njuz-autor

AUTOR: urednistvo

05. nov. 2010

Nova mera za podršku monopolima

Na rafovima ništa novo

BEOGRAD, 05. novembar 2010, (Njuz) – Presuda Upravnog suda da je „Denjub fud grupa“ zloupotrebila monopol u otkupu mleka i nanela štetu proizvođačima biće poništena. Ceo slučaj je vođen po starom zakonu koji uskoro više neće važiti, a novom zakonu o zaštiti konkurencije biće, kako nezvanično saznajemo, amandmanom dodati članovi po kojima će država svakom monopolisti iz budžeta plaćati 12% na iznos ostvaren monopolskim poslovanjem.

– Sasvim je ispravno da se onima koji drže monopol na našem tržištu isplati ovakva stimulacija, jer oni su jedini koji imaju interesa da rade u ovakvom privrednom okruženju, i država mora da se brine za njihovu finansijsku stabilnost – kaže za “Njuz” naš izvor blizak Vladi Srbije tumačeći predlog novih amandmana na  Zakon o zaštiti konkurencije. – Zamislite šta bi se dogodilo kada bi došlo do gubitka monopola i bankrota “Denjub fud grupe”, “Delte”, EPS-a, NIS-a, Telekoma? Možda bi se i uspostavilo normalno tržište  ali gde je onda naša zarada? – zaključuje izvor.

Kad ove izmene Zakona o zaštiti konkurencije stupe na snagu, “Denjub fud grupa” će moći bez ikakvih prepreka da i dalje otkupljuje mleko od privatnih proizvođača i plasira ga u prodaju po onoj ceni za koju smatra da je odgovarajuća, tako da će mleka i mlečnih proizvoda biti u svim prodavnicama. Na taj način će biti sačuvana i radna mesta zaposlenih u ovim preduzećima, tako da će više hiljada porodica i dalje svakog meseca dobijati svoje lične dohotke, koji dostižu čak i do 25.000 dinara.

U “Denjub fud grupi”, koja je vlasnik i “Bambija Banat” i “Knjaz Miloša”, ne mogu da sakriju svoje zadovoljstvo.

– Konačno su svi uvideli da smo mi nezaobilazni činilac u našoj privredi, i dobili smo ono mesto u ekonomiji koje nam opravdano pripada. Jeste da se još uvek više izdvaja za policiju i državnu upravu, ali očekujemo da ćemo na ovaj način biti ispred zdravstva, prosvete i nauke, što ipak  nije zanemarljivo. Neko će možda pomisliti da to nije u redu, ali neka se zapita da li svakoga dana popije ili pojede neki od naših proizvoda, pa neka onda zaključi šta je bitnije – sveže mleko i mlečni proizvodi, ili zdravstvo i školovanje? – izjavio je Saša Valerin, direktor za korporativne odnose “Salforda”, investicionog fonda koji je vlasnik “Danube Food Gruop”.

Pretpostavljamo da je slično oduševljenje i kod ostalih monopolista na tržištu koji su zbog dosadašnjeg nepovoljnog tretmana zapali u tešku dužničku krizu. Da li su ovi amandmani slamka spasa koja će im omogućiti da konačno stanu na noge i da se napokon oslobode po 2-3 godine starog kancelarijskog nameštaja i zamene i po pet godina stare službene automobile novim modelima pokazaće vreme.

A.A.

 1. tanja kaže:

  odlicno! i bilo je vreme!

 2. Tangolina kaže:

  Konačno da se zakonom zaštite i monopolisti! Stvarno je sramota u kakvim uslovima su poslovali! Sad mi je srce na mestu! :P

 3. Jesus kaže:

  Još jedan zakon? Nešto su se uvrednili ovi naši političari u poslednje vreme.

 4. brzi hrcak kaže:

  Slobodan Milosavljevic o zastiti monopola:

  http://www.youtube.com/watch?v=EJbrEOW-sV4

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *