njuz-autor

AUTOR: Marko Drazic

23. feb. 2015

Narodni muzej menja ime u Bivši narodni muzej

Foto: Petar Milošević

BEOGRAD, 23. februar 2015, (Njuz) – Ministarstvo kulture podržalo je inicijativu da Narodni muzej u Beogradu promeni ime u Bivši narodni muzej, saopštio je danas ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.
Ministar je izjavio da je muzej zatvoren za javnost od 1. juna 2003. godine i da već skoro 13 godina nosi ime koje mu ne pristaje.

– Svaki muzej mora da bude bude u toku sa događajima i novonastalim situacijama, zbog ćega će se Narodni muzej ubuduće zvati Bivši narodni muzej – smatra Tasovac, koji kaže da će promena imena umnogome olakšati posao njegovom ministarstvu.

– Često nas pitaju kada će Narodni muzej konačno ponovo biti otvoren, što samo stvara neprijatnu tišinu i nelagodan osećaj i kod nas i kod sagovornika. Kada se muzej bude zvao Bivši narodni muzej, takvih pitanja će verovarno biti znatno manje – kaže Tasovac i najavljuje da će se čim muzej bude promenio ime, restartovati sat koji odbrojava vreme do otvaranja, jer je on računao vreme do otvaranja Narodnog muzeja, a ne Bivšeg narodnog muzeja.
Tasovac je napomenuo da njegovo ministarstvo neće stati na ovome i da će demantovati sve zle jezike koji im prebacuju da ne rade dovoljno. Kao naredni potez, ministar kulture je najavio promenu imena Muzeja savremene umetnosti u Bivši muzej savremene umetnosti.

Marko Dražić

 1. gradjanin kaže:

  Ovaj naš vladar sa pedigrejom u budućnosti želi da zatvori sve one ustanove koje se finansiraju iz budžeta. Ne, to ne znači da će stanovnici Srbije posle toga postati glupavi, nego da ih sada tretira ko stoku, a ko je video da stoka ide u školu, muzeje ili u pozorište?

 2. Teoretičar zavere kaže:

  Dobra su ova nastojanja bivšeg direktora filharmonije za preimenovanje imena ovih muzeja. A kada završi taj posao predlažem mu da tu inicijativu nastavi počevši od njegovog sadašnjeg radnog mesta – Vlade Srbije. Mislim da će to pozitivno odjeknuti u narodu. Zar ne zvuči lepo: Bivša Vlada republike Srbije! Sa sve premijerom na čelu!

  1. Ja sam kaže:

   Pre će biti da će sa njima biti: Vlada Bivše Republike Srbije.

 3. Ja sam kaže:

  Bolje da je nastavio da cuti i radi nista.

 4. zzzzz kaže:

  Muzej više ne baš toliko savremene umetnosti…

 5. Monika kaže:

  Napredna ideja, nema šta!

  1. bot.volonter kaže:

   Da li mislite “Napr(e)dna ili sam Vas pogrešno shvatio? Ne bih da se zameram sa Vama…

   1. bot.volonter kaže:

    Tačnije, Vama, ali me ispraviše iz bot centrale…

    1. Monika kaže:

     Ne plaši se junače. Samo hrabro!

 6. zoran kaže:

  …Бивши коридор 10, бивши радикали, бивша опозиција, бивша демократија, бивша војска, бивше правосуђе, бивша просвета и образовање, бивше не знам, бивша Рашка, бивши Косово и Метохија, бивши победници у два светска рата, бивше реформе, бивша сувереност и независност, бивше чојство и јунаштво, родољубље, бивша част и часна реч, бивши европски Бразилци, бивши часни преци и будући недостојни потомци…бивши имаоци талента и бивши посетиоци фризерских радњи, бивши логореични бунтовници, данашњи нишчи буржујски малограђани… од мене доста.

 7. Simeon kaže:

  To ime je u skladu sa tradicijom, a ima I logike jer unutra ima puno bivsih eksponata.

 8. celtic kaže:

  Sigurno će nam dati bivši hljeb i bivši toalet papir.

 9. Алокин kaže:

  Бивша Наполеонова европа
  Бивше Отоманско царство
  Бивша Аустроугарска
  Бивши трећи рајх
  Бивша стара Југославија
  Бивши Совјетски савез

  1. Алокин kaže:

   Али позориште је наше а не бивше

 10. Skopje pored Triumfalne kaže:

  Gluposti, evo i mi smo “Bivshi”, pa jos smo otvoreni. Sat nam je restartovan jos pre 20-tak godina. Pitajte iskusne.

  1. zoran kaže:

   Морам да питам, само без љутње Скопје – Колико сте прстију отворени?;-)

 11. Skopje pored Triumfalne kaže:

  Nasa otvorenost ne meri se prstima. Znas i sam da moze i kanal da prodje. Problem je sto je sto nam je taj kanal zajednicki, a elasticnost je nepovratno izgubljena.

  1. zoran kaže:

   Потпуно си у праву, изгледа да и Ви и Ми идемо код истог гинЕУколога…

 12. celtic kaže:

  Konačno da priznaju da nam je i budućnost već prošla!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *