njuz-autor

AUTOR: Marko Drazic

01. sep. 2013

Pentagon: Ne vidimo kako bi intervencija u Siriji zakomplikovala situaciju na Bliskom istoku

Stvari nisu tako komplikovane kako izgledaju, poručuju iz Pentagona

VAŠINGTON/DAMASK, 2. septembar 2013, (Njuz) – Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Čak Hejgel izjavio je da je Pentagon spreman da započne vojnu intervenciju u Siriji, čim predsednik Barak Obama donese takvu odluku. Prema Hejgelovim rečima, situacija u Siriji je veoma prosta i ne vidi kako bi intervencija SAD i njenih saveznika na bilo koji način mogla da iskomplikuje stanje u toj državi, a pogovotu u čitavoj regiji.

– Danima slušam zlurade komentare da bi vojna intervencija u Sirija mogla da predstavlja otvaranje Pandorine kutije. Ne vidim čemu takvi cinični komentari, kada je opšte poznato da u Siriji postoje dve strane, zlikovačka vlast Bašara al Asada koja je koristi hemijsko oružje protiv svojih protivnika, i pobunjenici koji se bore za bolji život i demokratiju – izjavio je Hejgel.

On kaže da su vojne intervencije komplikovane u zemljama gde nije sve crno na belo, i gde je potrebno veoma se udubiti da bi su uopšte shvatio osnovni problem zbog kojeg je nastao sukob, što srećom nije slučaj sa Sirijom.

– Inspektori Ujedinjenih nacija na korak su od neoborivih dokaza da je Asadova vojska koristila hemijsko oružje protiv pobunjenika, koji s druge strane, od samog početka građanskog rata u toj zemlji, nisu izvršili nijedan zločin. Ipak, i pored toga, u svetu još uvek postoje neki skeptici koji ne razumeju neophodnost vojne intervencije – smatra Hejgel, koji se osvrnuo i na situaciji u čitavoj regiji.

– Ceo Bliski istok je poslednjih decenija bio stabilno područje, tako da manja vojna intervencija SAD u jednoj zemlji sigurno neće moći da ga odjednom preko noći destabilizuje ceo region – dodao je Hejgel.

On je naglasio da, čak i ako se u nekom trenutku slučajno ispostavi da vojna intervencija iz nekog razloga nije bila pravo rešenje, vojska SAD uvek može da napusti tu zemlju, koja će se odmah vratiti u stanje u kom je bila pre napada.

Marko Dražić

 1. Pravda za Miska kaže:

  Je l’ da palim?
  -Pali!

 2. Istina 100 % kaže:

  Prevedeno sa CNN-a

 3. himalajac kaže:

  obami jos jedna nobelova za mir!

  1. scoby kaže:

   Bas tako. Ispade gori od naseg ljubimca klinktona. Na kraju ispade da je cika dobrica Kalemar vise zasluzio Nobela za mir (za knjizevnost je jos mlad).

  2. iberlauf kaže:

   Pa kako bre čovek već drugi mandat troši a nijedan rat nije započeo.A mogao je bar III svetski.

 4. Srle KV kaže:

  Ovu vest ladno moze da objavi CNN i da pri tom 95% Amera smatra da tu nema niceg problematicnog…

  1. Franko kaže:

   I u Italiji isto tako…

  2. aleksandar kaže:

   hell yeah!

   a onih 5% ne znaju ni sta je vojna intervencija ni sta je sirija…

 5. alzo kaže:

  Čovek je potpuno u pravu, decenijama, da ne kažem i vekovima, situacija na Bliskom istoku je toliko komplikovana da jedan rat više ili manjeza njih ne znači ništa, a Amerima je intervencija neophodna. Svet treba da im se zahvali što ne otvaraju novo krizno područje, već koriste Bliski istok koji je i onako već sj**an.

 6. Tagore kaže:

  Ova nije iz Sirije!
  Rada Šegrt | 02. 09. 2013. – 06:58h | Vidosavi Bugarski (80) je na kućnu adresu prvo stigao pogrebni venac, a potom je ispred ulaznih vrata osvanuo i mrtvački sanduk pun peska.
  http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/402710/Zivoj-zeni-poslali-mrtvacki-sanduk

  Kao da se poklonima u naprednoj Srbiji danas gledaju zubi?!

 7. gradjanin kaže:

  Ma zakomplikovaće situaciju u Srbiji jer su rekli da će poskupiti benzin. A što se tiče stanovništva, kada su se u istoriji vlasti brinule za njih?

 8. Omanac kaže:

  Ne moze da se ispostavi da je intervencija bila pogresno resenje, kad je u pitanju Amerika. Cak iako se ispostavi da je povod bio lazan, oni su ipak doneli demokratiju i prosperitet, pa Irak je cist primer lepote koju su doneli! Sto bi rekao obama: We are JUESEJ and blablabla…

 9. alzo kaže:

  Dobih minuse, ovde izgleda ima onih koji ne znaju šta je sarkazam. Na ovom sajtu i komentari se čitaju kao u ogledalu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *