njuz-autor

AUTOR: urednistvo

08. okt. 2012

Osnovci sve kasnije stupaju u seksualne odnose

Srbija je još jednom u zaostatku za Evropom

CELA SRBIJA, 8. oktobar 2012, (Njuz) – Učenici osnovnih škola u Srbiji sve kasnije stupaju u seksualne odnose, pokazali su rezultati istraživanja koje je sproveo Institut za utvrđivanje granice polne zrelosti iz Sremske Kamenice.

Istraživanja pokazuju i da osnovci, kada je u pitanju prvi seks, sve više zaostaju za srednjoškolcima pošto u seksualne odnose stupi svega sedam odsto sedmaka i osmaka, nasuprot 14 odsto učenika prvog razreda srednje škole.

Profesor Aleksandar Divović sa ovog instituta u izjavi za Njuz upozorava da je procenat osnovaca koji su stupili u seksualne odnose iz godine u godinu sve manji i da polako gubimo korak za zemljama iz regiona kada je seksualna aktivnost naših osnovaca u pitanju.

– Srbija je po broju maloletničkih trudnoća godinama držala primat u Evropi a sada nismo više prvi ni u regionu. Razlog za to su pre svega osnovci čija je seksualna aktivnost na zabrinjavajuće niskom nivou. Poslednji podaci pokazuju da prosečna devojka u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo tek sa 15 godina što je, priznaćete, poražavajuće – napominje profesor Divović.

Prema njegovim rečima, postoji više faktora koji su na to uticali.

– Na prvom mestu je strah od osude okoline pa imamo situaciju da osnovci koji su postali seksualno aktivni to kriju od svojih vršnjaka jer se plaše njihove reakcije. Zatim, tu su i seksualno prenosive bolesti o kojima su deca izuzetno dobro informisana. Prisutan je i strah od abortusa zbog neželjene trudnoće jer su i devojčice i dečaci svesni da to može imati posledica na njihovo reproduktivno zdravlje – ističe naš sagovornik.

Profesor Divović dodaje i da su roditelji krivi za trenutnu situaciju jer ne vode računa o sadržajima kojima su mladi svakodnevno izloženi putem medija.

– To su osetljive godine, kada se mladi traže i podložni su raznim uticajima. Ako stalno gledaju filmove i serije koje šalju poruku da za prvi seks treba sačekati pravu osobu, ne treba da nas čudi to što je stanje alarmantno kada je u pitanju njihova seksualna aktivnost u osnovnoj školi – zaključio je profesor Divović.

Soko Sokolović

 1. Tetka kaže:

  Не губите наду, има деце и у вртићима!

  1. mirko kaže:

   ima dece u vrticima , ali nemaju sva deca privilegiju da idu u vrtic .
   da ima vise vrtica bilo bi i vise dece .

 2. Ja sam kaže:

  U mom kraju osnovci to rade vec od 12.
  Tada im se zavrsava poslednji cas.

  1. celtic kaže:

   Zar ne rade to na časovima? Kuda ide ovo današnje školstvo!!!!

   1. Ja sam kaže:

    Samo ako su spojeni, casovi mislim.

 3. steva kaže:

  eeeeeeeee kad sam ja isao u osnovnu skolu onda smo stupali u te odnose rano, sa prvim sumrakom, i to jedva , bilo je dosta posla na njivi, a ovo sada sacuvaj me boze. pred zoru ,,, mozda…

 4. ja kaže:

  Koja je slicnost izmedju dinosaurusa i nevinih srednjoskolki…obe vrste su odavno izumrle.

  1. Jan kaže:

   Ide tinejdžerka 1.put u diskoteku i majku je strah , pa joj ušije lastavicu na tange , koja će je štititi . Kćerka dođe ujutru kući i majka je pita kako lastavica . -Lastavica je skroz u redu , samo je gnezdo rastureno .

   1. ariela kaže:

    Jan pazi ovaj vic: Sprema se cerka na sastanak prvi put i kaze majci : Ajd odoh ja da se nadjem s deckom…majka zakuka: Jao ako on legne preko tebe ja cu da umrem!…Ajoj kevo ne brini kaze cerka: Ja cu da legnem na njega pa nek umre njegova majka sto ti?:))))

  2. ja kaže:

   Bre! Alo, redakcijo! Da uvedete neku opciju registrovanja, stalno mi ćapaju ime i predstavljaju se kao ja.

 5. Ja sam kaže:

  Znam neke bebe koje su prva seksualna iskustva sticala jos u posteljici. Istina nisu svojom voljom bile voajeri

 6. zexx kaže:

  Nemaju vremena!
  Moraju vec u osnovnoj skoli da razmisljaju gde ce se sutra zaposliti.Posto je radnih mesta jako malo borba je u toku.Ko se posle zaposli lako ce sve nadohnaditi.
  Ostajes bez posla,ako puno skaces u skoli na guske i kokoske(ups! sry za sovinizam ali, razumece te me,ja sam bez posla).

  Ako imas caleta ministra…win win!Em imas posao, em ne moras da juris ni sa seksom.Sve te to samo od sebe ceka.

  Ima i onih koji niti se spremaju za posao niti skacu na perje.Ti zavrse u NGO ili po paradama.

 7. Сања kaže:

  @zexx

  “Разумеће те” се пише заједно, а не одвојено.

 8. e... kaže:

  samo gledaju u kompjuter ostavljaju komentare slikaju se kamerama igraju igrice i ne rade nista konkretno .gde ide ova mladez

 9. Miki kaže:

  Ма то је све због пропагирања хомосексуалности малолетницима. Смањење броја трудноћа је први знак за узбуну..

  1. celtic kaže:

   Mene više brine veliki broj onih koji imaju, a ne bi smjeli imati potomstvo….

 10. coa kaže:

  https://www.njuz.net/srbija-uspela-da-ocuva-tradicionalnu-porodicu/
  Bice da je vasha zasluga shto kaskamo za regionom.

 11. Tagore kaže:

  Moja pokojna i ja, kako bi očuvali tradicionalnu srpsku vrednost, pre stupanja u seksualne odnose 50 godina smo studirali seksologiju.

  Tako se to tradicionalno radi po odluci Srpske pravoslavne crkve i vladike vranjskog Pahomija, ali kad smo se upisali na završno-uzvišni ispit, menopauza i andropauza su nas sustigle.
  Nismo dobili ni zadovoljavajuću ocenu, pa smo odustali od daljnih teorija i pokušaja neispitivih praksi.

 12. Tagore kaže:

  Aaaa-aaah, ođe se priča o srpskoj deci !
  Molim videti: Čučavac kraj kopriva već 100 godina stoji

 13. sve vas mrzim kaže:

  Ovo je veliki problem kojim se treba ozbiljno pozabaviti. Situacija je naročito delikatna među devojčicama, jer ima sve više onih koji čekaju čak do 12-te godine života da bi stupile u seksualni odnos. Hitno se moraju preduzeti najoštrije mere, jer će u suprotnom ove maloletnice nabiti teške komplekse, videvši njihove vršnjakinje koje se jebu sa 10 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *