nazad na vrh

Naučnici izolovali novi soj antivaksera

SREMSKA KAMENICA, 9. septembar 2021, (Njuz) – Na Institutu za antivaksologiju u Sremskoj Kamenici, naučnici su izolovali novi soj antivaksera. Ovaj soj je jedan od onih za praćenje, jer se sumnja da bi mogao biti opasniji od svih postojećih. Ovi antivakseri imaju dvostruku mutaciju u svojim komentarima, jer nemaju prepoznatljiv spajk “ALI”.

– Novi soj antivaksera prvo je uočen na Tviteru, da bi se kasnije proširio na Fejsbuk, TikTok i druge kanale komunikacije i trenutno je dominantan u celoj Srbiji. Gradski prevoz, kafići, stadioni, koncerti i mnoga druga mesta su prepuna ovih antivaksera – rekao je Ilija Živković, portparol Instituta.

Novi soj antivaksera, za razliku od svih do sada poznatih, truje i do pet puta više ljudi.

– Izuzetno teško se prepoznaju dok ne krene priča o vakcinama, a i tada kreću umereno sa komentarima. Mnogi od njih su i vakcinisani, ali to vešto kriju. Ono što je zaista karakteristično je da su izuzetno uporni i latentno agresivni – poručuju iz Kamenice.

Mehanizam po kom dejstvuju antivakseri je i dalje identičan. Prepoznaju u statusima i tekstovima reči “korona”, “vakcine” i munjevito se vezuju komentarima za te reči. Na jedan status koji sadrži ključne reči, zakače se minimum dva antivaksera. Nakon prvog lajka ili replike, pojačavaju svoje dejstvo neproverenim i neutemeljenim činjenicama.

Na najvećem udaru ovog soja antivaksera su nevakcinisani. Procenjuje se da bi samo u Srbiji, zbog nesposobnosti nadležnih institucija da se izbori sa svim prethodnim, ali i novim sojem, stopa vakcinisanih mogla biti najmanja u Evropi.

Uroš Bogdanović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Anti-Cetinjski soj antivaksera i vaskrs-seratora je takodje izolovan i latentan …!! Taj soj je veoma slican soju baba-sera…Mislite o tomu… i o Tomu…

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix