njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. feb. 2011

Pojavljivanje Srba u naslovima iz sveta pozitivno utiče na čitanost

Da li bi ova vest bila toliko čitana da je u pitanju Estonac?

BEOGRAD, 6. februar 2011, (Njuz) – Analize gledanosti informativnih emisija na televiziji, čitanosti štampanih medija i Internet portala, na kojoj je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) radilo proteklih 12 meseci, pokazalo je da Srbe skoro uopšte ne zanimaju vesti van zemlje i regiona, rekao je Svetozar Raković iz ovog udruženja. Prema njegovim rečima, poražavajući rezultati istraživanja stavljaju uredništva mnogih listova pred dilemu da li se isplati imati takve nezanimljive i beskorisne rubrike.

– Najbanalnija domaća afera biće bolje ispraćena od najvećeg svetskog skandala, saobraćajna nesreća na Ibarskoj magistrali u kojoj niko nije poginuo, više zanima naše čitaoce od sudara vozova u Pakistanu sa 200 žrtava – rekao je Raković, koji je otkrio da mediji u Srbiji iz ovih razloga poslednjih meseci praktikuju akcentovanje sudbine nekih srpskih građana u svetski značajnim događajima, kao i stavljanja reči „Srbin“ u naslov.
 
– Uzmimo za primer napad na turski brod koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu, kada su izraelski komandosi ubili 19 ljudi maja prošle godine. Iako je bila glavna u celom svetu, u Srbiji se slabo čitala, međutim posle naslova “”Nema poginulih Srba u napadnutom konvoju” ovo postaje glavna vest i kod nas. Vesti sa sledećim naslovima su takođe bile veoma čitane iako su se desile u inostranstvu: “Snežna oluja u Americi velika kao 30 Srbija”, “Srpski turista slučajno postao predsednik Tunisa”, “Srbin povređen u eksploziji na moskovskom aerodromu”, “Srbin osvojio prvenstvo Australije u tenisu”, “Srbi napravili nered u Đenovi”, i još sijaset sličnih naslova. Isti je slučaj bio i sa ajkulom ubicom u Egiptu. Dok je napadala kupače niko o tome kod nas nije čitao, a čim ju je srpski turista Dragan Stević ubio, pojavila se na naslovnim stranama novina. Slažem se da to nije mala vest, ali zapitajmo se koliko bi ona bila čitana da se na Stevićevom mestu našao neki pijani nemački turista – pita se Raković.
 
Umesto ukidanja rubrike „Svet“, Vlada Srbije ima predlog da uz pomoć svog programa za pomoć medijima “Srbija u centru zbivanja” preseli nekoliko srpskih porodica u zemlje koje mogu biti poprišta novih ratnih sukoba, terorističkih napada, kao i prirodnih katastrofa, i čija sudbina bi mogla da postane glavna vest ako stvari u tim zemljama krenu po zlu. Kako Njuz nezvanično saszaje u toku su pregovori sa porodicom Đorđević iz Užica da se preseli u Severnu Koreju, sa porodicom Žikić iz Pirota koja ima primamljivu ponudu da narednih godina živi u Gazi, kao i sa porodicom Čipić iz Apatina, koja se dvoumi da li da život nastavi na Haitiju.
 
Novinarka ALO-a Dragana Tripić potvrdila je za Njuz slabu čitanost vesti iz sveta, i kao primer navela Berluskonijeve seksualne afere. Ona je zbog toga, u dogovoru sa Milicom Jovanović (17) iz Svilajnca, došla na ideju da nju predstavi kao akterku nove Berluskonijeve afere, ali je od ideje odustala jer nije naišla na podršku uredništva tog lista.

Marko Dražić

Viktor Marković

 1. pa realno, sto bi mi citali nesto sto nema nikakve veze sa nama…..

 2. Tagore kaže:

  Self-satisfaction ili (autosatisfaction) čini prezadovoljne ljude.
  Ima se, može se…, niko mi ne treba !

 3. Zvonko kaže:

  Pa ta iz alo novina samo i namesta vesti!

 4. Milutin kaže:

  Ako ima neka redakcija da mene pošalje do Šakire, ne bi se ja bunio da posle i objave neku lažnu vest.

 5. lidija kaže:

  Čekaj, u prošlosti je taj isti svet govorio o mom narodu sve najgore i sad je strašno i odvratno što ljude (kojima je bilo muka od gluposti koje su slušali o svojoj zemlji) boli ćoše šta se dešava u zemljama koje su sprovodile pljuvačinu?!?!?

  Pratim tuđe vesti ali samo OSNOVNE informacije…ali me iskreno boli ćoše što ih pljačkaju šiptari, ebe mi se što im se dižu u vazduh teroristi kad su naše teroriste tapšali po glavi i dali im DEO moje zemlje!

 6. Indija kaže:

  Jeste, vala, šta i da čitamo neke nebitne vesti iz inostranstva, kad je opštepoznato da smo mi pupak sveta i da se ovde dešavaju najbitniji događaji…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *