Stručnjaci kažu da rešenja protiv prisluškivanja postoje
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

29. okt. 2021

Njuz savet: Prelepite utičnice selotejpom ako nećete da vas EPS prisluškuje

SRBIJA, 29. oktobar 2021, (Njuz) – Nakon što su u javnost procurile informacija na „Elektroprivreda Srbije“ ima tehničke i kadrovske sposobnosti za prisluškivanje građana, mnogi zabrinuti korisnici usluga ovog javnog preduzaća obratili su se našoj redakciji sa pitanjem mogu li se i kako zaštiti od ovakvog vida neovlašćenog nadzora.

Ekspertski tim Njuza zasedao je u najkraćem roku i usvojio nekoliko važnih preporuka.

– Iako je EPS kupio najsavremeniju opremu za prisluškivanje i zaposlio stručnjake iz BIA, rešenja ipak postoje. Građani koji ne žele da njihovi razgovori budi dostupni rukovodstvu EPS-a treba najpre selotejp-trakom da prelepe sve utikače i prekidače po svojim kućama i stanovima. Naročito treba obratiti pažnju na trofazne utikače koji imaju mogućnost ne samo da vas prisluškuju već i da kroz onu treću rupicu snimaju šta se dešava u vašim domovima. Potom treba aluminijumskom folijom oblepiti tablu sa osiguračima, a u trećoj, najvažnijoj fazi, ormarić sa strujomerom dvaput zaključati, a vratanca zaliti silikonom – stoji između ostalog u preporuci eksprertskog tima portala Njuz.net.

– Izuzetno je važno – piše dalje u ovom dokumentu – ni po koju cenu ne puštati u kuću ili stambenu zgradu čitače strujomera, jer se verovatno radi o obučenim agentima koji dolaze za zadatkom da vas špijuniraju. U slučaju da ste ipak dobili račun za struju, nemojte ga odmah otvarati, već ga najpre potpite u alkohol ili rastvorenu sodu bikarbonu, kako biste eliminisali sve mikrofone, mikro-kamere i ostale „bubice“ – navode stručnjaci koje je konsultovala naša redakcija.

Prema njihovim rečima, građani koji žele da stave do znanja rukovodstvu EPS-a šta misle o tome što ovo javno preduzeće troši narodni novac na kupovinu skupe opreme za elektronski nadzor to mogu učiiniti tako što će se okupiti ispred centrale „Elektroprivrede Srbije“ u Beogradu i jasno i glasno im to reći.

– Ekspertski tim Njuza garantuje da će ih direktor EPS-a čuti i bez korišćenja softvera za prisluškivanje – zaključeno je u preporukama.

Bojan LJubenović

Inspiracija: SKANDAL EPS kupovao opremu za prisluškivanje i platio nameštaj 33 miliona evra!

  1. Miša T. kaže:

    Sa ovim za utičnice ja sam odavno upoznat, i kod mene su sve slobodne štek utičnice obezbeđene gumenim osiguračem. Za alufoliju znaju i mala deca, a vi samo sprdajte sa uvezenom opremom i novootvorenim špijunskim centrima kompanije Huawei u okolini Beograda i u centru Kragujevaca!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *