Freepik
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

05. dec. 2023

Od sledeće godine u javnom budžetu i stavka “otkud znam gde su pare, brt, uz'o neko”

BEOGRAD, 5. decembar 2023, (Njuz) – Budžet republike Srbije biće od sledeće godine bogatiji za stavku “otkud znam gde su pare, brt, uzo neko”.

Pod njom će se voditi svi rashodi za koje nije moguće utvrditi kako su nastali i gde je novac završio.

Iako na prvi pogled deluje da ovo nije baš najracionalnije rukovođenje državnim budžetom, u Vladi Srbije kažu da zapravo u pitanju vrlo racionalan i pragmatičan potez.

– Svake godine izgubimo mnogo vremena na pokušaje da utvrdimo gde su otišle određene svote novca, ali ne samo da izgubimo vreme nego na kraju ne uspemo ni da otkrijemo gde je novac. Zato smo odlučili da takve izdatke ubuduće podvedemo pod “otkud znam gde su pare, brt, uzo neko” i ne bavimo se više time – poručuju iz Vlade.

Prema njihovim rečima, na ovaj način će biti ostvarene velike uštede.

– Umesto da trošimo dodatni novac na otkrivanje gde je nestao neki iznos iz budžeta, mi ćemo ga na ovaj način praktično otpisati i time rukovođenje budžetom učiniti efikasnijim. Kao što i veliki trgovinski lanci u svojim mesečnim i godišnjim finansijskim planovima unapred ukalkulišu određene gubitke nastale recimo krađom od strane mušterija, tako ćemo i mi u budžetu ubuduće računati i gubitke od krađ…ovaj, bre, rashoda čiji put jednostavno nije moguće utvrditi – naveo je sagovornik Njuza iz Vlade Srbije.

Kako nezvanično saznajemo, revidiranje budžetskih stavki ovde se neće zaustaviti, pa je već za sledeću godinu u planu uvođenje novih stavki koje će se zvati “a šta vas briga gde su pare?!” i “zini da ti kažem!”.

Nenad Milosavljević

A zašto trošenje para iz budžeta često nosi oznaju “strogo poverljivo”, pročitajte ovde.

  1. voya montoya kaže:

    Pa zar nemamo ekonomske forenzičare…??

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *