nazad na vrh

Na Zelenom vencu se pojavili dileri čistog vazduha

BEOGRAD, 26. januar 2020, (Njuz) – Na Zelenom vencu u Beogradu danas su se pojavili prvi dileri čistog vazduha. Kako su zabeležili reporteri Njuza na licu mesta, dileri čistog vazduha viđeni su u podzemnom prolazu, oko pijace Zeleni venac, ispred Meka i na atuobuskim stajalištima.

Dileri nisu posebno uočljivi, ali se lako mogu prepozanti po karakterističnim rečenicama koje izgovaraju: “vazduh, vazduh, čista vazduh”, “čist vazduh, najbolja cena”, “vazduh, vazuh-najbolji kurs”.

Mnogi Beograđani zadovoljni su pojavimo dilera.

– Cene su malo jače, ali šta da se radi. Bolje išta nego ništa. Pošla sam na pijacu, ali sam umesto voća i povrća, sve pare potršila na čist vazduh. Sve ću da dam deci. Neka malo osete čist vazduh, a za mene i supriga ako nešto pretekni, biće dobro. Najvažnije mi je da mi se deca nadišu – rekla nam je Beograđanka koju smo zatekli sa punim kesama čistog vazduha.

Jedan od dilera, koji je želeo da ostane anoniman, slaže se daje cena čistog vazuduha trenutno malo jača, ali, kako kaže, nisu oni ti koji diktiraju cenu već tržište.

– Cene formiramo tako što pratimo ocenu stepena zagađenja na sajtovima AirVisual i Gradskog zavoda za javno zdravlje i u odnosu na stepen zagađena određuje se i cena. Što je stepen zagađenja veći, to je cena veća, a na sve to treba dodati i interesovanje kupaca koje je veliko – kaže ovaj diler čistog vazduha.

On je najavio i da će se za koji dan pojaviti aplikacija koja će biti povazana sa ova dva sajta i koja će u relanom vremeno, a u zavisnosti od stepena zagađenaj i ponude čistog vazduha na tržištu, pokazivati koja je trenutna cena čistog vazduha.

– Savetovao bih građane da pametno kupuju čist vazduh jer njegova cena u toku dana može višestruko da oscilira. Oni građani koji su strpljvi, koji, da tako kažem, nisu alavi na čist vazduh, mogu da dobro palniranom kupovinom uštede značajna sredstva – poručuje sagovornik Njuza.

Viktor Marković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Hahaha…otkad Hrvati pakuju cist zrak u limenke…!! Ne znam sta cekaju domace punionice, Zlatibor , Kopaonik, i naravno Teo…??!

 2. Pazite malo na te greske u pisanju , ovako deluje kao da je to pisao neki ministar neo radikalski

 3. Nisu alavi na cist vazduh….:) I mole se gradjani da ne dzogiraju na Zelenom vencu ako su slabog imovinskog stanja. Dzogiranje je samo za bogatije, jer prilkom dzogiranja se trosi mnogo vise vazduha, a posto je cist vazduh skup, samo bogati mogu da ga plate. Dileri nece imati sazaljenaj ako siromasni dzogiraju i nemaju para za cist vazduh. Odgovornost je na oniam koji dzogiraju.
  Dzogiranje na Zelenom vencu je postalo luksuz. Takodje drzava uvi i veci porez za one koji dzogiraju na Zelenjaku. Ako vazi da “ima se moze se”, onda se ima i da se plati veci porez. Pa molim vas, dzogira na Zelenjaku, znaci da je bogat. Ima da plati.

 4. Takodje moja beogradska gradska vlast uvodi novi znak za Zelenjak i jos neke delove grada.
  Koliko sam obavesten taj znak ce biti potpuno crn.
  Radi se o znaku o smogu u vazduhu u tom delu grada. Mi brinemo o gradjanima i necemo da posustanemo do poslednjeg.
  Zasto je crn i meni je bilo malo cudno, ali evo. Znate i sami da je najgori smog crn. To je jasno. Ali mi smo hteli da stavimo belog coveka kako se gusi na crnoj podlozi.
  Obavestili smo Svestku Samobracajnu Organizaciju i oni su nam stavili do znanja da ne obracamo paznju na manjine.
  Kazu da je u Americi bela podloga sa crnim covekom i na znaku pise ” Neighbors Watch” jedan lep primer za sve lopove da ih iz kuca posmatraju.
  Znaci oni nisu iskljucili svoje manjine da prikazu i na saobracajnim znacima.
  Otiuda su i nama strogo prepoporucili da i mi uzmemo crnog coveka, jer imamo i crnce u fiudbalu, kosarci. I mi se slazemo. Znaci crni covek kako se gusi u najgorem smogu. Potpuno je jasno sto je znak crn. Dole ispod znaka ce da pise za one koji apsolutno nemaju mastu sta bi znak mogao da znaci: Ulazite u zonu smoga na spostvenu odgovornost.
  Kao sto rekoh, mi cemo da oporezujemo sve bogatase koji tu dzogiraju zbog vas ostalih postenih i finih gradjana.

 5. Ako nekom jos uvek nije jasno zasto oporezujemo bogate koji dzogiraju na Zelenjaku, evo detalja. Mi uvek radimo posteno i transparentno.

  Zamislite smog, dim iz busa kako purnja kao nekad iz lokomitve, zatim ljude koji nose maramicu preko ustiju, drugi kaslju, neki padaju u nesvest, neki razgrcu smog da bi videli gde gaze, i virusima nije lako(pronasli smo da ih tu najmanje ima) a gospoda bogatasi sa maskom na licu, cistim vazduhom sa dodatim mirisom ljubicica i visibaba trce pored njih i uzivaju u divnoj okolini.

  Da li ih oporezovati ili poslati na prihudni rad, svi se pitate. Mi nismo dikatatura,. mi smo slobodno drustvo, demokratsko, znaci prinudni rad necemo, ali da plate za tu mogucnost da dzogiraju i gledaju sve to oko sebe. To je privilegija. Priznacete i luksuz je biti u najvecem smogu i udistai najlepsi vazduh.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix