nazad na vrh

Njuz savet: Prelepite utičnice selotejpom ako nećete da vas EPS prisluškuje

Pixabay
Stručnjaci kažu da rešenja protiv prisluškivanja postojeFOTO: Pixabay

SRBIJA, 29. oktobar 2021, (Njuz) – Nakon što su u javnost procurile informacija na “Elektroprivreda Srbije“ ima tehničke i kadrovske sposobnosti za prisluškivanje građana, mnogi zabrinuti korisnici usluga ovog javnog preduzaća obratili su se našoj redakciji sa pitanjem mogu li se i kako zaštiti od ovakvog vida neovlašćenog nadzora.

Ekspertski tim Njuza zasedao je u najkraćem roku i usvojio nekoliko važnih preporuka.

– Iako je EPS kupio najsavremeniju opremu za prisluškivanje i zaposlio stručnjake iz BIA, rešenja ipak postoje. Građani koji ne žele da njihovi razgovori budi dostupni rukovodstvu EPS-a treba najpre selotejp-trakom da prelepe sve utikače i prekidače po svojim kućama i stanovima. Naročito treba obratiti pažnju na trofazne utikače koji imaju mogućnost ne samo da vas prisluškuju već i da kroz onu treću rupicu snimaju šta se dešava u vašim domovima. Potom treba aluminijumskom folijom oblepiti tablu sa osiguračima, a u trećoj, najvažnijoj fazi, ormarić sa strujomerom dvaput zaključati, a vratanca zaliti silikonom – stoji između ostalog u preporuci eksprertskog tima portala Njuz.net.

– Izuzetno je važno – piše dalje u ovom dokumentu – ni po koju cenu ne puštati u kuću ili stambenu zgradu čitače strujomera, jer se verovatno radi o obučenim agentima koji dolaze za zadatkom da vas špijuniraju. U slučaju da ste ipak dobili račun za struju, nemojte ga odmah otvarati, već ga najpre potpite u alkohol ili rastvorenu sodu bikarbonu, kako biste eliminisali sve mikrofone, mikro-kamere i ostale “bubice“ – navode stručnjaci koje je konsultovala naša redakcija.

Prema njihovim rečima, građani koji žele da stave do znanja rukovodstvu EPS-a šta misle o tome što ovo javno preduzeće troši narodni novac na kupovinu skupe opreme za elektronski nadzor to mogu učiiniti tako što će se okupiti ispred centrale “Elektroprivrede Srbije“ u Beogradu i jasno i glasno im to reći.

– Ekspertski tim Njuza garantuje da će ih direktor EPS-a čuti i bez korišćenja softvera za prisluškivanje – zaključeno je u preporukama.

Bojan LJubenović

Inspiracija: SKANDAL EPS kupovao opremu za prisluškivanje i platio nameštaj 33 miliona evra!

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Sa ovim za utičnice ja sam odavno upoznat, i kod mene su sve slobodne štek utičnice obezbeđene gumenim osiguračem. Za alufoliju znaju i mala deca, a vi samo sprdajte sa uvezenom opremom i novootvorenim špijunskim centrima kompanije Huawei u okolini Beograda i u centru Kragujevaca!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix