njuz-autor

AUTOR: urednistvo

24. sep. 2011

Pobednički logo „Free as a man“ srpskog dizajnera će biti preimenovan u “Free as men and women”?

"Free as a man" će postati "Free as men and women" ?

NJUJORK, BEOGRAD, 24. septembar 2011, (Njuz) – Rad pod nazivom „Free as a man“ srpskog dizajnera Predraga Stakića, koji je pobedio na internacionalnom konkursu za logo za ljudska prava, doživeo je oštre kritike od strane nekoliko svetskih udruženja, a postoji i mogućnost da ceo konkurs bude poništen, javlja Njuzov dopisnik iz Njujorka.

Samo što je na svečanosti u Njujorku obelodanjeno da je rad mladog srpskog dizajnera, Predraga Stakića, među 15.000 pristiglih radova, odneo pobedu na internacionalnom konkursu za logo za ljudska prava, stigle su kritike od raznih svetskih udruženja, među kojima je najglasnija ona upućena od Svetske organizacije za ženska prava – Women’s Rights Organization (WMRO), koja tvrdi da rad ima tipičan muško-šovinistički naziv.

– Zašto se rad ne zove “Free as a woman”? – upitala se predsednica ovog udruženja Elizabeta Šo, i dodala – Večito se muškarci stavljaju u prvi plan. Pored imena koje jasno upućuje na diskriminaciju žena, rad sadrži i vulgarne simbole, poput ruke sakrivene u negativu koja drži žensku dojku. Drugoplasirani rad Egipćanina koji predstavlja lik žapca Kermita iz profila, zbog svoje neutralnosti i roze boje daleko je prihvatljiviji za nas i mislimo da bi ceo svet bio ponosan da koristi taj logo za obeležje ljudskih prava – zaključila je Šo.

Ženska udruženja nisu jedina koja su digla svoj glas protiv naziva i izgleda pobedničkog logoa. Tako je i svetska LGBT organizacija postavila pitanje zanemarivanja homoseksualnih i lezbijskih simbola u pobedničkom radu.

Nezvanično se priča da su Peđu već kontaktirali iz komisije za odabir pobedničkog rada sugerišući mu da pod hitno izvrši određene izmene na logou, kako zna i ume, u cilju zadovoljenja kritika organizacija koje se bune, ili u suprotnom rizikuje da mu se poništi pobeda na konkursu.

S druge strane, u Srbiji je zavladala prava euforija nakon pobede srpskog dizajnera na ovom velikom međunarodnom takmičenju, pa su tako Predragu već čestitali mnogi političari, ističući svoju veru u njegovu pobedu još od trenutka kada je Peđa odlučio da prve skice baci na kompjuter. Ministar inostranih poslova, Vuk Jeremić, među prvima je čestitao Peđi, podsećajući ga da je i sam glasao preko Interneta da njegov rad osvoji prvo mesto.

– Čestitam Vam na ovoj sjajnoj pobedi koja predstavlja još jedan dokaz  superiornosti srpskog dizajna u svetu. Eto, kada Novak zastane, tu je neko drugi da nas afirmiše u svetu. Nadam se da ćemo se uskoro videti na izbornoj skupštini Dizajnerskog saveza Srbije i da ću zavrediti i Vaš glas za poziciju predsednika saveza, kako bih u budućnosti pomogao nastojanjima da talentovane osobe poput Vas dobiju pažnju države kakvu zaslužuju – napisao je Jeremić.

Miroslav Vujović

 1. himalajac kaže:

  Discrimination! Again!!!!
  What about free gays and lesbians?

  1. Aca Facić kaže:

   Vise volim BT nego LG.

   1. himalajac kaže:

    stvar ukusa, ali slazem se sa tobom

   2. Aleksandar kaže:

    HAHAHHAHAHAHA brate mili, vise volis biseksualce/ke i transseksualce/ke?!! Boze me sacuvaj, ja volim samo B…nesto su ti roditelji zabrljali kad si bio beba o.O

  2. himalajac kaže:

   ja pokusao da privucem paznju stranih placenika….al nista

 2. Nikita kaže:

  Ovaj tekst prosto nije fer prema ženama i pripadnicima i pripadnicama LBGT populacije. Pogotovo kada se zna da je i žena čovek, te da feministkinje nemaju problem da budu nazivane ljudima.

  Hajde, pripazite malo šta objavljujete. Simpatični ste, nemojte da ukenjate sad.

  1. urednistvo kaže:

   “A man” ni u jednom slucaju ne znaci i “zena”. Mankind i human obuhvata oba pola. Ali svejedno to nije tema teksta :)

   Naš dizajner je pobedio u sjajnom takmičenju briljantnim radom. Naš način da mu čestitamo :)

   1. himalajac kaže:

    The A-MAN Inc. STEM Communities mission is to utilize Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) -related projects as a motivational tool and advance the educational achievement, and the intellectual and career development of African-American, Latino and other minority students K thru 12th grades. A-MAN Inc., seeks partnerships with individuals and institutions who share the vision to increase diversity in the special interest fields of science and technology.
    :)

    1. urednistvo kaže:

     Po kom algoritmu ti radis da nam je znati :))))

     1. himalajac kaže:

      nemacka “enigma”.
      taktika: zbuniti protivnika

   2. Byja kaže:

    Aman je glavni grad Jordana…

    1. himalajac kaže:

     Da,a drzava je dobila ime po Michael Jordan-u, posto oni tamo na bliskom istoku mnooogo vole kosarku

  2. mau vau bau kaže:

   Da bi bile ozbiljno shvacene i zene i njihova prava
   prvo te feministkinje moraju da prekinu mnogo da seru i da ne nastupaju kao frustrirane nadrndane ale, i da priznaju da ne zastupaju zenska prava, nego zastupaju frustrirane nadrndane ale.
   Kada proklamujes zenska prava i ukazujes na njihovo krsenje, ako si se vec dohvatila toga, pronadji adekvatan primer, jebes ovo menjanje gramatike u svesti zvuci kao histerija u PMS-u o la lo li le la

 3. blablan kaže:

  cinjenica je da je momak (sigurno) slucajno prevideo da se ime znaka moze protumaciti sovinisticki, jer se decko vise fokusirao na vizuelnu simboliku i celu pricu koju znak treba da predstavlja, a sigurno je doprinelo i to sto mu engl.nije maternji jezik…

  svakako mislim da ste ovog puta omanuli sa temom na koju se sprdate, jer ste dali ideju dokonim feministkinjama da se stvarno pobune protiv ovog velikog uspeha naseg coveka i samim tim da se skrene paznja sa onoga sto je sustina njegovog rada…

 4. Nikita kaže:

  Ma da, ali human ima samo HU ispred man, po toj logici se i tu misli na muškarca (huwoman? womankind?). Man, human, sve je to prevodivo kao čovek.

  U pitanju je lični ukus. Jednostavno mislim da se sa pravima onih koje ugrožavanje njihovih prava boli, nije za sprdnju.

  Ali to sam samo ja… :)

  1. Ђеки kaže:

   Треба под хитно да идеш на семинар мушких лезбејки у Осло…

   1. himalajac kaže:

    sto u Oslo? znas ti koliko to kosta?
    organizovace LDP te seminara u svim vecim gradovima SRbije

    1. Ђеки kaže:

     Да прими инструкције…

  2. Ђеки kaže:

   Као прво, било би добро да си то само ти, али ниси само ти… Има таквих ко ти наштанцованих у огромном броју. Као друго “али то сам само ја” је калк америчке фразе “but it's only me”, која на српском ништа не значи…

 5. Stalle kaže:

  Kakav sarkazam, bravo likovi!
  U Austriji se vec duze vrijeme lome oko himne, jer se u tekstu spominju “sinovi”, pa su se zene osjetile ugrozene i pokrenule akciju da se doda u tekst rijec “kceri” :))

 6. Bogdan kaže:

  Dojka, je li? Ako ćemo već iz tog ugla da gledamo, onda ovo isto tako može biti i logo podrške masturbiranju.

 7. celtic kaže:

  Skraćenica WMRO se u Makedoniji nastavlja sa ДПМНЕ. Pročitao sam vašu zavjeru, spank, spank, zločesto uredništvo….
  P.S. Spank važi samo za ženski dio uredništvovskog klana, u periodu 23-06 h.

 8. wwwlado kaže:

  Pošto ja jedini u selu koristim internet , a ponešto se razumijem i u ljudska prava , zamolio bih uredništvo NJuza da objavi sljedeće saopštenje :

  Mi malinari iz našeg sela

  raspisujemo poziv za dodjelu bespovratnih sredstava nevladinim organizacijam koje se bore za zaštitu ljudskih prava iz svojih ličnih uvjerenja

  -nemamko slobodu kretanja ,
  -nemamo pravo na demonstracije u Beogradu
  – žrtve smo monopola
  -prebila nas je policija
  Pa bi smo dodijelili sredstva Be 92 kao za reklame i ovim organizacijam kao bespovratno , a da nas oni izvrše pritisak na Vlast da se ostvare naša prava .

  Rado bi vam uplatili ta sredstva od podsticaja koji nam uplati država ,a koji će uplatiti od sredstava kojee prikupi od poreza na vašu imovinu .

  1. wwwlado kaže:

   Htjeo bi da povučemo ovo saopštenje o javnom pozivu .

   Savjetovali su nas i Organizacija za ljudska prava da izvedemo homoseksualne orgije pred policijom pa ćemo biti pušteni za Beograd ,
   A onda će EU da nam uplati podsticaje koje će uplatiti iz sredstava koja će dobiti od Srbije na predizborni kredit koji će se vraćati povećanim porezima prema građanima Srbije .

 9. Anastasja kaže:

  Kako je moguće da mladi dizajner Predrag Stakić dobije ideju da se prijavi na ma koji međunarodni konkurs a da pre toga nije konsultovao Skupštinu ili bar nadležna ministarstva. Ovo je čisto anarhističko ponašanje od strane mladog umetnika. O ovom logou je Skupština trebala da donese makar Rezoluciju.

 10. gvozden kaže:

  cudi me da neko iz drustva za zastitu zivotinja vec nije odreagovao… naime, ova golubica ( jos gore ako je golub) ima vidno dignut rep – kao eksplicitni poziv na akt. bilo kako bilo, plakat je sekisticki tendenciozan i time nekorektan.

 11. iberlauf kaže:

  Jeste vi sigurni da to nije free ass man?

 12. Ana kaže:

  Ne bih ovo ni primetila da nije Njuza:).

  Mnogo vise me je uvredio slogan Jelen piva: “Muskarci znaju zasto”. Sram ih bilo, ispade da zene nemaju pojma o zivotu.

  Od tada bojkotujem njihovo pivo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *