nazad na vrh

NBS prodala 20 milona evra kako bi sprečila prevelike oscilacije guvernerkine plate

Primanja guvernerke su u prethodnih nekoliko dana zbog oscilacija kursa opala za 200 evra/FOTO: RTV

BEOGRAD, 10. septembar 2014, (Njuz) – Narodna banka Srbije prodala je 20 miliona evra na međubankarskom tržištu kako bi sprečila prevelike oscilacije plate guvernerke Jorgovanke Tabaković. Planirano je i emitovanje hartija od vrednosti koje će biti prodate na međunarodnom tržištu, što će osigurati stabilnost njenih primanja.

Dinar je, naime, prethodnih dana nastavio pad i dostigao rekordno nisku vrednost što je značajno uticalo i na primanja guvernerke Jorgovanke Tabaković kojoj je plata realno umanjena za dve stotine evra.

– Plata mi je u dinarima i naravno da osećam posledice rasta evra. Upravo sam računala koliko ću izgubiti zbog promene kursa i to je oko dvesta evra, što priznaćete uopšte nije malo. U ovakvim situacijama zavidim građanima koji imaju male plate jer pad dinara gotovo i da ne utiče na njihov budžet – kaže Tabaković.

Zaposleni u NBS umiruju građane i tvrde da apsolutno ne postoje razlozi za paniku.

– Naležne službe Narodne banke budno prate situaciju na tržištu i reagovaće ako za tim bude potrebe. Kolebanja kursa su normalna i na njih utiče više faktora. Građani mogu biti mirni jer ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi zarada Jorgovanke Tabaković očuvali svoju vrednost – izjavio je za Njuz izvor iz NBS.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Bravo za proaktivno razmisljanje

 2. Nasa Krmaca.

 3. ” … prevelike oscilacije guvernerke Jorgovanke Tabaković ”

  Otkud vi znate kako i koliko osciluje guvernerka ?

 4. 200 evra joj fali? To sam video zadnji put 5 oktobra 2000 godine, ispred menjačnice, i od tada im se gubi svaki trag.

 5. I meni fali 200 evra da bih imao 200 evra.

 6. Mmogu radi ove i drzavu da prodaju, ona ce i dalje ostati k.ava

 7. Potpuno razumem i saosećam sa “Jorgobankom” Tabaković. I moja penzija dosta oscilira u zadnje vreme. Kao i njoj plata i meni je penzija umanjena padom dinara. Ona je krajem prošle godine imala platu u iznosu od 679000 dinara, a moja penzija je 26000 dinara. Izdržite gospođo, Tabaković! Znam da vam nije lako ali verujem da ćete se izboriti sa ovom skupoćom!

 8. Cujem da je, jadnica, da bi nadoknadila tih 200 evra, presla sa trolisnog na dvolisni toalet papir.

 9. meni bi i 400eura bilo dovoljno da se nepatim vise ko slepac za ovih 150,a njima je i 5000 malo

 10. Bolje da su prodali 20 hiljada milijardi

 11. Nevolja je to! Jos samo da ukinu i sofera (i prateceg gorilu) koji joj dete vode do skole, i sta ce onda sirota nasa Sara Pejlin.

 12. dok se mi svi smejemo, gospoja je uštekala milione i baš je zaboli

 13. Diskusija se u zadjne vreme vodi oko smanjene penzija .Na samom vrhu bi trebali da budu bivse oficiri koji nikad nista nisu radili za vreme Tita me nisu imali adekvatno obrazovanje me su zemlji izdali KUKANJC. I ceo Generalstab smanjiti im i 70posto penzije

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix