nazad na vrh

Penzioneri traže razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora

CELA SRBIJA, 2. avgust 2021, (Njuz) – Razdvajanjem predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbija bi pokazala da pripada porodici demokratskih država, smatra većina srpskih penzionera, a njihova udruženja apeluju na državni vrh da dobro razmisle o ovom stavu pri odlučivanju o datumu narednih izbora, saznaje Njuz.

Ovakav zahtev naših najstarijih sugrađana usledio je pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče najavio da će država najstarijim sugrađanima u februaru uplatiti pomoć u iznosu od 20 000 dinara.

– Nigde u razvijenim demokratijama izbori za različite nivoe vlasti nisu istog dana – objašnjava Radmila Sokić, penzionerka iz Beograda – Vreme je da i Srbija primeni tu praksu i glasačima omogući jasan izbor na dan glasanja. Odmah pošto je predsednik Vučić obećao 20.000 dinara pomoći, pozvala sam nekoliko svojih prijatelja penzionera i uvidela da i oni dele moje mišljenje. Među nama ima dosta kratkovidih ljudi, pa više glasačkih listića na biračkom mestu može izazvati zabunu i dovesti do glasanja za pogrešnog kandidata, Srbiji su potrebne jake institucije sa punim legitimitetom i zato mislim da bi predsednik Vučić morao da prihvati mišljenje nas penzionera – smatra ona.

Penzionerska udruženja širom zemlje su već sinoć i jutros održale sastanke kako bi saslušali mišljenje članstva i jedinstveno stala iza inicijative za razdvajanju izbora.

– Srbija se nalazi u političkoj krizi, pa bi razdvajanje izbora bilo korak u dobrom smeru – smatra Jovan Janković, predsednik udruženja penzionera iz Bora – Već sinoć smo održali sednicu skupštine našeg udruženja i doneli jednoglasnu odluku da tražimo da predsednički i parlamentarni izbori ne budu istog dana. Očekujemo da će nadležni imati razumevanja za naš predlog i da će on vrlo brzo biti usvojen. To bi bio državnički gest kojim bi Srbija pokazala da poštuje demokratske tekovine i volju birača – objasnio je on i dodao da 20 000 dinara svakako nije mali novac, ali da izbori ipak nisu dovoljno često da bi od njih moglo da se živi.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Dobro bi bilo da se svake godine održavaju i to sve odvojeno-predsednički, parlamentarni i lokalni izbori i da se pred svake daje po 20.000 dinara.Ne samo penzionerima.Ima po Srbiji još takvih….

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix