njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. feb. 2013

Novinari apeluju na potencijalne ubice da otključaju Fejsbuk profile

Novinari apeluju da potencijalne ubice što češće kače na Fejsbuk linkove sa nasilnim sadržajem

BEOGRAD, 14. februar 2013, (Njuz) – Istraživački novinari svih redakcija domaćih medija poslali su danas zajednički apel u kojem pozivaju “sve potencijalno nestabilne osobe u zemlji da otključaju svoje Fejsbuk profile”.

Novinari u saopštenju navode da pristup Fejsbuk profilu omogućava detaljnu psihološku analizu osoba nakon što počine zločin, apelujući ujedno na potencijalne počinioce zločina da što češće ostavljaju statuse na Fejsbuku.

– Čitaoci zahtevaju da znaju sve o zločincima, a ako neko ima zaključan profil, kako onda da saznamo bilo šta o njemu? Onda eventualno vidimo samo kaver i profil fotku iz kojih se retko kad može nešto zaključiti – kaže novinar dnevnog lista Blic koji je za ovu priliku želeo da ostane anoniman uz obrazloženje da nije etički otkrivati identitet sagovornika.

Novinari tvrde da je izveštavanje sa sahrana žrtava već pomalo pase, iako i dalje veoma omiljeno kod čitalaca.

– Otvoren profil omogućava da se posvetimo istraživačkom novinarstvu, i u potpunosti analiziramo psihološki profil osumnjičenog – kaže novinar Telegrafa koji je za ovu priliku želeo da ostane anoniman. – Nama nije problem da iz bilo kakvog statusa zaključimo sasvim jasno šta je osoba htela da kaže, ali iskoristio bih priliku da zamolim ljude da ipak ostavljaju neke malo jasnije metafore – dodaje on i napominje da ne bi bilo loše i da povremeno okače neku pesmu koja poziva na nasilje.

Novinari su na kraju zamolili potencijalne ubice da im, ukoliko ne žele da stave svoje profile na uvid svima, onda barem pošalju zahtev za prijateljstvo.

Viktor Marković

 1. lol kaže:

  Hahahaha odlicno :D
  Ja sam se pokidao kad sam video kako novinarcic blica analizira stihove Tosetove pesme, koju shareovao ubica one cure.. patos koma..

 2. Malo ja sam kaže:

  iEh, da je Adolf imao svoj profil?
  Ili makar Mengele.
  Koliko bi se Pulicera tek nahvatali.

 3. edukovani menadzer kaže:

  A sta ako ubice otvore nalog na My space ili google+ ???
  onda ih niko nikad nece naci

 4. miki kaže:

  Miroslav Ilic – Polomicu case od kristala, upozorenje za Svarovski radnje da me ne pustaju unutra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *