njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. aug. 2012

Novi “Fića” krenuo našom železnicom ka Evropi, očekuje se na tržištu 2014.

Stručnjaci smatraju da će ovakav način transporta naglasiti "Fićin" retro look

KRAGUJEVAC, 14. avgust 2012, (Njuz) – Prvi kontingent novog automobila “fiat 500 L” krenuo je juče železnicom iz Kragujevca do luke Bar odakle će brodom biti transportovano 206 vozila u Italiju. Kako je danas saopšteno u Fijatu, kompozicija napreduje po planu i trenutno se nalazi nadomak Kraljeva.

Iako su mnogi sumnjali da je maršuta preko Bara najbolji put za izvoz Fijat automobila iz Srbije, direktor prozivodnje Fiat Automobili Srbija Nuncija di Bartola potvrdio je da će se novi Fijat 500L iz Kragujevca pojaviti na tržištu Italije već početkom 2014. godine.

– Tačno je da je prodaja modela 500L bila planirana za kraj ove godine, ali nakon naših razgovora sa Vladom Srbije i Železnicama Srbije, zaključili smo da je 2014. godina realniji rok za početak prodaje Fijata 500L u Italiji.  – saopštio je di Bartola.

Di Bartola je objasnio da „nema nikakve sumnje da će prvi kontigent od 206 vozila iz Kragujevca stići u Bar do početka oktobra“, ali da je 206 vozila premali broj da Fijat otpočene prodaju u čitavoj Italiji i ostalim zemljama Evropske Unije.

– Da ne bismo stvorili situaciju da ponuda ne može da zadovolji tražnju za novim modelom, moramo sačekati da na lageru imamo barem nekoliko hiljada vozila, tako da će zvanična prodaja novog Fijata otpočeti 2014. godine – dodao je Bartola.

Stručnjaci se slažu da će ovakav način transporta novom „Fići“ samo dodatno naglasiti “retro look” koji su dizajneri hteli da postignu kada se pojavi u autosalonima sa dve godine zadrške.

Miloš Mileusnić

 1. nesportski tip kaže:

  Ne bih se ja busao u grudi sa takvim optimistickim rokovima…

 2. Živadinka kaže:

  Sad se vec lakse dise. Pa receno je da ce da se proizvodi po 100 automobila dnevno. Zamislite samo da ta kolicina automobila mora da se preveze po nasoj zeleznici. Sve bi se sine raspale vec za mesec dana. Hvala Bogu da su dali taj rok, pa lepo malo po malo jedanput mesecno po jedna kompozicija. Misle ovi Italijani o svemu. Eh, gde bi mi bili da nije njih. Jos samo da im uplatimo i onih par desetina miliona evra da mogu jos dvesta automobila da proizvedu, eto puna kompozicija i sledeci mesec.

 3. vuk karamdžić kaže:

  Jebo i vas “J”.
  Je li BIA ili BiJa, CIA ili CiJa…?
  Da li je FIAT ili FiJat?
  Fabbrica Italiana Automobili Torino

  1. Milos kaže:

   Naravno da je Fijat. I Google je Google, ali se po našem pravopisu piše i izgovara Gugl. Vuče, ti si to tako zamislio, sad je kasno da se buniš.

   1. Čika lo kaže:

    Bilo bi Fijat da nije u pitanju skraćenica. Zbog toga FIAT. Inače bi po toj analogiji mogla biti i Cija

   2. slobodni strelac kaže:

    Zajebao sam se onomad. Bile mi slabe baterije, a i noga me izdala, pa nisam mogo vrtiti pedalo. I odustao sam od dogmatskog tumačenja moje reforme.
    A i ti si našao analogiju sa mojim primjerom, čvaknem ti svast! Pardon-svaka ti čast. Aj pokušaj ponovo pročitati.

  2. Bane kaže:

   FiJat ti je ovde zez na račun Blica i B92, koji uporno guraju J gde mu mesto nije…

 4. ariela kaže:

  Jutros kad sam citala bili su nadomak Kraljeva…jesu stigli u grad..jel organizovan kakav docek?…E Kraljevcani od Palme da naucite nesto..imali ste vremena da pripremite nesto prigodno…otkad je krenuo iz Kragujevca…

 5. Ikebana kaže:

  Dovoljan je naslov! :) :)

  1. Jan kaže:

   Zbog mnogo potencijalnih kvarova na fići koji će se tek uočiti , najbolje bi bilo da su odmah uzeli polovinu povratnih železničkih karata , tako bi uštedeli još 20% na transportu .

 6. premijer iz senke kaže:

  Vec u oktobru u Baru!??
  Nisam znao da su brze pruge Srbije vec izgradjene! Bas sam neobavesten…

 7. himalajac kaže:

  netreba biti zlonameran, i ulaziti u detalje.
  nas proizvod je uspesno napravljen, KRECE SE…

  1. slobodni strelac kaže:

   još kada bi bio naš.

 8. Ja sam kaže:

  Poslednja vest:
  Nakon pristizanja kompozicije u Kraljevo, primeceno je da nedostaje svega 5 vozila, od 206 koliko je krenulo iz Kragujevca. Ministar policije, Dacic, je izjavio da je ovo neocekivano veliki uspeh citave Vlade. Ako se ovim tempom nastavi , do Bara bi moglo da pristigne i svih 64 automobila, mada je prvobitno bilo planirano da taj broj bude oko 33.

  1. Ikebana kaže:

   :)

 9. Shumsky kaže:

  nekad su porodice uz prugu živele od skidanja delova sa automobila na vagonima. i sad hoće da im oduzmu to izgradnjom brzih pruga!!!!
  PRAVDA ZA SPORE PRUGE!!!!

 10. Tagore kaže:

  Prvi srpski Fi(J)at “el zero” iz Torina je na hiljadu specijalizovanih nemačkih vagona provalio srpsko-crnogorske udobne šine i dogurao do polu-albanske luke Bara kraj albanskog Alcinja, gde ga sa sigurnošću već pola godine čeka montenegrinska teretna mornarica.
  Upravnik savremene srpske železnice je objasnio da se preko Sežane zbog snega, leda, te rupa i jama u Postojni nikako nije moglo proći, ali da naši specijalizovani vagoni iz Nemačke, preko Kotora i Boke mogu tovariti i pokradena vozila “Maseratti” iz regiona do lidera u regionu.

  U Kragujevcu možete čekati dugo na srpski Fi(J)at 500 L, ali ako kod vašeg omiljenog proizvođača naručite polovni Mazeratti, ovaj brže stiže preko “Maslina”, Ulcinja, Tivata, Cetinja, Nikšića, Prištine, Preševa ili Bujanovca u glavni grad administrativnih granica vladačkih naprednjaka.

 11. Tagore kaže:

  Kao i prethodnih godina, ovih toplih dana očekujemo porast mušica i stenica u gradu Cara Lazara i okolnim varošicama.
  U centralnoj Africi, Zambiji, Zanzabaru i tako redom, sve do američke Liberije slobodnih robova, ova omiljana hrana, “steak, frites, salade“, od sitnih, krupnih, srebreničkih, zlatnih, medenih i krvavih mušica je svaki zalogaj proteina i vitamina.

  Naši poluprazni specijalizovani vagoni iz Nemačke bi mogli loviti mušice po celoj Srbiji i maloj srpskoj pokrajini Crnoj Goro, prevoziti besplatno do Bara i i ovaj SRPSKI STEK od mušica humanitarno pokloniti narodu Afrike.

  (Za “frites” od “manjoke” i za salatu od “konoplja” Afrikanci se dosta dobro snalaze i sami, pod uslovom da “belo brašno” iz Bogote stigne u istim srpskim vagonima, pa da i naša vlada zaradi malo “praha” na putu preko Nigerije za Honduras.)

 12. djavo s moravu kaže:

  pa ako vec putuje toliko,sto su gradili hale u kg.mogli su da ga sklapaju i u vozu.utovare delove i majstore idok stigne u bar gotova stvar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *