Telekom je nekoliko meseci odvajao za Kopernikus
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

10. nov. 2018

OTKRILI SVOJU TAJNU: Telekom kupio Kopernikus uz pomoć sistema tri koverte

BEOGRAD, 10. novembar 2018, (Njuz) – Telekom Srbija (21) državna firma iz Beograda uspela je da za uštedi dovoljno novca da kupi kablovski operater Kopernikus za skoro 200 miliona evra, što je poduhvat koji se čini gotovo nemogućim u domaćim uslovima. Ova kompanija je rešila da sa javnošću podeli svoje trikove nakon kojih će svi shvatiti kako joj je to pošlo za rukom.

– Počeli smo da štedimo u septembru. kažu u saopštenju uz Telekoma, ističući da su sumu od 200 miliona evra uspeli za tako kratko vreme da skupe u velikoj meri zahvaljujući pomoći roditelja. Međutim, smatraju i da su štedljiv način života i brojni trikovi kojima se služe značajno doprineli stvaranju ove sume.

1. Čim korisnici plate svoje račune za telefon, istog trenutka kupite evre

– Čim korisnici izmire svoja dugovanja, više od polovine odmah zamenimo u evre. Od svake dosadašnje zarade, odmah kupite što više evra po povoljnijem kursu. Taj novac stavite u kovertu i zaboravite na njega – kaže se u saopštenju.

2. Stroga disciplina – sistem tri koverte

U ovoj firmi ističu da je za štednju jedna od najvažnijih osobina stroga disciplina. Pored koverte u kojoj čuvaju evre, imaju još dve koverte u kojima gomilaju novac.

– Imamo kovertu u kojoj čuvamo novčanice od 1.000 i 2.000 dinara. Odatle uzimamo novac potreban za dnevne troškove. Međutim, kako rasitnimo “hiljadarku”, na kraju dana otvaramo novčanik i novčanice od 10, 20 i 50 dinara stavljamo u drugu kovertu i njih štedimo. Iznenadili biste se koliko od tih sitnih para ustvari skupite na kraju meseca – kažu u Telekomu.

3. Nikada ne nosite u novčaniku puno novca

Ako sa sobom ne nosite pet hiljada ili pet miliona ili pedeset miliona evra, već samo ono što vam je neophodno za trošak, lakše ćete se disciplinovati da potrošite samo za osnovno.

4. Izlazite više “po kućama”, izbegavajte restorane i kafiće

Ova kompanija priznaje da retko boravi po kafićima, a u restoranima jede svega nekoliko puta godišnje. Kada ide u goste, ponese neku od flaša iz bogatog bifea svojih roditelja, u kome je, kako kažu, veći izbor nego u prodavnici.

– Zašto bismo pili piće u kafiću kada to možemo da radimo i kod kuće, besplatno, i 100 puta kvalitetnije? Prijatelji dolaze kod nas u poslovni prostor i tu se družimo, a jedno od zadovoljstava kojeg se ne odrićemo je i mali fudbal, tako da ne smatramo da se ne družimo dovoljno. Prosto, ne želimo da trošim pare na nepotrebne stvari, već na Kopernikus.

Oni ističu i da je olakšavajuća okolnost to što kao velika kompanija retko piju alkohol, a pre nekoliko godina su ostavili i cigarete.

5. Prestanite da pušite i uvedite “pušačku kovertu”

– Kada smo ostavili cigarete uveli smo sebi pravilo da svakog dana stavimo 20 miliona dinara u “pušačku kovertu”. Za mesec dana u njoj smo skupili 60.000.000 dinara. Ovu naviku zadržali smo do danas – kaže se u saopštenju dodaje da za dnevne troškove ponekad uzimaju novac iz tog “fonda”, ali da ga uredno beleže i vraćaju.

– Imamo običaj da kažemo “dužni smo sami sebi, na primer, 400 hiljada dinara” – kažu oni u šali.

6. Sve što znate da radite probajte da unovčite

Iako zarađuji solidne pare na svom redovnom poslu operatera telefonije, ova firma pruža i usluge provajdera interneta i kablovske televizije, pa od toga ima i dodatne prihode. Sve što na njima zaradi, takođe, odmah stavlja u kovertu sa evrima.

7. Oslonite se na roditelje, partnera…

– Ruku na srce, ušteda od 200 miliona evra ne bi bila moguća bez podrške. Trudimo se da što češće svratimo kod roditelja na ručak, pa se i na taj način uštedi. Dok smo bili pred bankrotom, pomagali su nam oko računa i komunalija, a ta praksa još uvek nije u potpunosti “zamrla”, i nadam se da neće skoro – priznaju iz Telekoma.

Oni dodaju da žive sa partnerom u skromnom stanu koji plaća partner.

8 Praktikujte uslugu za uslugu

Ova firma kaže i da se razume u razne druge poslove, pa da im se i to znanje ponekad pokaže kao korisno.

– Na primer, komšija ima firmu koja uvozi kućnu hemiju. Ponekad mu pomognemo oko auta, nekad mu nešto popravimo, prenesemo… On nam zauzvrat pokloni po neki paket proizvoda koje prodaje, pa ni za to ne trošimo novac – kažu oni.

9. Planirajte kilometre koje prelazite kolima

Ovo snalažljivo preduzeće otkrilo nam je još neke trikove kojima se služi da bi uštedelo.

– Vozimo auto na plin, a svaki kilometar koji prelazimo je pažljivo planiran. Ponekad se vozimo i gradskim prevozom, i priznajemo, švercujemo se koliko možemo. Kada kupujemo odeću, uvek odvojimo dovoljno vremena da potražimo povoljniju opciju.

10. Kupujte po pažljivo napravljenom spisku

Nemamo običaj da idemo u prodavnicu bez jasnog spiska onoga što kupujemo. Dakle, pošto vas lepo ukrašeni rafovi sa sniženjima često mame, ponesite spisak, isplanirajte obrok do detalja i držite se samo toga. Tako nećete ni bacati hranu.

11. Kasica prasica

Iako je već zrelo preduzeće, ono se nije se odreklo ni svoje “kasice prasice” za sitan novac sa kojom je napravilo prve korake u štednji.

– Napunimo je za otprilike tri meseca, i za toliko vremena se u njoj skupi oko 2.500 dinara. Za taj novac možemo i da se častimo i da sebi priuštimo neki luksuz poput nove poslovnice – kažu oni.

Oni napominju da iako možda nemaju svi životne okolnosti pod kojima su oni skupili ovoliku sumu novca za kratko vreme, čvrsto veruju da bi uz savete Telekoma svako ko ima redovne prihode mogao da uštedi za Kopernikus.

  1. Никола kaže:

    Ја планирам овом методом да уштедим па да могу додатних 5 дана да преживим, од 15. до 20. у месецу.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *