nazad na vrh

Na zahtev građana Srbije „ne znam“ će se uskoro pravilno pisati „neznam“

Neke lingvističke promene nametne sam život

BEOGRAD, 22. februar 2015, (Njuz) – Pravopis srpskog jezika Matice srpske uskoro će biti izmenjen tako što će se “ne znam“ ubuduće pravilno pisati spojeno “neznam“, saznaje Njuz.

Naš poznati lingvista Ivan Klajn objašnjava da je ovu promenu nametnuo sam život:.

– Čitav vek naš narod pokušava da se privikne na to da se “ne znam“ piše odvojeno ali mu to nikako ne polazi za rukom. Pogledajte samo komenatare ispod vesti na internetu i primetićete da tek svaki deseti uspe da pogodi da se rečca “ne“ piše odvojeno od glagola. Kad je već tako, onda je logično da promenimo pravopis i prilagodimo ga stanju u društvu, jer pravopis i treba da bude u službi većine, a ne manjine – kaže Klajn.

Građani Srbije koje smo anketirali oduševljeni su najavom izmene pravopisa.

– Zaista neznam šta se sa ovim čekalo. Nemogu da vam opišem koliko se iscimam svaki put kad hoću da napišem neki status na Fejsu. Stalno sam u zbunu da se ne izblamiram pred drugaricama, ali srećom retko kad mi se to dogodi. Nepamtim kad me je neko prozvao zbog greške – napisala je Tijana Sakić (22), student druge godine na Filološkom fakultetu komentarišući ovu najavu.

Mesar Filip Perišić iz Vinče ističe da najnovija izmena pravopisa na njega neće mnogo uticati.

– Moj princip je jednostavan, ja jednom napišem ne znam, a drugi put neznam, pa sam uvek pedeset odsto u pravu, ha, ha, ha. Baš ako me neko prozove ja kažem da mi se zaglavio razmak na tastaturi i teram dalje. Nego, pitajte ih molim vas kad će da reše onaj problem sa latičnim slovom N i ćiriličnim И, kad god hoću da napišem KASAPIN uvek se zeznem – napisao je Filip.

Novinar Luka Petronijević (28) slaže se da će promena pravopisa olakšati svima.

– Promena pravopisa dovešće do uštede na razmacima u tekstovima, pa će ubuduće znatno više reči moći da stane na jednu novinarsku šlajfnu ili u jedan tvit od 140 slovnih znakova. Nesmem ni da zamislim kako će na ovo reagovati lektori, verujem da im ne će biti prijatno dok se budu privikavali na nova pravila. Šta, pogrešio sam kod “nesmem“? Ma znam nego mi se zaglavila tastarura – objašnjava Luka.

Ivan Klajn kaže da se na ovome neće stati jer je uočeno da još neki izrazi treba da pretrpe promene. Sva je prilika da će se i “sa mnom“ ubuduće pisati spojeno, a da će ubuduće slobodno moći da se napiše “jer me zezaš?“, jer se takav upitni oblik već ustalio među građanima.

Bojan Ljubenović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. U novom izdanju pravopisa je i latinično Đ zamenjeno sa Dj, a chujem i da planiraju č da zamene sa ch, pa se valja na vreme spremiti.

 2. E na neznam sam se navikla šta ću. ..al kad dobijem poruku srećan rođendan ili pemzija će da mi bude mala. ..prevrnem očima. ..al sta očekivati kad novinar kurira pre neki dan napisa: desio se incident u kafiću Ex dzu. ..umesto yu. .. shvatim da sam rodzena u dzu go slaviji. ..gde su nas sve namerno pogrešno naucili

 3. Pa kad su crnogorci mogli da uvedu nova slova u abecedu ź i ś onda je normalno da i mi počnemo kvariti pravopis. Nemojte se śekirati sve je to u sklopu euro integracija i uništavanje sopstvenog identiteta, a i šta će nam kad uđemo u EU niko i ne treba znati ko smo!

 4. Svaciji jezik se vremenom menja, barem kod nas promenu diktiraju nepismeni a ne sms skracenice, fejsbuk korisnici, i posrbljavanje engleskih hispter fraza.
  Jos moja diaspora da trazi promene i eto nam bogatog jezika.

  Od cirila i metodija do bobana rajovica, evolucija sorabakog jezika.

 5. Za sigurno znam dacu brez pomuke privatiti ove novotarije.
  Trebada se stedi svugde i dase mlogo vise radi, jel unapred drukce nemozemo.

 6. Поzdrav- ljam oву promeну којасе sprema u poгледу pisanja неких reči!
  Misлим daće to donetи? освеženje u naш pravopis%! Svaka чаst mister Kлајн!
  Мени гритингс оф ми!

 7. Jos samo da se izbaci ono ‘JER’, JEL ga skoro niko ne koristi i JEL je u vecini slucajeva stamparska greska.

 8. Neznam, sve mi je ovo sumljivo. Kako će mo se navići na ova nova pravila, jedva smo i stara naučili! Nesmem ni da zamislim kolko će se sad grešiti!

 9. E desi Tjomi bilasam na žurki kod wlade i iz chinije sam pila piwo he he he jer sam sad pogreshila neshto?

 10. Fenomenalno! Tako je divno kada se jezik obogaćuje svakodnevno.

 11. Ja sam zato da se dozvoli sloboda izbora u pravopisu, ne samo za te rečice i glagole, već za apsolutno sve. Nije uredu diskriminisati ljude koji pošteno kupe diplomu, pa uz to moraju da uče i pravopise da nebi ispali smešni u društvu. Ili zamislite nedajbože neko uloži neverovatan trud da satima čita tuđe doktorate i mesecima sklapa delove tako da što lepše i profesionalnije zvuči, na kraju doktorira, i zamislite nakon svega toga mora da trpi stresove svaki put kada nešto twituje ili još gore ispriča vic! Pa niko mu nije tražio dlaku u doktoratu i zapitkivao dali to sve ima smisla, a svi dižu frku oko toga koji crtani junak je sleteo na zgradu. Ko da je bitno ako je na kraju vica Srbin pobedio!

 12. Postovana redakcijo Newsa,

  Izvinjavamo se sto vam nismo navreme poslali nacrt nove tacke 124a, ali nema veze jer smo jos 2004. promenili i znacenje reci ‘uskoro’. Elem,

  124. – а. Речца за негирање не спаја се с глаголима: неразумети, несватам, недођо, незнаваше, непевај, неби, био небио, дошо недошо, незнајући, недокучивши, нећу, немам …

  Srdacan pozdrav,
  Pravopisna komisija

 13. U jeziku gde vremena nisu prošla, sadašnja, davno prošla i sl. nego aoristi, prezenti, plustvan perfekti i sl. gde se ministarsvo zove za dijasporu, a ne ministarstvo za (recimo) prekogranične Srbe, gde se više ne obučavamo nego se nad nama vrši evaluacija, gde se Romske zajednice ne uključuju u sistem nego se nad njima vrši inkluzija, gde umetnici više na izlaze na binu nego na stejdž, a kad odu idu u bek stejdž, sasvim je svejedno kako pišemo, čemu pišemo, o kome pišemo, s kim pišemo i što bi pokojni Čkalja rekao sve je otišlo u ablativ.

  • Pozdravljam nove lingvisticke promene i preporucujem jos cetiri:
   – uvodenje plustvan perfekta
   – rec evaluacija kao sinonim za obucavanje
   – pisanje prideva sa zavrsetkom na -ski velikim pocetnim slovom (ili samo prideva “romski”)
   – “bek stejdz”

   Rec “bina” je pozajmljenica!

   • Gra]anine izvini zbog futura. Tačno si pogodio da nemam pojma ni šta je plustvan perfekat ni evaluacija. Strašno je to što me i ne zanima šta te odvratne reči znače. Ne znam ili neznam šta mi bi za taj pridev. Ako je bina pozajmljenica, daj da je vratimo i vidimo šta je sa scenom.

 14. ЈЕР ви знате како правилно пише?

 15. Inicijativu za ovu izmenu pravopisa pokrenulo je Udruženje ne znalica Srbije.

 16. Što se men tiče najaklno je da si svaći pisuje kako je naučil od maću,kakv je toj maternji jezik,kad ga ni moja maća ne znaje…Eve,ja si pisujem na lužničći,teka mi ćunulo,pa vi ako nekvo razberete – razberete.Znam da je on ametom začukan,ali toj vi je!

 17. Tuga,če zbog nepismenog naroda. Jadno. Sramota.

 18. Bez veze vam je teks.

 19. Redakcijo, pogriješili ste, u naslovu je suvišna riječ “građana”!!!!

 20. U zemlji Srbiji ima mnogo gradjana koji nista ne rade !!! Imaju vremena da glupim novinama opterecuju pisu gluposti SRPSKOM NARODU . Sto mnogi Srbi ne znaju svoj rukopis, svoju gramatiku, jednostavno nas narod ne cita knjige,kod nas knjisevnost i sva ostala kulurna nikada nije se primenjivala. Zalosno je to Srbijo!!!

 21. Poruka za Tijanu iz teksta:

  Ne izblamiram se pise neizblamiram.

 22. У вишљим разредима построжити оцењавање начасу језика и правоописанија сематика није део математике,алжебарски израз нечедабуде кодосад него поновом одвојено…

 23. Činjenica je da će preko noći, kada dođe do ove promene, 30% Srba da postane ”pismenije”. Ali na ovome se neće stati. Zar treba da se menja ustaljena gramatika, koja savršeno odgovara svakom iole pismenom čoveku, zbog toga što nekog mrzi da udari razmak ili da pogleda gramatiku iz osnovne i vidi kako se piše?
  Najbolje rešenje je da profesori i nastavnici srpskog postanu daleko strožiji, jer ovo stvarno nema smisla da se radi. Ovo je idiotluk i onaj ko ovo dozvoli je idiot. Stvarno, bre, ljudi…

  • Ljudima treba olakšati a ne otežati s dodatnom literaturom. Ova ideja je sjajna. Svaka čast Verbiću reformatoru! Konačno, da neko, skine s trona Vuka Karadžića.

   Jooo j!

 24. Осад ће се ћирилица звати пазићирилица?, једна ријеч са знаком упитника.

  “Друштво искусних Србије” ПВО ће европу писати са пуно пуно размака, нпр:
  Е (ијао) _ Е -еврићи_ В – _ Р 8+(јој) О __ (кредитиммф) * П _уу- А (вјечне зубља) А

 25. Sačuvaj Bože! Ceo vek se raspravljam sa odlikašima da se ‘sa mnom’ piše odvojeno i ‘ne znam’ odvojeno, i sad će nečiju glupost i lenjost da pretvore u pravopis!!!

 26. Prosto ne mogu da verujem da će doći do takvih izmena u pravopisu i da ćemo pisati ne znem zajedno, a i ne samo to.Slažem se da je jezik živa stvar,menja se,proširuje(prof.Klajn mi je predavao na Fakltetu),ali ove promene podilaze nepismenima,koji su sve brojniji,jer nikada nisu pročitali neku knjigu,videli pravu pisanu reč…Šteta….No, ja ću ipak pisati onako kako sam naučila sve dok pravopis ne bude štampan,a onda blago neznalicama,biće pismeni-konačno.

  • Sve prome ne odgovaraju samo ne pismenima i dolaze odnjih. Ako pogledas osnovu svake reci u slovenskim jezicima, lako vidis dasu slicne. Kako onda reci nisu ostale iste usvim jezicima ? Ocigledno jer ih je svako usvom kraju menjao kak hoce. Tj menjali su ne pismeni jel daje bilo popismenima jos bi svi govorili isti jezik.
   Znaci pusti jezik da zivi a ti ako oces ustraj i citaj knjige na staroslovenskom.
   Meni je milo daje i prof Klaj shvatio dace ovako bit bolje za sve – manje kuckamo u porukama, stedimo i vreme i struju a brze sei razjasnimo…

  • Steta sto Vas profesor Klajn nije naucio sta je to humor i satira…

  • Јел ни професор Клајн неодваја речи од зареза?

 27. Precednik nikako predsednik. A zatim da se ukinu i znakovi interpunkcije, jer i oni mnogima stvaraju probleme.

 28. Šalite se,… nadam se…

 29. Onda će da se kaže “ću idem”.
  Dobro će da se kaže “bun”.
  Č će da bude ć. I tako, fino.

 30. Сумљива ми ова вест. Када су ово решили? Јуче или прекључе?

 31. Slaganje suglasnika po narodnoj milozvučnosti treba danam bude odglavnih prioriteta.

  Odskora i PTT dostavlja račune gde stoji REJON ranije bilo REONal ovako lepše

  neznam ali takoje

 32. Ajt, more, zar stvarno će ve slušam. Koj ne naučio srpski do sad, neće i od sad. Ne znam i gotovo!

 33. – Zaista neznam šta se sa ovim čekalo. Nemogu da …
  Ono “Nemogu”, je glagol i trebalo bi da se piše odvojeno, ne kao što je napisao pisac teksta, sastavljeno.
  Predlažem, da se donese uredba koja bi glasila:
  – Piši kako hoćeš, čitaj kao što je napisano, (kako hoćeš)…

 34. Nije dobro menjati ono sto je pravilno bilo toliko dugo,ono na sta smo insistireli u radu,ono sto ce zbuniti te iste Beogradjane koji su se trudili da pravilno,a ne brzo,pisu.Pitajte dalje.Bas sam tuzna.

 35. Ako pravilno rayumem, ovim se promenama otvaraju vrata za “nesmem”, “nemogu”…valjda će “odsada” biti pravilno i “znaem” umesto “znam” jer je i to nametnuo život. Svašta!

 36. Moze bre pederi i pusitekurac da se pise spojeno, a?

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix