njuz-autor

AUTOR: urednistvo

26. sep. 2012

NBS dobila dojave o kursu evra

BEOGRAD, 26. Septembar 2012, (Njuz) – Narodna banka Srbije dobila je danas prve dojave o kursu evra preko SMS servisa na koji se ta institucija prijavila odmah po imenovanju Jorgovanke Tabaković za guvernera.

Servis „Saznaj kurs“ Narodnoj banci dostavlja dojave četiri puta dnevno, a cena jedne poruke iznosi 50 evra plus PDV. U Narodnoj banci kažu da očekuju da će ovaj servis značajno poboljšati procene o kretanju kursa evra i eventualnim intervencijama NBS na deviznom tržištu.

– Od sada nećemo morati da toliko detaljno pratimo kretanja na tržištu novca i vršimo komplikovane analize. Biće dovoljno da ukrstimo podatke iz četiri SMS poruke i na osnovu toga vidimo kakav će kurs biti narednog dana. Informacije o kursu ćemo, kao i do sada, objavljivati oko 18 časova svakog dana, jer smo u ’Podešavanjima’ servisa naglasili da nam je poslednja dojava potrebna najkasnije do 17 časova – rekli su za Njuz u NBS-u.

Slični SMS servisi već se koriste u pojedinim državnim institucijama poput Ministarstva poljoprivrede, gde su tokom leta primali dojave o tome kada će pasti kiša. U ovom ministarstvu iskustva sa SMS servisom ocenjuju vrlo pozitivno.

– Servis koji smo mi koristili koštao je 80 evra sa PDV-om i koristili smo ga tokom letnjim meseci. Ispostavilo se da su poruke prilično precizne, mi smo sve vreme tačno znali da kiše neće biti, kao što je i nije bilo. Zato ne sumnjamo da će se SMS servisi dobro pokazati u drugim državnim institucijama, pa i u Narodnoj banci – rekli su nam Ministarstvu poljoprivrede.

Kako Njuz nezvanično saznaje, SMS servis „Saznaj kurs“ neće biti dostupan za građane već samo za Narodnu banku Srbije, s obzirom da ona ima zakonsko pravo i obavezu da prva sazna kurs za naredni dan.

Nenad Milosavljević
 1. Ja sam kaže:

  Sutra: 1 EURO vredi 1 dinar
  Danas: samo kod mene , placam 2 dinara za EVRO. Obrnuto ne vazi.

  1. Tesha kaže:

   Si malo pglu?

 2. snezana kaže:

  Svaka cast. Dosta je bilo strucnih komisija, analiza, nepotrebnog oduzimanja vremena nasoj vlasti. Vratomo se onom sto najbolje znamo , a to su dojave po mogucnosti anonimne, koko bi se odluke donosile nepristrasno.

 3. himalajac kaže:

  dobro je da bilo ko u ovoj drzavi dobijati bilo kakve dojave, makar i pogresne.
  sada sve izgleda kao da 20 godina nismo imali nikakve veze sa spoljasnjim svetom

 4. Milford kaže:

  Ovo rade srednjoskolci da bi povecali svoj dzeparac, citao sam kako se hvale na forumu svoje srednje skole. Kurs se ne menja u toku dana, tako da tinejdzeri prepisuju kurs sa sajta neke od banaka ili dnevnih novina i to salju u sms poruci. Znam sta pricam, ovo istrazivanje me kostalo 28 sms poruka!

 5. ariela kaže:

  Dobijaju oni i dojavu kad stize dijaspora…pa onda neki cudan kurs odjednom…ne mozes da prodas koliko mozes da potrosis…

 6. Tagore kaže:

  SMS iz Londona:
  Nacionalno udruženje uzgajivača svinja Velike Britanije kaže se da je ”svetska nestašica svinjetine i slanine tokom iduće godine u ovom trenutku već neizbežna”.

  Ministarstvo poljoprivrede (i pčelarstva) je izjavilo: ”Svetu preti globalna nestašica slanine – i slanina postaje nedostižna”!

  Zabrinuta Pamela Anderson (bez slanine) je osudila ”cruelty capital” of ”KFC Corporation, (Kentucky Fried Chicken), based in Louisville, Ky” i SMS-om pozvala naše Ministarstvo ”please, join me”.
  – ”It would be illegal for KFC to abuse dogs, cats and rats”, žali se Pamela.

  Kako bi ipak nekako prehranili svoju stoku i uštedeli novac, neki od američkih farmera pribegli su ekstremnim merama, a među njima je i farmer KFC iz Kentakija koji životinje hrani ”tek da prežive”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *