njuz-autor

AUTOR: urednistvo

27. jul. 2011

Na Kosovu se ponovo desilo nešto loše

Mediji su preneli ovu vest jer je "jako, jako, jako, užasno loša"

PRIŠTINA/BEOGRAD, 27. jul 2011, (Njuz) – Nakon nekoliko meseci tokom kojih se na Kosovu nije desilo ništa preterano loše, juče su stigle vesti koje ukazuju na to da se tamo ponovo desilo nešto prilično loše.

Sudeći prema dobijenim informacijama, količina lošeg u ovoj vesti je manja nego u vesti od pre sedam godina, ali ipak veća nego u vestima tokom poslednje tri godine.

Ova loša vest sa Kosova je, prema tumačenjima srpskih istoričara čak trihiljadeosamstosedamdesetiprva u nizu od početka dvadesetog veka, dok albanski istoričari smatraju da je loših vesti do sada bilo trihiljadeosamstosedamdesetipet.

– Teško je utvrditi tačan broj vesti sa Kosova koje nisu dobre – kaže za Njuz istoričar  Aleksandar Stanković – Takođe, nakon ovoliko vremena bez dobrih vesti, teško je utvrditi stepen lošeg u informacijama koje nam stižu iz južne pokrajine. Sigurno je da jučerašnja dešavanja spadaju u loše događaje, ali tek kroz nekoliko godina ćemo, uz određenu vremensku distancu, moći da poređenjem sa vestima koje su prethodile i pratile ovaj događaj, tačno utvrdimo njegovu težinu.

Stepen lošeg u vestima sa Kosova, umnogome utiče na ponašanje srpskih medija, koji poslednjih godina pomeraju kriterijume za prenošenje ovih događaja.

– Dok je pre desetak godina svaka loša vest zasluživala objavljivanje, čak i udarno mesto u novinama, narednih godina to je bilo rezervisano samo za one koje su jako loše. Pre četiri godine jedina šansa da se vest sa Kosova nađe u medijima bila je ako je baš jako loša, dok poslednjih meseci ona može da se nađe u srpskim medijima na udarnom mestu samo ako je, kako bismo mi novinari to rekli, baš jako, jako, jako, užasno loša – kaže novinar jednog beogradskog dnevnog lista, koji je tražio da ostane anoniman.

Događaj koji se juče desio na Kosovu uključivao je veliku grupu kosovske policije, veliku grupu Srba, barikade, kamenje, hladno i vatreno oružje, obostrano puškaranje, kao i međunarodne snage bezbednosti koje ni ovog puta nisu uspele da se snađu.

Da podsetimo, poslednje dve dobre vesti sa Kosova stigla su još davne 1912. godine, kada je srpska vojska oslobodila ovu pokrajinu, odnosno 1977. godine kada je Bijelo dugme održalo koncert u Prištini, mada je tokom ovog drugog događaja većina posetilaca bila pod dejstvom opojnih droga.

Viktor Marković

Marko Dražić

 1. Miša kaže:

  Prva dobra vest s Kosova je došla 1389. godine, navodno čak do Pariza, ali je posle bila demantovana.

 2. shshshsh kaže:

  :) Tužno-smiješno…

  1. V kaže:

   Zapravo, samo tužno.

 3. wwwlado kaže:

  26.07.2011. Srbija – Kosovo
  Podsjetimo manje upućene da su s Srpske specijalne policijske ( Rose beretke ) snage izašle na granice drđavne Srbije prema Albanijji i Makedoniji .

  Boris Tadić : Čast i suverenost ispred međunarodnog partnerstva – Srbija nema alternativu .

  Predsjednik Srbije u pratnji svog zamenika Bedžeta Pacolija, održao je večeras vanrednu konferenciju za štampu, na kojoj je prvo istakao da sinoćna akcija Srpskih specijalnih policijskih jedinica ( rose beretki ) nije ishitrena.

  Tim povodom je izrazio poštovanje za smelost policije, naročito za njene povređene pripadnike, kao i za angažovanje KFOR-a.

  Osvrćući se na reakcije međunarodne zajednice povodom sinoćne policijske akcije na jugu Srbije , Tadić je istakao: „Partnerstvo sa našim međunarodnim saveznicima ( EU i atlanske ) treba da čuvamo kao zenicu oka svog, ali čast i suverenost moje zemlje su sveti za mene, i idu preko svakog partnerstva“.

  Obraćajući se Albancim na Kosovu naglasio je da intervencija specijalaca nije bila uperena protiv njih, već da je išla u prilog „njihovoj bezbednosti, miru i zajedništvu“.
  „Sinoćna odluka nije bila laka, ali je bila pravedna, i takvo postupanje je bilo neophodno. Na kraju krajeva, kao predsjednik imam moralnu, ustavnu i zakonsku odgovornost da donosim teške odluke,“ rekao je Tadić i dodao da je njegova odluka bila „legalna, legitimna, i potpuno u skladu sa međunarodnim standardima“.

  Priština – Francuski ambasador u Prištini Žan Fransoa Fitu izjavio da treba poštovati odluke Vlade Srbije , jer je u svoje ruke preuzela odluke koje joj pripadaju.
  “Dakle, to treba poštovati, svidelo se to nama ili ne”, izjavio je on za Radio Dukađini. “Ta odluka je stvorila novu situaciju i mi treba da živimo s tom situacijom i neophodno je obezbediti mir”,
  On je sugerisao Euleksu i Vladi Kosova da sednu i nađu najbolji način kako implementirati odluke vlade Srbije .
  Na kraju podsjetimo se izjave Takozvanog predsjednika samoproglašene republike kosovo Tačija :
  ” Predsednik tzv. kosova Tači apelovao je danas na prisebnost svih povodom akcije Srpske policije na graničnoj liniji republike Srbije i poručio da Albanci neće ratovati i da probleme treba rešiti diplomatskim putem. ”
  Od specijalnog izvještača Njuza sa graničnog prelaza Košare .

 4. celtic kaže:

  Danas svako želi svoju državu, a ja sam se kao tupi 11-godišnjak 1991. smijao genijalcima u ovoj sceni:

  http://www.youtube.com/watch?v=-9luvYV5j9g

  1. Драгана kaže:

   “Остаће у књигама и прича о нама: Балкан крајем једног века,
   Свако племе црта границу, сви би хтели своју страницу…”

 5. pa kaže:

  Osim sto je zapaljen granicni prelaz, noc je protekla sasvim mirno! Znaci sve je ok…

 6. jututunac kaže:

  Nije to nista lose. Samo malo srpska nostalgija dosla do izrazaja. Vele momci: ovo je nase pa moz da palimo. Zaboravili da je Rugova proglasio Republjik jos 1989-e u Kacaniku,. Kao fol sve krenulo od pecata, ali u stvari embargo je zbog srpskih shleperasa sa severa koji su nacinila nacin zivljenja od reketiranja slepera. Pa veli Tachi, daj da uvozim preko Makedonije i Crne Gore, to su nasi saveznici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *