njuz-autor

AUTOR: urednistvo

18. nov. 2011

Novi zakon o obrazovanju: Deca moraju da idu na nastavu u školama

Đaci će u školu morati da dolaze svakog dana i na časovima neće smeti da koriste mobilne

BEOGRAD, 18. novembar 2011, (Njuz) – Novi zakon o obrazovanju predviđa obavezu da roditelji šalju decu u školu gde će ona morati da slušaju nastavu iz različitih predmeta, a nastavu će moći da drže isključivo profesionalni nastavnici koji su prošli sve stručne i pedagoške obuke, saznaje Njuz.

Redakcija Njuza imala je uvid u nacrt zakona koji će se uskoro naći pred parlamentom, a najupečatljivije odredbe u njemu su one koje se tiču obaveznog pohađanja nastave i ocenjivanja rada učenika.

Učenici će, naime, biti u obavezi da uče u školi, kao i da izrađuju domaće zadatke kod kuće, a njihov rad nastavnici će ocenjivati.

Deca će, kaže se dalje u nacrtu, morati u školu da dolaze svakog dana, a tokom nastave neće smeti da koriste mobilni telefon i razmenjuju poruke na društvenim mrežama.

Sa druge strane, potpuna novina je i to što će i profesori ubuduće morati da dolaze na časove, da konstatno unapređuju svoje znanje i posvete se svakom đaku ponaosob.

Takođe, nastavnici će ubuduće morati da ocenjuju đake na osnovu njihovog znanja koje će proveravati ispitivanjem i kontrolnim zadacima, a ne na osnovu poznanstva sa njihovim roditeljima ili nivoa simpatičnosti đaka, što je do sada bila ustaljena praksa.

Dr Ana Pešikan, profesorka sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže da je jako iznenađena ovakvim predlogom zakona i da ima solidne “rezerve” prema njemu.

– Deca bi mogla da pretrpe veliku štetu. Ko će da odgovara ako budu neuspešna i vrate ih da još jednom pohađaju isti razred? – pita se dr Ana Pešikan.

Direktor osnovne škole OŠ “Josif Pančić” Milan Bajić kaže da bi učenje u školi, umesto kod kuće, moglo da se organizuje samo uz vrlo strogu kontrolu.

– Ovaj predlog treba potpuno izbaciti iz zakona, ili ga ograničiti samo na situacije kada deca baš ne mogu da ostanu da uče kod kuće. Trebalo bi da škole imaju komisije koje bi ozbiljno procenjivale kome treba odobriti školovanje u školi, a kome ne – zaključuje Bajić.

Još jedna iznenađujuća stavka u nacrtu ovog zakona je i to što će nasilje u školama biti strogo zabranjeno. U slučajevima kada đak, primera radi, napadne profesora, najpre će mu biti smanjena ocena iz vladanja, predmeta kojem do sada nije bio pridavan veliki značaj, a najstroža kazna podrazumeva da đak bude prebačen u drugu školu koja ima jače nastavnike.

Nenad Milosavljević

REKLAMA: Knjiga čije će se čitanje tolerisati na časovima. Njuz.net predstavlja “Ovo nam možda nije trebalo”

 1. Shone kaže:

  Nema skole bez nasilja

  1. celtic kaže:

   Ima u Teheranu….

 2. Sloba kaže:

  Sva sreca, pa nisu zabranili nosenje oruzja u skolu.

  1. celtic kaže:

   Jesu, u Teheranu, i dobro im ide….

 3. kide kaže:

  “prebacen u skolu koja ima jace nastavnike” hahahaha
  Sad mi je jasno zasto je meni profesor tehnickog bio bivsi bokser :)

 4. Ђеки kaže:

  Ма пазите, ово је глобални тренд свезаглупљивања народа… И нису то више само Американци који не знају где је нпр. Немачка, него је то свугде тако. Рецимо, пита мене један Рус који је главни град Париза. А други (иначе доктор наука) да ли су Бугарска и Хрватска муслиманске земље… Једноставно, кад је писменост постала свеопшта, власти су схватиле да то и није тако добро, па су одлучиле да савременим образовањем мало врате време уназад. Па преко свега тога звекнеш Пипу Мидлтон и тако то, да не набрајамо, и ето теби робова у 21. веку…

  1. Жарко Обрадовић kaže:

   Не разумем, звекнуо си Пипу Мидлтон?!
   Тебра, развалиће те Енглези!
   Али какве то везе има са образовањем у Срба?

   1. cimer kaže:

    Ne, on je mislio Pipu prase

    1. Ђеки kaže:

     А ко ти је тај Пипа-прасе?

     1. pataje je do jaja kaže:

      neki manijak, cim pipa prasice… kladim se da mu ni koze i ovce nisu strane

     2. Ђеки kaže:

      А јел пипа прасиће или прасице?

  2. Nindza kaže:

   Kako koji je glavni grad Pariza? Pa Francuska, naravno :0)

 5. himalac kaže:

  E smaram nevidjeno… Dajte mi neki plus…?

  1. himalajac kaže:

   i duvas, onako, usput

  2. celtic kaže:

   Evo ti neki +

  3. ja kaže:

   A evo i minus…

 6. Jecca kaže:

  … da, da… škole su veliki izdatak za državu, zato ih treba pod hitno ukinuti…. divim se genijalnim idejama koje nam plasiraju svaki dan,,, ne može to svako da smisli, to je privilegija “školovanih”,, kapa dole za sve njih!!!!

 7. technocaja kaže:

  Ne znam da je nekoga smirila smanjena ocena iz vladanja…. Ali jaci nastavnici, to vec menja stvar iz fundamenta…

  1. nastavnik kaže:

   u kojem selu si ti isao u skolu?

   1. technocaja kaže:

    Selo Brate Moj? Novi Sad J.J. Zmaj

    1. nastavnik kaže:

     uuuu, veliko ti selo…mnogo ucitelj

 8. Stefan kaže:

  Cista budalastina od zakona! Zaboravili ste na strajk nastavnika. Dete dodje to skole i sta tamo zatekne? Strajk! Nema nastave! Kod kuce toga nema. Neka nadlezni jos jednom razmisle o ovom nacrtu. Necu da mi deca budu neobrazovana samo zato sto moraju da idu u skolu.

  1. celtic kaže:

   Ima toga kod kuće! Škola je samo test u kakvoj kući živiš. Danas roditelji štrajkuju nad djecom, jer NEMAJU VREMENA/ŽIVACA/LOVE da ih trpe?! Analfabetična bagro, vi, kojima je svanulo ‘91. mrak vam sjeme progutao, brdo vas usisalo nazad sebi u njedra…..

 9. Djindjuva kaže:

  Pa sta sad da radim sa salom za fizicko i wcom gde smo svi pusili????

 10. neca kaže:

  Ma sve je to lepo smislio neko samo što je školstvo postalo katastrofalno, počevši od raznih “profesora” koji su zapošljeni po školama sa nekim “nazovi fakultetima po raznim isturenim odeljenjima i po selima” . Ne postoji nikakav rejting fakulteta koji su završeni sad može i šuša i puša da upiše fakultet u nekom selu i da uzme diplomu a nema pojma ni šta je završio jer je učio iz nekakvih skriptica ili prepisivao sa papairića. To je najveća sramota za ovu instituciju! epa ljudi takvi će decu da vam UČE! A da ne pričamo o formiranju odeljenja sa decom “važnih roditelja” kojima se ocene dele u zavisnosti od toga kakvu će vajdu imati od njihovih roditela!. nemam reči kad čujem šta se po školama radi, kad sam ja išao u školu profesor je bio učen čovek od autoriteta koji te vaspitava i prenosi znanje. Sad nema šta da prenese jer ga i ne zanima!

  1. celtic kaže:

   I jer je kupio papirić (not rizla!)

 11. Lucano kaže:

  Sve u redu, ali za ovo nasilje će da izvinu. Odakle njima pravo da mi zabrane da bijem mlađe i slabije?

  1. celtic kaže:

   Evo, Čak Noris kaže da zna tvoju adresu. Zavlačiću dok mogu….

 12. Milica kaže:

  NE mogu da verujem!
  Taman sam u stanu detetu napravila učionicu, mali wc i salu za fizičko, išla sam na doškolovavanja da bih mogla da predajem sve predmete V, VI, VII i VIII razreda a oni mi sad nalažu da dete MORA da ide u školu?
  Sramota!

  1. celtic kaže:

   Kaže se ‘išla sam na doškolovanja’. Nema na čemu.

   1. Milica kaže:

    Hvala, dvoumila sam se kako da napišem, iskreno, nisam znala!
    :-)

    1. celtic kaže:

     Sad znaš, pa se ponosno jednoumi :-)

 13. Dee kaže:

  Cini mi se da i postojeci zakon predvidja slicne mere (izuzev slanja u skole sa “jacim nastavnicima”, ali se neadekvatno primenjuje :P
  Elem, mi roditelji se uglavnom zalazemo za OBRAZOVANJE BEZ SKOLE, jer nam je vise pun polni organ, tako da se slazem sa Milicinim komentarom.

 14. Tagore kaže:

  Are you pulling my leg ? (Et mon cul, c'est du poulet…)
  A kako će moji djetići da idu na “Occupy Wall Street”, 114, Walking Street of South Pattaya, Thailand, a ?!
  Pošaljite malo to naše Ministarstvo prosvete (i sporta na brdu Monte Karla) da proveri zakone u Strasburgu.
  (Meni su tako objasnili u Hagu, levi podrum, prva brava na dnu hodnika…)

  1. celtic kaže:

   Sporta na brdu Monte Karla, bravo!!!! Ko skonto – skonto….

 15. Tagore kaže:

  Evo, baš sam nazvao vladu Brisela i ministar belgijske kulture i ovčarstva mi je u kraćoj rečenici sve rekao o nacrtu novih poljoprivrednih zakona o obrazovanju po celom pašaluku:
  “I'm still hoping yesterday will get better.”

 16. Jordan kaže:

  Zato je vojska bila majka (sada ovi radikali preobraceni, oce opet da je vrate). Odes u vojsku, naucis da citas i pises, pride te nauce da vozis traktor i pravac kuci, da ti tata nadje zenu.

 17. snezana kaže:

  solidne “rezerve” su presudne :)

 18. mirko kaže:

  dobroje da odlazak u obdaniste nije obavezan jer ionako nema mesta za sve

 19. celtic kaže:

  Odjednom je postala bruka und stid da baka i djed čuvaju djecu – oni su stari, bože, ništa oni njih ne mogu naučiti. Još ako dijete nešto treba samostalno da uradi – fuj!!!!

 20. Biljana kaže:

  čitam, dakle i ne verujem koliko nesvakidašnjih stupidities može stati u članak…da li ga je neko pregledao, pročitao pre objavljivanja na sajtu…???

 21. Dara kaže:

  “Jači nastavnici”..hahahahaha. Uskoro će uvesti obuke za nastavnike za borilačke veštine. Ništa smešnije nisam čula ovih dana. Zabranjeni mobilni telefenoni, ocenjivanje na osnovu uspeha, redovno dolaženje u školi i izrada domaćih zadataka…što se to navodi kao nešto novo? Šta god da se dešavalo u školama, dalje od očiju javnosti, u zakonu je uvek stajao sve gore navedeno, osim jačih nastavnika, naravno :)

 22. salac kriminalac kaže:

  Novi zakon o obrazovanju predviđa obavezu da roditelji šalju decu u školu gde će ona morati da slušaju nastavu iz različitih predmeta, a nastavu će moći da drže isključivo profesionalni nastavnici koji su prošli sve stručne i pedagoške obuke.
  ???????????????
  pa zar su do sada bili cobani ili sta? jel su ovi do sada bili amateri? u obuku treba ubaciti i nesto boksa, baratanje nozem, vatrenim oruzjem i slicno da bi bili jaki nastavnici.
  posebno je zanimljivo sto je neko spomenio formiranje razreda dece sa uticajnim roditeljima. ali to stvarno postoji, verujte mi.
  mislim da je sve ovo u smeru zatupljivanja ljudi, generacija i stvaranje mulaca & sabanije raznih profila i stepena obrazovanja sa kojom se moze bez problema manipulisati.
  posebno je zanimljiv deo strucne i pedagoske obuke…. cista komercijalizacija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *