nazad na vrh

Pekari tvrde da su male vekne hleba zapravo velike kifle

Pekari adekvatno nazvali sporni proizvod

BEOGRAD, 15. april 2013, (Njuz) – Nakon što je Nacionalna organizacija potrošača (NOPS) zatražila da se zabrani prodaja vekni hleba koje nemaju dovoljnu gramažu, oglasili su se i iz Unije pekara Srbije (UPEK) tvrdeći da se zapravo radi o velikim kiflama.

Naime, iz NOPS-a su tražili da se iz prodaje povuku sve vekne hleba koje teže manje od zakonski propisane miminalne težine od 500 grama, a da se pekare i trgovci koji prodaju ovakav hleb kazne. Međutim, iz UPEK-a tvrde da je hleb od 400 i 450 grama koji se prodaje po trgovinama zapravo poklon pojedinih pekara njihovim vernim kupcima.

– Ima već nekoliko meseci kako su neke naše pekare na tržište izbacile novi proizvod, a reč je o kiflama koje su bogatije i veće nego obične kifle – rekao je za Njuz Milutin Gojković Mesi iz UPEK-a – U ovim kiflama je pojačana količina kvasca i brašna kako bi bile veće i ukusnije našim vernim kupcima – rekao je Gojković.

Na pitanje zašto je cena kifle od 450 grama skoro identična ceni vekne hleba od 500 grama, Gojković je objasnio da je to zato što su se u Uniji uplašili da bi kupci mogli da pomisle da se radi o kiflama lošeg kvaliteta, pa su zato malo pojačali cenu.

– Ostavljanjem iste cene kao kod normalnog hleba, hteli smo da pokažemo da kifle treba da budu tretirane isto kao i hlebovi i da potrošači ne bi trebalo da ih neopravdano zanemaruju u svojoj ishrani – smatra Gojković – U želji da ova inicijativa dobije širu podršku, uputili smo predlog poznatom proizvođaču “Hleb i kifle” da promeni ime u “Velike kifle i kifle”.

Miroslav Vujović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Јесте!!!
  И паштета је тепсија са сиром о ђеврек унутрашња гума камиона.

 2. I opet kao nekad: “Hleba hleba gospodaru ne videsmo davno hleba”!…raja vice niko je ne cuje…

 3. E, a nekada je kilo hleba imalo 1000 grama.
  A sada spalo na 500.

 4. Predsednik Unije pekara – Milutin Gojkovic Mesi :)))) Sjajno!

 5. – Come on Jane, where's my money – pobuni se Tarzan?
  – See on the table – odgovara Džejn.
  – On the which table – uzbuđeno pita Tarzan?
  – On the little table – odgovara Džejn.

  I u tom času od bršljana do bršljana stiže sva zadahnuta Cheetah (Čita) i priča:
  – Bila sam u srpsku pekaru, kupila sam bajatu srpsku veknu od 750 grama i potrošila vašu mesečnu ušteđevinu. U džungli su me napali majmuni neki i pojeli celu bajatu kiflici…

  Ba na na na, bananana, ”banana split” je ostala za doručak, ručak i za večeru.

 6. “Velikih kifli i igara!!!”

 7. Jadni srpski zidar”Daj mi četvrt kifle i kolut salame”.

 8. To je zarad poboljsanja nase potrosacke korpe.Nekada sam jeo dve kriske hleba a sada cetiri!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix