix