YT Screenshot / Al Jazeera Balkans
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

26. dec. 2023

Nakon policijske brutalnosti Rusi u Beogradu rekli da se prvi put osećaju kao kod kuće

BEOGRAD, 26. decembar 2023, (Njuz) – Sve je više Rusa koji se u Beogradu osećaju kao kod kuće, nakon što se u noći između nedelje i ponedeljka policija brutalno obračunala sa demonstrantima u centru grada, saznaje Njuz.

Oni kažu da su, otkako su došli u srpsku prestonicu, osećali kako im nešto nedostaje da bi se osećali kao u svojoj zemlji, a da ni sami ni znali šta je to.

Mladi programer Aljoša T. kaže da je čim je stigao u naš grad u aprilu 2022. video da stanodavci žele da svojim cenama učine da se Rusi osećaju kao u Moskvi, ali da je i dalje imao osećaj kao da je u tuđini.

– Činjenica je da su jezici slični, kutura, cene, sve liči na ono što sam imao kod kuće. Mladi se slično oblače, provode, ali već godinu i po dana imam osećaj neke praznine – počinje svoju ispovest Aljoša.

S njim se slaže i veb dizajnerka Nataša, koja dodaje da joj nisu pomogli ni brojni ruski kafići i restorani otvoreni poslednjih meseci. Sve do ovog vikenda.

– U nedelju sam se vraćala kući posle neke večere, kada sam čula neki huk u daljini. Videla sam i suzavac, a ubrzo i ljude kako beže. Nešto me je steglo oko srca. Bio je to onaj isti osećaj, koji sam povremeno imala u Moskvi – otkriva ova devojka.

Aljoša dodaje da se, bežeći od policajca koji je vitlao pendrekom, setio svoje mladosti.
-Pomislio sam da ću se samo kratkotrajno osetiti kao kod kuće, ali ne, i sutradan sam, kada sam ustao i krenuo u grad pitajući se da li ću opet morati da bežim od policije, da li će me oni možda privesti i satima držati negde gde niko neće znati da se nalazim, pomislio da se konačno osećam kao svoj na svome – zaključuje ovaj Rus.

Marko Dražić

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *