njuz-autor

AUTOR: urednistvo

07. sep. 2011

Parlamentarni izbori u Srbiji protekli u miru i bez incidenata

Sva glasačka mesta bila su obeležena prema propozicijama organizatora

BEOGRAD, 7.septembar 2011, (Njuz) – Kako njuz nezvanično saznaje, iz izvora bliskim američkoj ambasadi u Beogradu, u nedelju su održani redovni predsednički i parlamentarni izbori. Prebrojavanje glasova je u toku, a rezultati će biti objavljeni na proleće 2012.

Iz CeSID-a saopštavaju da su izbori sprovedeni u demokratskoj atmosferi i treba očekivati da ih posmatrali proglase regularnim.

– Glasanje je proteklo bez većih nepravilnosti, naši posmatrači nisu primetili ništa što bi ukazivalo na ponavljanje izbora. Među prvima, na izbore je izašao američki ambasador u Srbiji, gospođa Meri Brus Vorlik, a nedugo nakon nje, glasali su i predstavnici stejt dipartmenta koji su se u nedelju zatekli u Beogradu – priča za njuz Marko Blagojević, predstavnik CESID-a, koji je i ove godine bio zadužen za posmatranje izbora.

Svoje biračko pravo su u poslednjim trenucima, pred zatvaranje izbornog mesta, iskoristili i predstavnici EU, putem televotinga.

– Kao što smo i prognozirali, predsednički izbori bili su zanimljiviji od parlamentarnih, jer smo imali dva kruga. Videćete na proleće, veoma je bilo interesantno koga su kandidati iz prvog kruga podržali u drugom krugu – nastavlja Blagojević i dodaje – Što se parlamentarnih izbora tiče, tu nije bilo većih iznenađenja, što ćete videti aktivnostima stranaka pre saopštavanja rezultata, koje smo najavili, ponavljam, za proleće.

Inače, ovi izbori su pokazali da je interesovanje birača na najmanjem nivou od svih dosadašnjih izbornih ciklusa na ovim prostorima, jer svoje pravo glasa ovog puta nisu iskoristili ugledni biznismeni iz Srbije i regiona. Taj fenomen objasnio je politički analitičar Đorđe Vukadinović.

– Biznismeni koji su u prethodnim izbornim ciklusima pokazivali impozantno zanimanje za rezultate izbora, ove godine nisu iskoristili svoje glasačko pravo, jer im je ovog puta bilo apsolutno svejedno kakvi će rezultati biti. To znači da ne postoji niti jedna politička opcija koja će stati na put njihovom biznis planu. To je ujedno i vrhunac demokratskog procesa, kada vaš interes biva sigurno zastupljen iako ne glasate. Videćete, neće biti apsolutno nikakvih iznenađenja kad rezultati budu objavljeni – zaključuje Vukadinović

Biznismenima kao glasačkoj populaciji mnogo su važniji lokalni izbori koji će biti održani naredne nedelje za šta su obezbedili i potrebne uslove poput sopstvenog poslovnog prostora, ekskluzivnih restorana i terena za golf.

Uroš Bogdanović

 1. Арса kaže:

  У нашој земљи, одавно постоје и посебни учесници на сваким изборима, такозвани”независни посматрачи”. Формално, то су били представници ОЕБС-а и неких других организација. Али у стварности, то смо сви ми “држављани са правом гласања” јер је за јавно прихватање сваких избора неопходно да учествујемо као неми посматрачи.

  1. ariela kaže:

   pa prosto zanemis kad cujes ko je sve usao u parlament…samo smes da kazes c c c…i da se prekrstis…

 2. himalajac kaže:

  ovo za biznismene je sasvim razumljivo, s obzirom da njihove interese zastupa Mirko Cvetkovic, koji se, kako se moglo danas procitati u medijima, zalaze i za prihvatanje tajkuna od strane naroda, ali i njihova veca prava i jos veci kapital

  Inace Cvetkovic je stari-novi premijer, jer ovi izbori ne dovode u pitanje mesto premijera

 3. Promaja kaže:

  Odrzavanje izbora postaje nepotrebno Najbolje da skupstina na zatvorenoj sednici izglasa dozivotni mandat vladi. Nema potrebe da se biznismeni brinu oko pormene vlade ili odlaska Mirka Cvetkovica, a i ustedeli bi neku paru na oganizovanje svih buducih izbora. Sve ustede mogu da idu u fond za produzeno letovanje clanova vlade i najsire rodbine istih.

 4. Anastasja kaže:

  U celom novinskom tekstu jedino nejasno je da li su
  američki ambasador u Srbiji, gospođa Meri Brus Vorlik i Brus Vilis u nekom srodstvu. Mislim zbog onog Brus.

 5. Neupucen kaže:

  Mislio sam da ste odavno dostigli vrhunac, ali danas ste prevazisli sami sebe! Jedva cekam sutra da vidim sta cete novo da smislite:)

 6. Tetka kaže:

  Како год окренемо – д..е нам је позади…!

 7. wwwlado kaže:

  Od izvora bliskog izvoru Vikiliksa sam saznao da su izabrali samo koga možemo izabrati :

  liijevo Čeda u sredini Tadic desno Nikolic

  Izvolite izaberite ipak smo mi ambasadori demnokratskih zemalja ,a nama je svejedno .
  p.s. Naravno demoralisati Srbe , a moralisati manjine da masovno izađu na izbore , u slučaju opsnosti od proSrpske stranke , formirati što širu Proevropsku koaliciju .

 8. novosadjanin kaže:

  najbolji koji sam procitao do sada. tuzna istina….

 9. gloria kaže:

  na ovu vest ne znam da li da placem ili da se smejem…..izgleda ono prvo u svakom slucaju suze ne ginu !!!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *