(Joenomias) Menno de Jong / Pixabay
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

11. feb. 2023

Narodna banka savetuje građanima da svoju ušteđevinu konvertuju u tunjevinu “Rio Mare”

BEOGRAD, 11. februar 2023, (Njuz) – U vreme sveopšte ekonomske krize i povećane inflacije mnogi građani su u dilemi kako da očuvaju vrednost svoje ušteđevine. Dinar u odnosu na strane valute stagnira pa se mnogima čini da novac koji imaju u bankama i slamaricama svakodnevno gubi na vrednosti. Zbog toga je danas u Narodnoj banci Srbije održana vanredna konferencija za novinare na kojoj je guvernerka Jorgovanka Tabaković iznela predlog za rešenje ovog problema.

– Naši stručnjaci su izračunali da je u ova nestabilna vremena ušteđevinu najisplativije konvertovati u konzerve tunjevine “Rio Mare”. Vrednost ove robe na našem tržištu već godinama je u stalnom porastu i nema naznaka da će početi da pada. Setite se samo kolika je cena jedne konzerve bila prošle godine u ovo vreme, a kolika je sada – rekla je guvernerka Tabaković.

Građanima koji štede u dinarima ili devizama ovih dana sa svih strana preporučuju da svoj novac ulože u kupovinu nekretnina ili zlata, međutim Narobna banka Srbije ima bolju računicu.

– Cena kvadrata stanova i zlatnih poluga je blizu svog maksimuma i očekuje se da će uskoro početi da pada, dok tunjevina “Rio Mare” u samoposlugama nije zabeležila pad već godinama i čini se da je samo nebo granica. Slobodna sam da navedem primer penzionera G.R. (68) iz Barajeva koji je proletos kupio karton konzervi tunjevine ove marke, a danas ga je prodao po trostruko većoj ceni. Ako se građani ipak opredele za neku drugu investiciju predlažemo “Imlekovu” pavlaku ili toilet papir “Zewa”, čija vrednost je takođe u vrtoglavom porastu. Biću potpuno iskrena ako kažem da je danas sigurnije i isplativije kupiti karton sardine “Rio Mare” nego državne obveznice – istakla je Jorgovanka Tabaković.

Stručnjaci Narodne banke Srbije intenzivno razmišljaju da i deo srpkih deviznih rezervi konvertuju u ovaj proizvod, kako bi sačuvale njihovu vrednost na svetskom finansijskom tržištu.

Nenad Milosavljević

 1. Vida kaže:

  Super savet. Ali te konzerve su skupe za penzionere.
  Preporucujem ih bogatijima.
  Znaci nije sigurno drzati u devizama u banci pa nemamo ni devize. Vecina penzionera ima penz ispod 40.000 d.

 2. Ivan kaže:

  Ček ček, nešto ovde smrdi. Tuna ili sardine?

 3. Neko kaže:

  Znaci, guvernerka nas savetuje da kao fizicka lica kupimo REGULATNO gomilu konzervi tune (platimo PDV) a posle toga da to PRODAMO kako? Na CRNO !?

 4. Bane kaže:

  Ovo iz zajebancije ispade dobar finansijski savet…Rio Mare tuna da jede zlato i sere platinu ne bi imala ovu cenu 🤑

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *