nazad na vrh

Na području Šumadije otkrivene velike zalihe solarne energije

Solarna energija po svemu sudeći dolazi odozgo / foto: Goran Kojadinović

SREMSKA KAMENICA, 23. april 2012, (Njuz) – Veliko nalazište solarne energije otkriveno je danas na području Šumadije, javljaju svetske agencije.

Kako saznajemo, izvorište ove dragocene materije otkriveno je sasvim slučajno, prilikom rutinskog ispitivanja temperature vazduha u ovom regionu.

– Energija sunca, koja je kao što znamo, potrebna svim živim bićima na zemlji, nalazi se u ogromnim količinama u ovom području. Prava je šteta što do ovog otkrića država nije došla ranije, jer ko zna koliko zraka čiste sunčeve energije je već moglo biti iskorišćeno – kaže Petar Kostadinović sa Instituta za alternativne izvore energije u Sremskoj Kamenici – Ovako, sva ta energija je takoreći isparila u vazduh – dodaje on.

Dodatna ispitivanja su pokazala da energija sunca u šumadijskom regionu dolazi po svemu sudeći odozgo, kao i da izvor daje nešto manje energije u periodu kada sunce nije na nebu.

Budući da je prodajna cena kubika energije sunca u porastu širom sveta, očekuje se da će ovo otkriće od Srbije napraviti jednu od najbogatijih zemalja Evrope.

Viktor Marković

 1. Za moje 34 godine, nisam znao da se Sremska Kamenica nalazi u Šumadiji. Bio sam ubedjen da da je to Srem.

 2. a tek kad cuju da i vetar stvara energiju…

 3. sumadija do sunca! …i nazad…

 4. Sad ima i na sunce da nam uvedu pretplatu.

 5. Imam svu potrebnu opremu za iskopavanje solarne energije. Potreban je samo strani investitor, pa da pokrenemo biznis.

 6. A gde je Gorčinova izjava u ovoj vesti?

 7. i ne samo to nego je i bolja solarna energija od drugih u regionu

 8. ako ostane ova vlast i suncevu energiju ce mo da uvozimo… i to evropsku, standardizovanu, sto puta bolju, a ne ovu sto greje bez ikakvog reda i kad ona hoce

 9. uskoro ce da uvedu porez ne samo na sunce i vetrovite dane , nego i na prozore po kvadratnom santrimetru . na vazduh se nece placati , ali hoce na sve otvore preko kojih ulazi u zatvorene prostorije isto po kvadratnom santrimetru .e da ukinuce pretplatu na televiziju koja se naplacivala preko struje . sad ce uvesti da se placa po clanu familije u opstinskim odborima ili oborima neznam tacno .

 10. Ako sad nekome opsujem sunce šumadijsko, hoće li me tužiti zbog povrede solarne ličnosti?

 11. “Dodatna ispitivanja su pokazala da energija sunca u šumadijskom regionu dolazi po svemu sudeći odozgo, kao i da izvor daje nešto manje energije u periodu kada sunce nije na nebu.” Koliko toga novog možemo da saznamo zahvaljujući Institutu iz Sremske Kamenice! Samo, stvarno gde je Gorčin?

 12. A u Bosni i Hercegovini tamo na nekim lokalitetima pronašli najveće buduće zalihe nafte.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix