njuz-autor

AUTOR: urednistvo

17. mar. 2011

Naučnici sa Harvarda dokazali postojanje promaje

Prozor u gornjem levom uglu odigrao je ključnu ulogu u naučnom istraživanju

MASAČUSETS, 17. mart 2011. (Njuz) – Tim naučnika sa američkog univerziteta Harvard nedavno je dokazao postojanje promaje, čime je postojanje fenomena u koji je je svaki Srbin verovao, konačno dobilo i naučnu potvrdu.

Da podsetimo, čitava fama oko promaje započela je kada je Dragutin Mićić iz sela Glumač kod Požege, rešio je da patentira promaju kao svoj izum. Zavod za intelektualnu svojinu odbio je njegov zahtev, uz obrazloženje da podnosilac zahteva ne može da dokaže da ju je on izumeo. Oni su naveli da je promaja zabeležena vekovima ranije, i kao dokaz naveli su nekoliko pesama iz Pokosovskog ciklusa, ciklusa Pesama o Marku Kraljeviću, kao i ciklusa Hajdučkih i Uskočkih pesama u kojima se ona spominje.

Nezadovoljan odlukom, Mićić je poslao zahtev i Međunarodnom birou Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) čije je sedište u Ženevi. Tamo je Mićić takođe odbijen, saopštenjem da dotična institucija nema dokaz o postojanju pojave koju on želi da patentira.

Ipak, cela priča je došla do tima naučnika sa univerziteta Harvard, koje predvodi profesor Toni Tomlin.

– U početku smo bili jako skeptični prema celoj priči o promaji, ali smo ubrzo shvatili da bi istorijske činjenice mogle da ukažu na njeno postojanje, ali da je iz nepoznatog razloga zabeležena samo na teritoriji Srbije. U početku smo verovali da se promaja samo tamo javljala zbog specificnog odnosa magnetnih talasa i gustine ozonskog omotača koji je u Srbiji nešto gušći nego u SAD – izjavio je profesor Tomlin, koji je dodao da su promenili mišljenje kada im je dr Pit Tomić iz Čikaga potvrdio da je lično prisustvovao stvaranju promaje kada je prethodne godine posetio rodbinu u Srbiji. On ih je ubedio da se, uz određene pripreme i pregršt analiza, ona može stvoriti i na teritoriji SAD.

Nakon 43 dana priprema, uz veliku dozu sreće, promaja je konačno stvorena na univerzitetu Harvard, zahvaljujući studentkinji Esperanci Martinez, članici tima profesora Tomlina.

– Slučajno sam otvorila vrata da izađe neugodan miris od supstanci koje smo koristili da bismo napravili promaju, a kolega se u tom trenutku nalazio naspram otvorenog prozora, jer mu je pozlilo od neprijatnog mirisa. U trenutku smo osetili nalet vetra, svi papiri su poleteli, bilo je strašno! Kada nas je prošao prvobitni šok, shvatili smo da smo otkrili nešto veliko – rekla je Martinez.

Profesor Tomlin je istakao da će većinu novca od nagrada koje bude osvojio dati u humanitarne svrhe novoosnovanom fondu za porodice žrtava promaje, kao i za troškove lečenja preživelih.

Vladimir Jovanović

 1. srki kaže:

  Pa što otvori vrata crna Esperancija. Od smrada još niko nije crka.

 2. Православ kaže:

  Ово је ваљда намењено онима који мисле да промаја постоји само у Србији (тј. другој ектремној групи, поред оне која каже да се умире од промаје).

 3. srki kaže:

  Tako je nastradao i Pjer Kiri kada se Marija igrala sa Radijumom. Ali zato je nauka napredoval pa je i Japan danas tu gde jeste.

  1. Znalac kaže:

   Nisi u pravu, Pjera Kirija su zgazile kocije na ulici, a Marija je umrla od leukemije izazvane dugogodisnjim baratanjem radioaktivnim materijalima bez zastite…

   1. Rodja kaže:

    Sta su izmislili ???!! Promaju,Boze koliko ima zaludnih budala,ali i onih koji jos to sve placaju.Moram toplu vodu da patentiram…sto pre.

 4. Nestorović Hranislav kaže:

  To sa promajom nije naivno. Još je i stari egipćani pominju. Sumnjaju da su mnogi faraoni stradali od nje. Ja se krijem i pazim od nje, i danju i noću. Što bi rekla moja baba “čuvaj se sina promaje i daleko ćeš dogurati”. Ni u toalet ne idem dok sve prozore i vrata, dobro ne zatvorim. Samo na promaju sam osetljiv, smrad mi ne smeta, čak šta više.

 5. Ivan_KS kaže:

  Pošto je poznato da se Srbi nikad ne mogu složiti, ja sam već pročitao da je osnovano udruženje građana “Propuh” koje negira postojanje promaje u obliku u kom se ona ovde pominje i tvrde da postoji samo propuh kao mnogo blaži vid… Videćemo na šta će ovo da izađe, ali na dobro sigurno neće!!!
  A dok mi vodimo debatu, verovatno će slovenci da registruju pravo na korišćenje propuha…

 6. Tagore kaže:

  Tačno !
  Japan je poželeo nastaviti realizaciju programa pomoći za Srbiju uključujući i 250 miliona evra za Teremoelektranu “Nikola Tesla” (TENT), ali Srbija je zbog promaje, (i u ime velikodušne pomoći Japanu), odložila japansku pomoć na četiri hiljada promajom procurelih godina u ‘zraku’.
  Naš narodni intelektualac se vratio Japanu da uruči srpsku pomoć: http://www.youtube.com/watch?v=1QUINdfStzc

 7. scoby kaže:

  2. srpski Zakon: od smrada niko nije umro, dok su od promaje zabelezeni brojni slucaji!

 8. Tagore kaže:

  Srpska promaja ?
  http://www.youtube.com/watch?v=XQPR43v64e4
  Ali ako još niste zaradili za jedan omanji japanski kompjuter, promajom možete ubiti baku i od nasledsva mirno sačekati PIO povetarcem pokradenu penziju na lepotici Tari.

 9. Jordan kaže:

  Najveci neprijatelj serbskog naroda, promaja, je razotkriven!

 10. Vladimir kaže:

  Hah, izmislili promaju da bi narodu uzeli pare!

 11. wuckowic kaže:

  Dan žalosti u celom svetu! Čak Norisa ubila promaja!

 12. rajko kaže:

  od ovih sto zatvaraju prozore po gsb-u jedino vise mrzim one koji ih non stop otvaraju.

 13. Jessy kaže:

  I tako su oteli jos jedan srpski brend…

 14. Montclair kaže:

  E ova vest je stvarno HIT! :) Jedino Srbi veruju u promaju
  U Americi ta rec ne postoji :)

  1. Acidum kaže:

   Још једна жртва необразовања и јефтине антисрпске пропаганде…
   На енглеском се промаја каже – draft…

   Толико о непостојању.
   Цела прича о проблематичности се своди на чињеницу да још није откривено ЗАШТО промаја изазива проблеме, ако много јача струјања ваздуха немају такав утицај…

 15. zivko kaže:

  PROMAJA BRE!!!

 16. Dragana kaže:

  Izvandredno kvalitetan tekst, cestitam. A taman sam bila izgubila nadu da ce se vratiti pismeni kadar u srpsko novinarstvo.

 17. Pierluigi Casiraghi kaže:

  R.I.P. za sve dosadasnje zrtve najveceg zla u Srba…promaje!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *