njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. jan. 2011

Novi projekat Vlade: Jedite samo zdravo đubre

Država deli ribu umesto da podučava pecanje

NOVI SAD, 30. januar 2011, (Alo) – Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podržala su projekat Centra za održivi razvoj u okviru kojeg su predstavnici te organizacije učili Rome iz novosadskog naselja Bangladeš kako da na đubrištu prepoznaju kvalitetne ostatke hrane.

Tako je uz protivpožarnu zaštitu i obuke iz prve pomoći gladnim meštanima romskog naselja demonstrirano i kako izgleda pokvarena hrana, te na koji način se može gostiti otpacima, a istovremeno sačuvati zdravlje.

Prema dostupnim informacijama, edukatori su ovaj segment projekta obrazložili prevencijom trovanja Roma koji se pre svega bave sakupljanjem sekundarnih sirovina. Edukatori takođe nameravaju da ovaj projekat u Bangladešu nastave s proleća, ali nisu precizirali da li će buduća obuka sadržati nutricionističke elemente ili pak praksu. Do zaključenja ovog izdanja nismo uspeli da dobijemo komentar Centra za održivi razvoj u vezi s ovom neobičnom radionicom.

Ni u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava juče nisu želeli da za „Alo!“ objasne kako je ta institucija podržala akciju koja diskriminiše romsko stanovništvo i u najmanju ruku vređa ljudsko dostojanstvo.

Marko Karadžić, doskorašnji državni sekretar u tom ministarstvu i komesar za ljudska prava u Liberalno-demokratskoj partiji, ocenio je učešće države u ovom projektu skandaloznim.

– Ovo je tužno i ponižavajuće! Strašno je što ministarstvo nema nameru da suštinski menja stvari koji su dovele do ovakvih problema, već se skriva iza nekih projekata. Ovaj segment programa u kojem su Romi podučavani šta iz kontejnera smeju da jedu, a šta ne, baca senku na čitavu ideju projekta, koji je u osnovi dobar. To je samo dokaz da treba pojačati monitoring projekata koji se ovako implementiraju – poručuje Karadžić. On dodaje da su njegove kolege iz inostranstva koje se bave ljudskim pravima bile šokirane ovakvim pristupom edukaciji socijalno ugroženih manjina.

„Rom“: Vređaju nam dostojanstvo!

Severdžan Alijević, predsednik društva „Rom, romska prava“, kaže da je podrška ministarstva „ponižavajućeg“ projekta za svaku osudu.

– Ovaj incident u Novom Sadu je samo još jedan dokaz nemarnog stava države prema romskim pitanjima. Umesto da rešavaju problem gladnih građana, oni im vređaju dostojanstvo učeći ih kako se jede iz kontejnera. To je bahatost gospode koja sede u Ministarstvu, s ministrom Čiplićem na čelu, a i predstavnici Evropske komisije za ljudska prava bi mogli da pitaju direktno Rome kako žive u Srbiji, a ne da slušaju montirane izveštaje – kaže on.

(za “Alo”) B. Majdarević

Originalan članak

 1. Мирко kaže:

  Humani rasizam;)

 2. zoran kaže:

  E ovo je najveća mudrost u istoriji ljudske ishrane. Na brzinu to prodajte bogatašima i odmah smo iz krize napolje. To nije nacionalna sramota , to je ruglo bezdušnika koji nikada nisu čuli za “OČENAŠ” Ako se zna čija je to ideja, jesti samo zdrave i higijenske otpatke, bez suda i rzmišljanja ga iseći na komade i baciti zverima u zoološkim vrtovima. Odmah organizovati higijenske stanice da klasificiraju hranu, zdravu od pokvarene a tu vladu koja je to izmislila naterati da to jede svaki dan i još im velikodušno spakovati lanč pakete za njihove najmilije kod kuće. Molim vas pre nego što predate odgovore na pitanja EK, ubacite i to kao izum “MADE IN SERBE, XXI VEK”. možda se za to dobije i Nobelova cena, kako nahraniti milione? Došlo je poslednje vreme da se nešto uradi inače….

 3. Martin kaže:

  Ovo je tako tuzno i bolesno. Ponizavajuce za svakog coveka i kompletno drustvo jer se ovakvo nesto desava u drzavi.. Sramota !!

  1. Slazem se. Umesto sto poducavaju Rome kako izabrati zdravu hranu iz kontejnera, potrebno je poducavati i ostale stanovnike jer sve vise ekonomski tonemo, tako da ce ovi saveti jednoga dana nam dobro doci.

   To je cista diskriminacija stanovnistva, zasto su Romi povlasceni ?
   :) :) :)

 4. Tagore kaže:

  http://www.poodwaddle.com/worldclock.swf
  Za flash – ( http://get.adobe.com/flashplayer/ )

  http://www.fsis.usda.gov/codex_alimentarius/index.asp
  http://www.natural-health-information-centre.com/codex-alimentarius.html
  (Food control equals people control – and population control.)
  Frankenstein food fight
  http://frankensteinfood.pyramidsnoon.com/?p=81
  Monsanto will own all seed
  http://www.youtube.com/watch?v=xtJDZmwh5Bc
  MONSANTO * One of the Most Evil Corporations on Earth (PT.II)
  http://www.youtube.com/watch?v=69TH5FBsZYc

  Sve je to namerno nametnuto nama.
  Moje pile je elastično kao žvakaća guma, moje prase nema ništa od svinje; ni skampi iz Bangladesh-a nisu što su bili.

 5. jordan kaže:

  Uzas! Strasno! Jaooo, ne mogu da verujem!!!

  Gde ja kao nerom mogu da nadjem upustvo o zdravoj hrani iz kontejnera? Znate, ja zivim u Srbiji. Pitanje je dana kada mi moze zatrebati.

 6. Jelena kaže:

  Jako praktican projekat. Mene kao diplomiranog psihologa interesuje gde mogu da nadjem prospekt sa listom zdravog djubreta posto na sajtu ministarstva nisam uspela da nadjem isti a po svemu sudeci ceka me sudbina Roma!

  1. Milan kaže:

   Jeleno sve nas ceka ta sudbina

 7. au brate... kaže:

  Au……
  znate sta je najbolje od svega? U stvari, najgore ..
  Ovaj tekst u stvari nije tekst NJUZa vec prava i relna vest prepisana iz jednih drugih novina…
  A izgleda bas ka da ga je Njuz napisao :(
  Eh Srbijo…

 8. Tagore kaže:

  Roma Romanela…
  Chaiyya Chaiyya
  http://www.youtube.com/watch?v=cIzK8hnax-4
  Viva India !

 9. zubic vila kaže:

  Rakovi, školjke i morske alge na stolu mome umjesto šnicle… Tako razmišljaju Kinezi dok žvaču neku od svojih omiljenih delicija. Nema te životinje koja se uz pravi umak ne može pripremiti. Osim zvekana – to bi bilo nastrano.

 10. zubic vila kaže:

  Rakovi, školjke i morske alge na stolu mome umjesto šnicle… Tako razmišljaju Kinezi dok žvaču neku od svojih omiljenih delicija. Nema te životinje koja se uz pravi umak ne može pripremiti. Osim zvekana – to bi bilo nastrano.

 11. marko kaže:

  “nije to prljavo,samo se obrise”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *