njuz-autor

AUTOR: urednistvo

02. aug. 2021

Penzioneri traže razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora

CELA SRBIJA, 2. avgust 2021, (Njuz) – Razdvajanjem predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbija bi pokazala da pripada porodici demokratskih država, smatra većina srpskih penzionera, a njihova udruženja apeluju na državni vrh da dobro razmisle o ovom stavu pri odlučivanju o datumu narednih izbora, saznaje Njuz.

Ovakav zahtev naših najstarijih sugrađana usledio je pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče najavio da će država najstarijim sugrađanima u februaru uplatiti pomoć u iznosu od 20 000 dinara.

– Nigde u razvijenim demokratijama izbori za različite nivoe vlasti nisu istog dana – objašnjava Radmila Sokić, penzionerka iz Beograda – Vreme je da i Srbija primeni tu praksu i glasačima omogući jasan izbor na dan glasanja. Odmah pošto je predsednik Vučić obećao 20.000 dinara pomoći, pozvala sam nekoliko svojih prijatelja penzionera i uvidela da i oni dele moje mišljenje. Među nama ima dosta kratkovidih ljudi, pa više glasačkih listića na biračkom mestu može izazvati zabunu i dovesti do glasanja za pogrešnog kandidata, Srbiji su potrebne jake institucije sa punim legitimitetom i zato mislim da bi predsednik Vučić morao da prihvati mišljenje nas penzionera – smatra ona.

Penzionerska udruženja širom zemlje su već sinoć i jutros održale sastanke kako bi saslušali mišljenje članstva i jedinstveno stala iza inicijative za razdvajanju izbora.

– Srbija se nalazi u političkoj krizi, pa bi razdvajanje izbora bilo korak u dobrom smeru – smatra Jovan Janković, predsednik udruženja penzionera iz Bora – Već sinoć smo održali sednicu skupštine našeg udruženja i doneli jednoglasnu odluku da tražimo da predsednički i parlamentarni izbori ne budu istog dana. Očekujemo da će nadležni imati razumevanja za naš predlog i da će on vrlo brzo biti usvojen. To bi bio državnički gest kojim bi Srbija pokazala da poštuje demokratske tekovine i volju birača – objasnio je on i dodao da 20 000 dinara svakako nije mali novac, ali da izbori ipak nisu dovoljno često da bi od njih moglo da se živi.

Bojan Savić

  1. Milojko kaže:

    Dobro bi bilo da se svake godine održavaju i to sve odvojeno-predsednički, parlamentarni i lokalni izbori i da se pred svake daje po 20.000 dinara.Ne samo penzionerima.Ima po Srbiji još takvih….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *