njuz-autor

AUTOR: urednistvo

01. okt. 2014

Počela školska godina za studente koji nemaju para za kupovinu diplome

studenti

Akademci će morati da idu na ispite koji inače nisu uobičajeni ukoliko kupite diplomu

BEOGRAD, 1. oktobar 2014, (Njuz) – Svi studenti koji nemaju para da kupe diplomu započeli su danas svoju školsku godinu i biće u školskim klupama i amfiteatrima sve do juna sledeće godine.

Akademci će morati uredno da idu na sva predavanja, vežbe i kolokvijume, ali i na ispite koji inače nisu uobičajeni ukoliko kupite fakultetsku diplomu.

Analitičar obrazovanja i glavni metodolog kupoprodaje ispita na Institutu u Sremskoj Kamenici Gorčin Stojanović kaže za Njuz da je kriza svoje efekte pokazala i u oblasti školstva.

– Sve je manje studenata koji sebi mogu da priušte lagodnost i komfor koje sa sobom nosi kupovina diplome, a sve je više onih koji moraju da pohađaju nastavu, uče i sreću se s profesorima na ispitima ukoliko žele da steknu akademsko zvanje. Prema našim podacima, broj studenata koji diplomu kupuju po Bolonjskom sistemu iz godine u godinu opada za oko tri odsto – kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, studente koji nisu uspeli da uštede dovoljno novca za diplomu očekuje naporan i nimalo prijatan rad, ali uprkos tome ne treba da klonu duhom.

– I klasično studiranje ima svojih prednosti, iako trenutno ne mogu da se setim kojih, ali u svakom slučaju, važno je upamtiti jedno: nisu bitne ocene već znanje – obodrio je u svom maniru Stojanović akademce.

Ekipa Njuza

 1. MRVOjed kaže:

  A kad krenes da traziz posao – diploma ti vredi onoliko koliko si je platio.

  1. xy kaže:

   Kažu da će da uvedu ugovorni reciprocitet između univerziteta i biroa za zapošljavanje, odnosno koliko slobodnih radnih mesta u javnim preduzećima toliko će se diploma prodavati i na taj način će se izbeći slučajevi da neko da novac za diplomu, a da posle nema posao u javnom preduzeću!

  2. arko kaže:

   Uz plaćenu diplomu ide plaćanje radnog mesto, a ne traženje posla.

 2. Sremac kaže:

  Otkud ste iskopali ovog Goričina Sveznalića. Nemogu ništa da komentarišem pošto od njega flisujem na sve otvore.

  1. Petar Srejovic kaže:

   Sremac NE mogu dve reci alo….

  2. Sima Kosmos kaže:

   Mislim da su ga pomesali sa onim strucnjakom za kosarku!

 3. Ja sam kaže:

  Medjutim, prema podacima iz Republickog zavoda za statistiku procenat osoba sa kupljenim diplomama medju poslanicima iz vladajuce stranke je u rapidnom padu. Tako da ovog meseca nema niti jednog evrodiplomca.
  I nije u pitanju novac.
  Svi su je vec kupili.

 4. Polovni Buntovnik kaže:

  Na Megatrendu neki već kopiraju materijal za doktorat…

 5. Svetlana Anđelković kaže:

  Zar je moguće da verujete u tu priču kako na državnim fakultetima nema kupovine diploma? Oni to samo uviju u celofan pa lepše izgleda. Visoko školstvo je otišlo u peršun.

  1. celtic kaže:

   Svetlana, u pravu ste, ovdje niko ne čita pažljivo!

  2. Vilena kaže:

   Na drzavnim fakultetima ne moze da se kupi diploma kao na privatnim. Moze jednino da se kupuje ispit po ispit, a ne svi odjednom. Tu se onda ponekad nadje i neki profesor koji nece da proda, pa mora da se zagreje stolica.

   1. Sima Kosmos kaže:

    А на неким државним загрејеш столицу, па те опет не пусте на испиту!

 6. Živadinka kaže:

  Bolje bi im bilo da se na vreme učlane u stranku a diploma će doći posle, mislim doneće im je. Najveće šanse za to imaju ako budu precednik države ili gradonačelnik ili ministar policije ili ministar vojniili…

  1. Živadinka kaže:

   Umalo da zaboravim i ministra privrede

 7. deda Dragan kaže:

  Ma je(bip)eš sttudiranje, doktoriraš u stranci i bole tebe ! Postaneš član ministarstva i svi zabezeknuto komentarišu : Gleeeeeeeeee člana, je(bip)ote, a ako te baš prosere možda i avanzuješ pa počneš i ordenje da deliš.

 8. Luka kaže:

  Bravo Njuz!

 9. Tagore kaže:

  Tom & Jerry preko Jovanče na mrkom konjiću?

 10. Ime (obavezno) kaže:

  Samo se pitam sta ce biti kada prosecna plata postane veca od minimuma… Ja se bojim da ce nas narod novac koji pretekne nemilice trositi na znanje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *