njuz-autor

AUTOR: urednistvo

10. nov. 2010

NIS refundira ukradenu razliku

Nije vredelo ni sami da sipate

BEOGRAD, NOVI SAD, 11. novembar 2010, (Njuz) – Nakon objavljivanja spiska pumpi na kojima je evidentirana krađa, danas započinje proces povraćaja goriva oštećenim građanima.

– Ukoliko ste u poslednje tri godine kupovali gorivo na nekoj od pomenutih pumpi, imate pravo da podnesete zahtev za refundiranje – kaže za Njuz predstavnica NIS-a, Natalija Antonovna. – Procedura je vrlo jednostavna; građani samo treba da donesu fotokopije svih spornih fiskalnih računa u najbližu poslovnicu NIS-a, kao i originale na uvid. Podnošenje zahteva za sada protiče bez većih gužvi, tako da očekujem da će građani svoja prava ostvariti u najkraćem roku.

 Antonovna je objasnila da će građanima, na osnovu podnete dokumentacije, precizno biti obračunata količina ukradenog goriva, prema formuli koju utvrđuje Ministarstvo energetike. Posle dobijanja potvrde, građani će moći svoje gorivo da preuzmu na bilo kojoj NIS-ovoj pumpi, a ne isključivo na pumpama koje su označene u akciji “Pištolj”.

Antonovna, međutim, preporučuje građanima alternativni način “prebijanja” duga – Očekujemo da će mnogima biti interesantna i druga opcija koju smo ponudili, a to je pretvaranje pokradenog goriva u akcije NIS-a. Za svakih 50 litara goriva koje vam dugujemo, možete dobiti 5 naših akcija.

Razgovarali smo sa oštećenim građanima koje smo zatekli u poslovnici NIS-a na Novom Beogradu – Ja sam primetio da mi se potrošnja u golfu značajno povećala poslednjih par godina, ali sam sve mislio da je u pitanju karburator. Nekoliko puta sam ga vozio u servis, ali je majstor uvek tvrdio da je u pitanju elektronika. Sada mi je jasno šta se događalo – kaže Aleksandar, koji je redovno sipao na pumpi u Cvijićevoj.

Naš sugrađanin Dejan, pokraden na pumpi u Dimitrija Tucovića, kaže – Nažalost, nisam sačuvao sve račune, ali od ovih koje sam sačuvao očekujem da mi se refundira oko 350 litara. Nekako ću se valjda snaći za skladištenje tolikog goriva. Pozajmiću od šuraka nekoliko burića, pa ću ih odneti da mi stoje u vikendici.

Zoran je doneo račune sa “Zmaja”, i planira da ih pretvori u akcije – Kada se uzme u obzir rast cene goriva u poslednje 3 godine, kao i očekivani porast cene u budućem periodu, jasno je da je nominalna vrednost pariteta od 10 prema 1 precenjena. Međutim, akcije su i dalje najoptimalniji način da se povrati investirani kapital.

Njuz nezvanično saznaje da je NIS po hitnoj proceduri naručio dodatne količine sirove nafte iz Belorusije, u očekivanju naglog skoka tražnje, od strane građana koji u procesu refundacije optiraju za isplatu duga “u naturi”.

Dušan Vukić

 APDEJT: Kako ne bi došlo do poteškoća u snabdevanju gorivom, ponovo su otvorene sve pumpe sa neispravnim aparatima, koje su bile privremeno zapečaćene. Sporni brojači će na svim aparatima biti zamenjeni do kraja novembra, a u međuvremenu će radnici pumpe digitronima ”ručno” obračunavati realnu količinu natočenog goriva.

 1. Povratak kaže:

  Ahahha koji ste carevi!!!
  Update je genijalan!!!

  Ako vam trebaju digitroni, imam je jednog frajera u Bugojnu, on ce nam to sve za 20% nize dati…

  http://www.upoznajsrbiju.co.rs

 2. rope kaže:

  Mislim se kuda da otputujem sa tolikim gorivom…

 3. neriljano kaže:

  I treba da vrate pare, nego šta će.

  1. unutrasnji kaže:

   koje crne pare, ja sam ih zvao da refundiram ali mi je rekla radnica call centra da nisam u takvoj mogucnosti jer sam sve placao bonovima iz drzavnog preduzeca

 4. Anastasja kaže:

  Gospodo Neriljano i Unutrašnji,
  na refundiranje imaju pravo samo penzioneri sa primanjima preko iznosa poslaničke plate.

  1. unutrasnji kaže:

   pa sta mi posten narod da radimo onda

 5. Anastasja kaže:

  Ostaje samo da postanemo pošten nenarod, gospodine Unutrašnji.

 6. Zanimljivo kaže:

  Ha Ha Ha, Ja sam umro od smeha!!!! Stvarno ste najbolji!
  I ako ovo treba da bude zalosno, dobro je da napravimo nesto smesno od toga….

  Veliki pozzz

 7. Pitanje kaže:

  Ljudi bre,
  Moramo da dižemo bunu zbog ovoga!!!! Aj što su nas krali, nego sad traže fiskalne račune!
  Pa da li su oni normalni. Celu kuću smo ćale i ja isprevrtali i našli smo samo 5 komada. Gde bre da nađem sve fiskalne račune!!!

  Jel se zna da li će uvoditi neki drugi vid dokazivanja da smo kupovali gorivo? Da dovedemo po dva svedoka? Ili možda da im pokažem pasoš da vide da sam išao u Grčku letos (na njihovoj pumpi sam sipao i u kanistere benzin, jer u Grčkoj nije bilo)?

 8. Anastasja kaže:

  Razmatrala se i mogućnost da snimci sa video kamera za nadzor budu dokazi, ali se odustalo od toga. Kao prvo – jako je mali broj vozila koja imaju sopstveni video nadzor; a kao drugo – na snimcima video nadzora sa pumpi primećena su neka lica koja se nikako ne bi trebala nalaziti na tim mestima i u to vreme (muževi na službenom putu, nepristojni mladić, i sl.)

 9. srednjsloj kaže:

  prijatelji….citiracu jednog dobrog prijatelja…”Srbiji treba jedan sposoban general”

 10. Gocili kaže:

  Ja sam uspela pronaći fiskalne račune još od 2007, pa me zanima tačan datum od koga se priznaju fiskalni računi, možda bude i za letovanje.
  Inače vozim RAV4 već 6 godina, i od marta 2008 sam počela primećivati veću potrošnju. Resetovala sam računar u vozilu, čistila ceo sistem za “dovod goriva” ako sam dobro zapamtila. Dala sam silne pare na servise, ispostavlja se džaba.
  Da li imam osnov da ih tužim?!
  Mislim da sam sačuvala fiskalne račune i od servisa, jer sam sve radila u ovlašćenim servisima.

 11. Pumpadzija kaže:

  U stvari ja sam predlozio svom poslovodji da sad podesimo pumpe i brojace da u narednih 10-15 godina sipaju 15-20% vise goriva od one kolicine koje brojaci pokazuju pa smo onda kvit sa potrosacima. reakcija je bila stvarno neocekivano podrzana od svih u kolektivu pa i u samom Jugopetrolu i NISu
  Sad trazim posao pa ko ima neku ideju neka mi pomogne.

  nezaposleni posteni pumpadzija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *