nazad na vrh

Pobednici Slagalice dobijaju nacionalnu penziju

SRBIJA, 1. septembar 2021, (Njuz) – Pored zaslužnih umetnika i sportista, uskoro će nacionalnu penziju dobiti i svi šampioni popularnog kviza TV Slagalica, saznaje Njuz u Vladi Srbije. U vladi veruju da je ovaj gest odlična promocija pravih vrednosti i da će motivisati mlade da više vremena posvete obrazovanju i kulturi.

– Slagalica je najdugovečniji kviz na ovim prostorima i svakako zauzima posebno mesto u tradiciji našeg naroda. Ne postoji dom u Srbiji u koji Slagalica nije ušla i oplemenila ga – kaže naš izvor iz Vlade Srbije. -Zahvaljujući njoj, mnogi naši građani su naučili nešto o svetskoj književnosti, klasičnoj muzici, slikarstvu… Ne smemo zanemariti ni ostale igre koje su odlična gimnastika za mozak i, samim tim, mentalno zdravlje svih koji je gledaju. Imena Aleksandre Čolakov, Aleksandra Simića, Darka Krčmara, Vladimira Krnača, Milice Jokanović, Aleksandra Divovića, Vlastimira Purića i drugih velikih šampiona su zlatnim slovima upisana u istoriju srpskog naroda. Šampioni Slagalice potpuno zaslužuju jedno ovakvo priznanje, a nacionalna penzija je način da im se odužimo za sve ono što su uradili za naše društvo – rekao je on.

TV Slagalica postoji od 1993. godine i do sada je emitovano nešto manje od 150 ciklusa. Građani se uglavnom slažu sa ovom idejom i smatraju da je nacionalna penzija adekvatan način da se država oduži srpskim kviz velikanima.

– Svaka čast drugim kvizovima, ali Slagalica je zaista nešto posebno. Gledam je, evo gotovo trideset godina, i zahvaljujući njoj sam svašta naučio – priča Radovan Višković iz Novog Sada. – Hteo sam i da se prijavim nekoliko puta, ali kada sam video kako šampioni poput Želimira Lalića ili Neđeljka Svrkote slažu slova i brojeve, kako rešavaju asocijacije i Skočka, shvatio sam da nemam šta da tražim u njihovoj konkurenciji- iskreno priznaje Višković i nastavlja – Raduje me što je vlada prepoznala značaj Slagalice i odlučila da na pravi način vrednuje znanje koje njeni šampioni pokazuju iz ciklusa u ciklus. Što se mene tiče, mislim da tu ne bi trebalo stati već bi možda bilo dobro pokrenuti inicijativu da se Slagalica uvrsti na Uneskov spisak srpske kulturne baštine – zaključio je on i dodao da je juče oba puta našao najdužu reč i rešio asocijaciju pre takmičara.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix