njuz-autor

AUTOR: urednistvo

25. jan. 2011

Pokrenut novi magazin “Glas kadrovika”

Procedura unutar stranke o dodeli poslova od sada transparentna

BEOGRAD, 25. januar 2011, (Njuz) – Zbog neprestanih progona u medijima usled politički motivisanih zapošljavanja u državnim institucijama i kompanijama, političke stranke u Srbiji su se udružile u NVO “Glas kadrovika” i napravile istoimeni online magazin, kako bi javnost dobila mogućnost da pročita iz “prve ruke” kako izgleda druga strana korupcije i nepotizma.

Mr. Jovan Stanković, predsednik NVO i urednik magazina “Glas kadrovika” objašnjava za Njuz.net razloge pokretanja magazina:

– Posle višegodišnje torture medija povodom unutarstranačkih pitanja poput zapošljavanja putem političkih veza i ostalih izvora nerazumevanja između javnosti i političara koji se nalaze na uticajnim funkcijama u državnim i lokalnim institucijama, jednostavno smo morali kao predstavnici ugroženih političkih struktura da odreagujemo i da javnosti prikažemo drugu stranu priče, tj. kako u stvarnosti žive i rade oni koji su putem političkih protekcija došli do svog zaposlenja – kaže Stanković.

– Veoma je važno napomenuti – nastavlja Stanković – da političke partije u Srbiji funkcionišu po principu podsticaja u zapošljavanju za zaslužne članove i njihove porodice, i kompletan život  političkih partija u Srbiji bi nestao ako bi se odjednom ukinulo pravo “kadrovika” da dobiju mogućnost zapošljavanja preko političkih partija.

Mr. Stanković, koji je, kako sam kaže, sasvim legalno magistrirao na jednom univerzitetu u Kampučiji, dalje napominje da postoji puno primera iz prakse koji ukazuju na neophodnost postojanja ovog oblika stranačkog života.

– Veoma su lepe a ponekad i potresne životne priče osoba koje su rešile svoje egzistencijalne probleme zapošljavanjem preko političkih veza u državnim firmama i organima uprava po celoj Srbiji. Namera nam je da u magazinu potenciramo ovakve konkretne primere koji bi trebalo da bace sasvim drugačije svetlo na ovu problematiku, u odnosu na blaćenja naših političkih kolega koja se mogu redovno čitati u ostalim medijima – ističe Stanković.

Marko Blagojević iz CESID-a smatra da političke partije danas, sem različitih podsticaja za naglo povećanje plata ili nova zapošljavanja, nemaju drugog načina da privuku članstvo u svoje stranke. Iz ovih razloga, sasvim je logično da u slobodnoj zemlji gde se mogu pojaviti svakakvi mediji, postoje i oni koji objašnjavaju i dobre strane zapošljavanja preko političkih veza i celu jednu tradiciju i subkulturu koja egzistira vekovima na ovom području.

Nemanja Nenadić, iz organizacije “Transparentnost Srbija” opominje političke stranke da je krajnje vreme da se smisli model po kojem će se rukovodstva partija napokon odreći upravljanja kadrovskim rešenjima u državnim firmama i organima vlasti po principima političke pripadnosti, naročito zbog toga što nas u narednim godinama čeka privatizacija javnih preduzeća, što će drastično smanjiti mogućnost partijskog zapošljavanja.

– Pokretanje magazina je upravo korak ka transparentnosti – dodaje Stanković. – Naše društvo je odavno prihvatilo korupciju kao legitimno sredstvo u ostvarenju ciljeva, sada nam je ostalo da je i legalizujemo. Izgleda da samo još mediji ne mogu da prihvate realnost. Naš posao je da to promenimo – zaključuje urednik “Glasa kadrovika”.

Online magazin “Glas kadrovika” može direktno uticati na porast atraktivnosti učlanjenja u raznorodne političke partije koje su u nekom momentu na vlasti, što će dodatno uvećati broj funkcionera u vladajućim strankama Srbije.

Dragan Varagić

  1. Nestorović Hranislav kaže:

    Posebno me raduje što su sve relevantne stranke, zajednički osnovale i podržale ovu nevladinu organizaciju, koja će zastupati interese, do sada nesumnjivo mentalno i fizički najugroženije grupacije u Srbiji. Njihov glas do sada nismo bili u mogućnosti da čujemo, tako da ja i veliki broj mojih prijatelja, koji pripadamo dvomilionskoj večini takozvanih, nezaposlenih građana o kojima svakodnevno brinu , kako političari tako i mediji, demokratski podržavamo prava ove neopravdano ugrožene populacije u Srbiji. Predlažem Vladi Srbije da pod hitno organizuje i paradu javnog sektora, pod radnim nazivom recimo “Pomozimo da nas ima više” i da javnost u Srbiji najzad vidi svu muku i jad, koji imaju državni činovnici koji su prinuđeni da kontaktiraju sa razuzdanim narodom. Unapred ih podržavam u zahtevima da imaju beneficirani radni staž i znatno krače radno vreme, pogotovo ono “rad sa strankama”.

  2. jordan kaže:

    Ako su kadrovici i oni su ljudi.
    I ja bi voleo da se prezivam Krkobabic (prezime je slucano izabrano), n.pr.
    Vec ih vidim udruzene u jedan od navecih nezavisnih sindikata na prostorima bivse eseferjot!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *