njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

31. mar. 2014

Obeleženo 15 godina od svetske premijere Matriksa na TV Politici

...

BEOGRAD, 31. mart 2014, (Njuz) – Širom Srbije danas je obeležena 15. godišnjica od premijernog emitovanja prvog dela trilogije Matriks na TV Politici, a visoki državni zvaničnici poručili da se ta svetska premijera ne sme zaboraviti.

Na današnji dan pre tačno 15 godina TV Politika ekskluzivno je emitovala bioskopski snimak svetskog blokbatera Matriks, i tim povodom je širom Srbije danas održan niz filmofilskih skupova.

Učestvujući na tribini na kojoj se diskutovalo o svim bitnim momentima iz filma Matriks, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da većina građana u Srbiji nije zaboravila taj momenat u noći između tridesetog i tridesetprvog marta kada su domaći gledaoci bili u prilici da pre svih pogledaju jedan od filmova koji će postaviti standarde za sva buduća naučnofantastična ostvarenja u dvehiljaditim.

Nikolić je istakao da je sadašnja obaveza da ne bude zaboravljena scena kada gledaoci po prvi put otkrivaju da Neo živi u svetu koji je samo kompjuterski program.

– Nekadašnje generacije nisu imale torente kao danas, pa nam piratizovanje filmova nije bilo tako lako. Danas je to moguće učiniti samo za nekoliko sekundi nakon što kliknete na nekoliko linkova, a tada je to što je TV Politika uradila bio pravi herojski podvig i spomenik snalažljivosti naših ljudi. TV Politika je bila naš internet – istakao je srpski predsednik.

Posle svečane tribine u Kinoteci na kojoj je između ostalog diskutovano i da li je Neo ipak trebalo da uzme plavu pilulu, premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić je izjavio da se, tek 15 godina posle svetske TV premijere Matriksa, u međunarodnoj javnosti sve više pominje da pravnog osnova za to nije bilo.– To je bio potez koji nije bio pravno regulisan, odnosno obavljen je bez saglasnosti Filmske svetske akademije, što je u tom trenutku bilo izuzetno hrabro. Sigurno je da su i svi događaji koji su usledili nakon toga, kao što su emitovanje svih delova Ratova Zvezda, i Američke Lepote između ostalih, jako razvili filmsku svest naroda Srbije – naveo je Dačić.

Mnogi državni i nezavisni filmski kritičari su danas učestvovali u obeležavanju sećanja na neverovatne CGI scene koje su pomerile granice onoga šta je moguće izvesti na filmu. U akciji koju je u Beogradu organizovala Demokratska stranka Srbije, potpredsednik te stranke Slobodan Samardžić je izveo scenu iz filma gde Neo izbegava metke koji lete ka njemu.

Viktor Marković

 1. aleksandar kaže:

  BOT je prost kompjuterski programcic koji samo ume da ponavlja zadatu radnju ili se krece po zadatoj putanji u igrici. Zadnji simpaticni su bili u prvom counter strike-u, kad sam ja jos iso na faks, a pentijum se tek pojavio posle 486, bilo je sranje u hrvatskoj, a u bosni se zakuvavalo…

  BOT nema plana, ideje, cilja, i prilikom susreta sa pravim likom, on uglavnom ume samo da cucne i vrti se u krug.

  U Matrixu ih nema, ne znam zasto su mi pali na pamet ovi kompjuterski likovi, ali u stvarnom svetu imaju svoju drzavu i bice duzni puno para, isto kao likovi koji imaju planove, ideje i ciljeve a ostanu u botovskoj drzavi.

 2. Jelena kaže:

  Kako se setiste ovoga? Još jedna u nizu svetlih tačaka naše prošlosti.

 3. scoby kaže:

  Eh, vesele devedesete, kad je tadasnji Robin Hud otimao od bogatog Holivuda i delio siromasnom srbskom narodu, sto ga je direktno preporucilo za sefa RTS-a, a zemlju za buduce bombardovanje. A vodeca tv emisija bila na pinku : ” A sto nebi moglo?” sa sada nepravedno zaboravljenim Pejom C. Kakva “herojska” vremena, u odnosu na danasnja, kad ne smemo ni da prdnemo protiv ruskih i americkih siledzija.

 4. Simeon kaže:

  Ta scena je izmisljena za Samardzica.

 5. Filmofil kaže:

  Odličan film . Dobro ste napisali da je to film po čijem uzoru se snimaju mnogi u dvehiljaditim .

  1. aleksandar kaže:

   To je fim po kojem Srbija zivi u dvehiljaditim.

   Elektronskim impulsima ti daju prikaz realnosti,
   a u stvari si baterija za sistem koji ti prica kako
   ti je u stvari.

 6. Aleksandar Hejter kaže:

  Да је Ђинђић редовно вежбао као Нео, данас би био жив.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *