nazad na vrh

Pekari tvrde da su male vekne hleba zapravo velike kifle

Pekari adekvatno nazvali sporni proizvod

BEOGRAD, 15. april 2013, (Njuz) – Nakon što je Nacionalna organizacija potrošača (NOPS) zatražila da se zabrani prodaja vekni hleba koje nemaju dovoljnu gramažu, oglasili su se i iz Unije pekara Srbije (UPEK) tvrdeći da se zapravo radi o velikim kiflama.

Naime, iz NOPS-a su tražili da se iz prodaje povuku sve vekne hleba koje teže manje od zakonski propisane miminalne težine od 500 grama, a da se pekare i trgovci koji prodaju ovakav hleb kazne. Međutim, iz UPEK-a tvrde da je hleb od 400 i 450 grama koji se prodaje po trgovinama zapravo poklon pojedinih pekara njihovim vernim kupcima.

– Ima već nekoliko meseci kako su neke naše pekare na tržište izbacile novi proizvod, a reč je o kiflama koje su bogatije i veće nego obične kifle – rekao je za Njuz Milutin Gojković Mesi iz UPEK-a – U ovim kiflama je pojačana količina kvasca i brašna kako bi bile veće i ukusnije našim vernim kupcima – rekao je Gojković.

Na pitanje zašto je cena kifle od 450 grama skoro identična ceni vekne hleba od 500 grama, Gojković je objasnio da je to zato što su se u Uniji uplašili da bi kupci mogli da pomisle da se radi o kiflama lošeg kvaliteta, pa su zato malo pojačali cenu.

– Ostavljanjem iste cene kao kod normalnog hleba, hteli smo da pokažemo da kifle treba da budu tretirane isto kao i hlebovi i da potrošači ne bi trebalo da ih neopravdano zanemaruju u svojoj ishrani – smatra Gojković – U želji da ova inicijativa dobije širu podršku, uputili smo predlog poznatom proizvođaču “Hleb i kifle” da promeni ime u “Velike kifle i kifle”.

Miroslav Vujović

 1. Јесте!!!
  И паштета је тепсија са сиром о ђеврек унутрашња гума камиона.

 2. I opet kao nekad: “Hleba hleba gospodaru ne videsmo davno hleba”!…raja vice niko je ne cuje…

 3. E, a nekada je kilo hleba imalo 1000 grama.
  A sada spalo na 500.

 4. Predsednik Unije pekara – Milutin Gojkovic Mesi :)))) Sjajno!

 5. – Come on Jane, where's my money – pobuni se Tarzan?
  – See on the table – odgovara Džejn.
  – On the which table – uzbuđeno pita Tarzan?
  – On the little table – odgovara Džejn.

  I u tom času od bršljana do bršljana stiže sva zadahnuta Cheetah (Čita) i priča:
  – Bila sam u srpsku pekaru, kupila sam bajatu srpsku veknu od 750 grama i potrošila vašu mesečnu ušteđevinu. U džungli su me napali majmuni neki i pojeli celu bajatu kiflici…

  Ba na na na, bananana, ”banana split” je ostala za doručak, ručak i za večeru.

 6. “Velikih kifli i igara!!!”

 7. Jadni srpski zidar”Daj mi četvrt kifle i kolut salame”.

 8. To je zarad poboljsanja nase potrosacke korpe.Nekada sam jeo dve kriske hleba a sada cetiri!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix