njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

17. nov. 2014

NBS podigla psihološku granicu na 130 dinara za jedan evro

"Pomeranje psihološke granice je redovna aktivnost Narodne banke kojoj smo pribegavali i ranije"

“Pomeranje psihološke granice je redovna aktivnost Narodne banke kojoj smo pribegavali i ranije”

BEOGRAD, 17. novembar 2014, (Njzuz )- Kako bi sprečila širenje panike i povratila poverenje u domaću valutu Narodna banka Srbije odlučila je da pomeri referentnu psihološku granicu na 130 dinara za jedan evro, saznaje Njuz.

Zaposleni u NBS smatraju da je podizanje ove granice logičan potez koji će doprineti stabilizaciji finansijskog tržišta, a građanima pokazati da vrednost njihovih primanja i štednih uloga nije ugrožena.

– NBS budno prati kretanja na deviznom tržištu i uvek je spremna da reaguje kako bi stabilizovala prilike na njemu – kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković – Psihološka granica od 120 dinara je već prevaziđena pa je podizanje njene vrednosti logičan korak koji će dovesti do smirivanja napetosti i sprečiti širenje panike među građanima. Pomeranje psihološke granice je redovna aktivnost Narodne banke kojoj smo pribegavali i ranije. Podsetiću vas da je nekad ta granica bila 80, pa 100 dinara za jedan evro. Za vreme mog mandata smo već nekoliko puta podizali njenu vrednost pa građani nisu osetili nikakve veće posledice sem što im je realno smanjena plata – ističe Tabaković.

Guvernerka očekuje da će ova psihološka granica biti stabilna neko vreme, a njenu novu promenu ne očekuje dok vrednost evropske valute ne poraste.

– Jedan od naših prioriteta je sprečavanje velikih oscilacija na deviznom tržištu i više puta smo dokazali da smo u stanju da ispunimo taj zadatak. Vrednost dinara već godinama stabilno opada što pokazuje da svoj posao radimo na pravi način. Mogu da obećam da se novoformirana psihološka granica neće pomerati sve dok odnos evra prema dinaru bude stabilan. Građani i privrednici mogu biti savršeno mirni jer ćemo u slučaju slabljenja dinara opet pomeriti psihološku granicu i tako sprečiti da ona bude probijena-umiruje guvernerka građane.

Bojan Savić

 1. celtic kaže:

  Smatram da guvernerka godinama nije osjetila…stabilnost.

  1. aleksandar kaže:

   ili nije osetila 130….

   1. Monika kaže:

    Kad joj je dečko uleteo kroz prozor, dig'o joj se, pritisak do 130 sa 130. Osetila, pa se navadila. Žena. :-)

   2. xy kaže:

    Osećala je ranije dok je bila u SRS i dok je Šešelj bio tu (Vendi kaže da šeki ima veliku karu), a sad je uhvatila panika kad se vratio Vojvoda pa opet podigla da joj Vojvoda surdukne, ali loše mu zdravlje se uspaničila

    1. Monika kaže:

     Ne bih ja sumnjala u reči naše poznate analitičarke Vendi. Meni više brine tužno i skršeno lice gdje Dragice, izgleda da je i kod Tome nesto veliko. Prostata!

 2. Monika kaže:

  Možda se ništa pored nje dugo nije podiglo sem testa za uštipke. Hrabro od naše guvernerke da uzme ‘stvar’ u svoje ruke. Još samo da čujemo koja je targetirana inflacija. Je l’ i dalje plus, minus četiri %?

 3. Polovni Buntovnik kaže:

  Tek će neke naredne generacije shvatiti koliki je genije bio Goran Knežević. Srećom, guvernerka njegove metode već koristi…

 4. Teoretičar zavere kaže:

  Ta navedena cifra od 130 odražava vrednost guvernerkinog IQ (koeficijenta inteligencije). Samo je treba podeliti sa dva.
  Kako smo došli do ove vrednosti njenog IQ? Tj. do broja 65?
  Prebrojali smo sve njene izjave u kojima tvrdi da dinar nikada nije više vredeo, zatim smo uzeli u odzir koliko se puta Vučić pojavio u TV dnevniku u toku jedne nedelje pa sve to podelili sa brojem izveštaja o pucanju na Milana Beka. Dobijeni rezultat je pomnožen sa visinom one kule koja će krasiti Beograd na vodi i na kraju to što smo dobili podelili smo sa brojem novozaposlenih koji nam obećava premijer već tokom 2015. godine. Posle svih ovih radnji dobijeni rezultat je 65! Ko ne veruje može da proveri!

  1. celtic kaže:

   Kolega, čudim se kako u jednačinu niste ubacili bitan detalj: Teoriju Vojvodinog Praska.

  2. deda Dragan kaže:

   Ova “vlada” smatra da su za tako mali IQ, odgovorne predhode vlade !

  3. mickkey kaže:

   mislam da na iq utice i brzina vozova u metrou ispod grada na h2o ;)

 5. nadžak efendija kaže:

  Sreća da je ovo još uvek u granicama psihologije! Šta bi bilo da kurs ima patološke granice?

  1. Monika kaže:

   Imali bismo novčanicu od 10.000 milijardi dinara sa likom Bačevića.

 6. superhik kaže:

  KARANfilka RULES!!!

 7. deda Dragan kaže:

  Ova “vlada” ima iskustva sa oscilacijama na deviznom tržištu (90-te, jedna plata 1 DM) novoformirana psihološka granica biće jedna plata 1 evro. Korisnici socijalne pomoći su u obavezi da u budzet SNS-e uplate po 100 evrića, deca nemaju taj pritisak pa samim tim ni ova “vlada” nema obavezu prema njima. Lanac kontejnerske ishrane podrazumeva rad za društvenotajkunske potrebe. “Što bi rek'o predsednik jedne stranke, inače moj dobar prijatelj: došlo vreme da oližemo kašiku sa kojom smo jeli govna !”

 8. Teoretičar zavere kaže:

  Celtic – Ubacio sam ja u jednačinu i detalj koji pominješ, ali nisam dobio tačan rezultat. Po njemu bi guvernerka prešišala i Ajnštajna jer bi to bilo čitavih 210, a to nije tako, jelte. Pa sam morao da taj detalj izbacim i dobio sam realnu cifru – 65.
  Inače sve granice su podložne promenama pa i ova psihološka od 130 biće dignuta čim se nadležni dogovore sa guvernerkom o visini. Ma koliko da ona bude visoka, to, naravno neće uticati na dinar koji će i dalje biti više nego stabilan, zar ne? I kojim ćemo se ponositi.

 9. Monika kaže:

  Digo’ se Jorgovanki na nas. Kurs!

 10. Moderna Pevacica kaže:

  jorGovanka, pederu!

  1. deda Dragan kaže:

   Bilo je dovolno i : jorGovNarka !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *