njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. dec. 2010

Novo istraživanje: Bavljenje sportom utiče na opadanje kose

FOTO: AFP/Getty

BEOGRAD, 6. decembar 2010, (Njuz) – U Alt-Medija centru danas je održana konferencija za štampu povodom objavljivanja najnovijeg istraživanja o uticaju bavljenja vrhunskim sportom na lepotu i zdravlje. Konkretna tema istraživanja bila je povezanost gubljenja kose kod muškaraca od 21. do 71. godine sa profesionalnim bavljenjem tenism. Kako se navodi, u istraživanju sprovedenom na preko 14 profesionalnih sportista muškaraca, do gubitka kose može doći u bilo kom trenutku dok se čovek bavi profesionalnim sportom ali naročito posle izuzetno stresnih situacija.

– Za gubitak kose kod profesionalaca nisu odgovorni ni geni, ni ishrana – kaže Dr Martin Rugašvili iz Gruzije, vođa tima koji je sproveo istraživanje. – Pravi je razlog stres koji nastaje na putu profesionalne afirmacije. Sportisti naporno rade i mnogo se trude i nikada nisu sigurni da li će na kraju tog puta uspeti. To je ogroman stres.

Svakodnevno smo svedoci porasta broja ćelavih sportista, Novak Đoković, Nenad Zimonjić, Janko Tipsarević, Viktor Troicki, pa čak i nekadašnji profesionalni teniseri Slobodan Živojinović i Nikola Pilić, svi su oćelavili u različitim životnim dobima.

Dr Martin kaže da je istraživanje obavljeno na teritoriji Srbije, zbog bolje regulative u izvođenju eksperimenata, ali da smo svedoci da su slični primeri prisutni i u svetu.

– Ovo istraživanje je dokazalo da je u sportu prisutan preveliki nivo stresa  – tvrdi Dr Martin, koji je specijalizirao dermatološku opstruktivnu neuropatiju. – Ukoliko omogućimo profesionalnim sportistima da se opušteni bave sportom, možemo umanjiti broj ćelavih sportista. Za primer bi mogli da posluže francuski teniseri gde je procenat ćelavosti umnogome manji nego kod Srba.

Ivan Ćosić

 1. Dovratak kaže:

  Ajoooooj :)))) profesorski :)

 2. Nikola kaže:

  Svaka čast našim teniserima!
  Volimo ih i ćelave!

 3. Bogdan kaže:

  “Za primer bi mogli da posluže francuski teniseri gde je procenat ćelavosti umnogome manji nego kod Srba.”
  :)))))))))))
  Carevi!!!!

 4. Shabanoty kaže:

  Cuj, opala im kosa…ja kolko sam video, on su se osisali na celavo!?

 5. Kosa u stvari opada od prekomernog tuširanja vrućom vodom,te feniranja iste,Na kraju ti samo ostanu head i shoulders,koje nemaš sa kime da podeliš.

 6. pitagora kaže:

  Nije nego, otkrio Gruzin toplu vodu! Pa to je bilo i u Bibliji neka priča sa opadanjem kose i tenisom ili tako nešto, a i onaj Amer – Agasi i on je oćelavio od tenisa, pa mu doktori savetovali da se okane ćorava posla, ali mu nije pomoglo ni kad je apstinirao. To ti je brate put bez povratka, jednom tenis-zauvek ćela. A kažu da je sa stonim tenisom još gore, opadaju stidne dlake, samo se o tome ne priča jer neće niko da prizna javno, pa ako vidite tog doktora skoro, pitajte ga da se malo posveti temi, a i ako ima nešto za ćelavost ne pitam za cenu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *