nazad na vrh

Novi zakon stvara nestašicu

Kraj anarhije po zgradama Srbije

BEOGRAD, 4. januar 2011, (Njuz) – Novim Zakonom o poštanskim uslugama je propisana veličina i izgled poštanskih sandučića pa će svi građani Srbije uskoro morati da zamene svoje poštansko sanduče novim. Iako građani negoduju zbog ovog novog nameta na kućni budžet i u neverici klimaju glavom, iz Republičke agencije za poštanske usluge navode da je zakon pravljen prema sličnim primerima u svetu i da će morati da se poštuje.

Međutim, udar na kućni budžet u sred praznične sezone nije jedino što brine građane Srbije. Kao što se dogodilo i u slučaju zimskih guma i fluorescentnih prsluka, povećana tražnja za poštanskim sandučićima izazvala je potpunu nestašicu ovog artikla u Srbiji. Naša ekipa razgovarala je jutros sa nekim od građana Beograda. 

– Sve sam obišao, evo idem sad iz Metroa, ni tamo nema. Odoh na buvljak još da pogledam, pa ako i tamo nema, nek mi pišu kaznu, šta da radim – rezigniran je Mirko Ilić (65).

Dragutinović: PDV na sandučiće ostaje 18%

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da razume da građani Srbije žive u teškim uslovima, ali da trenutno nema prostora da se PDV za poštanske sandučiće sa 18% smanji na 8%

Milosavljević: Sandučića će biti
Slobodan Milosavljević
Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da neće biti nestašice sandučića i da će ministartsvo po potrebi doneti uredbe koje će regulisati trgovinu ovim artiklom.

Očekivalo bi se da proizvođači i uvoznici sandučića zadovoljno trljaju ruke, ali ni oni nisu u zavidnoj poziciji.

– Zalihe sandučića koje smo imali za prva tri meseca 2011. su rasprodate. Ne verujem da ćemo pre sredine februara uspeti na tržište da pošaljemo neku značajniju količinu sandučića jer slede Božić i Nova godina, tako da do sredine januara fima praktično i ne radi – izjavio je Dragan Marinković direktor firme Sanduče d.o.o. koje se bavi proizvodnjom poštanskih sandučića.

Sa druge strane, firma Čajna Trejd d.o.o. bavi se uvozom sandučića iz Kine ali ni oni nemaju dobre vesti za građane Srbije.

– Našim partnerima u Kini smo poslali nove nacrte i dimenzije za sandučiće koji će biti u skladu sa novim Zakonom. Ali i dalje  nemamo nikakvu povratnu informaciju kada možemo očekivati prvi kontigent novih sandučića – izjavio je direktor Čajna Trejda Miloš Dakić.

U Ministarstvu za trgovinu poručuju da nema razloga za zabrinutost i da će novih sandučića na tržištu biti sasvim dovoljno, te da će Ministarstvo novom uredbom koja je u pripremi sprečiti bilo koji oblik zloupotrebe i špekulacije trgovaca i uvoznika kada su poštanski sandučići u pitanju.

Opširnije o ovoj temi čitajte i u Pressu.

Dimenzije
Najmanje unutrašnje dimenzije individualnog kućnog sandućića su (u centimetrima): dužina 24, širina 7,5 i visina 35. Najmanje dimenzije otvora za ubacivanje poštanskih pošiljaka su: dužina 23 i širina tri. Najmanje unutrašnje dimenzije jednog pregratka grupnog kućnog sandučića su: dužina 7,5, širina 19 i visina 39. Najmanje dimenzije otvora za ubacivanje poštanskih pošiljaka grupnog kućnog sandučića su: dužina 23 i širina 2,5.

Miloš Mileusnić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. a da li je poštovana redakcija istražila štrajk deda mrazova,i zbog čega moja deca nisu dobila poklone.Molim vas, tražim hitan odgovor javnosti na tu tragediju,pa to više ne može da se trpi.

  2. Povodom obaveza da svaki Srbin ima poštansko sanduče u skladu sa Evropskim zakonima javio se i ministar M. Dinkić.
    On je izjavio da je sigurnost poštanskih pošiljki zagarantovana, jer ako se nešto ubaci u takvo, evropsko sanduče, niko iz njega ništa ne može da izvadi!
    Upitan da li poštari, uopšte, hoće da ubace pošiljku, ministar je rekao da on sada žuri na Kopaonik, ali da će raditi na tome da se podigne svest poštara na takav nivo da isti ubacuju pošiljke u sandučiće onima kojima su te pošiljke i namenjene!

  3. U životu, sve do smrti, uvek te neka budala trti

  4. Nemate pojma koliko je neko iz moje zgrade ozbiljno shvatio ovaj tekst! Zamenise sanducice, pre jedno mesec dva i postavise neke, verovatno najmanje na svetu. Sreca je da su nisko, pa siroma postar moze racune da ostavi i na njima. Necu ni da pominjem do koliko ozbiljnjih povreda sake i ramena moze doci pri pokusaju otvaranja istih. Bem ti liliputanske standarde!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix