njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

03. jul. 2013

Odlazak Srba na letovanje doveo do nestašice paradajza u zemlji

Pored paradajza, Srbiji tokom leti preti nestašica krastavaca i sardina

BEOGRAD, 3. jul 2013, (Njuz) – Odlazak sve većeg broja građana Srbije na letovanje doveo je do nestašice paradajza u mnogim delovima zemlje, a nestašica je zavladala čak i na kvantaškim pijacama.

Paradajza nema u marketima, a na pijacama ga ima sve manje, dok cena iz dana u dan skače. Tržišni analitičari tvrde da je nestašica izazvana velikim brojem turista koji kreću put Grčke, Crne Gore, Turske i drugih omiljenih letovališta i koji, tradicionalno, sa sobom nose veliku količinu hrane, prvenstveno paradajza i sličnih salatnih namirnica.

– Da svako ponese samo po dva paradajza, došlo do potresa na tržištu, a u pitanju su mnogo veće količine, nažalost. Pored paradajza, u ciklus nestašice ulaze i krastavci, konzervirana tunjevina i sardine, naresci, paštete i slična dugotrajna jela i namazi. Država bi trebalo da apeluje na građane da ne kupuju više nego što im je zaista potrebno jer će, kada se vrate i sami postati žrtve svog neodgovornog ponašanja – kaže Aleksandar Todorović iz Instituta za istraživanje tržišnih fluktuacija.

Prema njegovim rečima, turisti zaboravljaju da će na letovanju ostati svega nekoliko nedelja i da će po povratku zateći mnogo više cene u trgovinama koje su upravo oni sami uzrokovali. Posle toga će, ocenjuje Todorović, neki novi turisti krenuti na letovanje i ponovo zavrteti „točak poskupljenja“.

– Da ne pričamo o tome koliko sve ovo nije fer prema sugrađanima koji uopšte ne idu na letovanje. Oni će morati da plaćaju sve skuplju i skuplju robu i da ponesu teret iako nisu krivi, dok se stvarni krivci, kao što se i inače dešava u Srbiji, sunčaju na pesku Herceg Novog ili Alanje i ispijaju skupe koktele – rezignirano je zaključio Aleksandar Todorović.

Nenad Milosavljević

 1. Miloje kaže:

  Svako loše ima i nešto dobro.
  Primetna je nestašica starleta i pevaljki raznih boja,silikona,veličina po širini i dubini…a cene ima pride,padaju!-Na Štali ima i za džabe.

 2. Славко kaže:

  Зато ће се после на пијацама појавити фото-апарати, камере, лап-топ компјутери и хотелски пешкири по приступачним ценама.

 3. Tagore kaže:

  Španski Cigani ”čergari” će gađati srpski ”cevovod” tomejto po tomejto, dok će naši sićilijanski prijatelji iz kluba ”Ndrangheta” istim putem srpskoj braći pokloniti ”natural tomato sauce”.

  Domaći kvantaši iz Crvenka će izvoziti naše prirodne višnje na Zelenoj Pijaci Savskog Venca.

 4. Tagore kaže:

  Nakon ulaska Hrvatske u EU, proizvođači prehrambenih proizvoda i ”suplemenata” u Srbiji, koji su i izvoznici, ubrzano se pripremaju za deklarisanje svojih proizvoda po evropskim standardima i pravilima upotrebe zdravstvenih izjava, kako njihova roba ne bi ”bili” zaustavljena na hrvatskoj granici.
  Takvih proizvoda je mnogo, jer Srbija jedina u regionu nema usaglašen dnevni unos vitamina i minerala sa vrednostima koji u EU važe od oktobra 2012. godine, a Pravilnik o zdravstvenim izjavama tek treba da se donese u drugoj polovini ove godine, ukazuju stručnjaci.

  McDonald's Hamburger, grčka sarma, feta i musaka, mađarski gulaš, turska čorba, turski kebap, ratluk i baklava, marokansko pile od šafrana, kao i ćufte iz Libana, će biti udarni srpski proizvodi na evropskom tržištu preko hrvatske granice.

 5. Polovni Buntovnik kaže:

  Paradajz sve skuplji i sve sitniji, samo neki “čeri” a košta koliko oćeš!

 6. Tagore kaže:

  Zbog nedostatka paradajza u otadžbini dve ‘iljade srpskih turista se uputilo na proslavi godišnjice slobodnih izbora u Egiptu.
  (Ердоган vrti ovna na ražanj za ručak, jede kiparski ”модри патлиџан” za doručak, pa otvara ”пенџер” i kaže – ah, baš sam sanjao kod Morsija na godišnji odmor da perem dušu.)

 7. petkovic stefan kaže:

  ja sam iz Krcedina selo u Sremu opstina Indjija, i samo hocu da kazem da ovo nije istina kod mene ima punoi paradajza od mijalcica

 8. sasa kaže:

  Alaj volem kad godina izda, sve poskupi – pojeftini pizda…

 9. Било је некад. Сад је храна јевтинија у Грчкој, па се тамо и купује.

 10. Okan kaže:

  Nstalo je sira i slanine

 11. Natasa kaže:

  Vi ste izgleda nesto pobrkali. Paradajz turisti su oni koji sa sobom nose zalihe pasteta, cajne, kulena, supa iz kesice itd. a onda na odmoru kupuju samo paradajz. To bi onda znacilo nestasicu paradajza u Grckoj, Turskoj i Crnoj Gori :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.