nazad na vrh

Pokrenuta peticija da jedna crna rupa na Ibarskoj magistrali dobije ime po Stivenu Hokingu

Na ovaj način biće ukazano na značaj nauke u društvu

ČAČAK, 19. mart 2018, (Njuz) – Građani Čačka i okoline žele da odaju počast nedavno preminulom Stivenu Hokingu, pa su pokrenuli inicijativu da jedna rupa na Ibarskoj magistrali ponese njegovo ime.

Čačani smatraju da će ovim potezom sačuvati Hokingovo ime od zaborava i ukazati na važnost nauke u modernom društvu.

– Stiven Hoking je bio jedan od najvećih umova našeg doba i njegova smrt nas je duboko potresla. Njegov rad na polju fizike i astronomije potpuno je promenio naše poimanje kosmosa i zato mu dugujemo veliku zahvalnost. Ova inicijativa je mali, simboličan gest kojim želimo da mu se odužimo za doprinos modernoj nauci i uticaju koji je imao na mlade naučnike. Dugo smo razmišljali o načinu na koji to da uradimo. Velika crna rupa na Ibarskoj magistrali se nametnula kao logično rešenje jer povezuje Hokingove najznačajnije teorije sa našim okruženjem – priča Željko Lalić, veliki poštovalac dela slavnog naučnika.

Peticija je naišla na vrlo dobar odziv građana koji očekuju da će nadležni prihvatiti njihov predlog i primerom pokazati da poštuju Hokingov rad i podržavaju nauku.

– Ako je išta u našem kraju zaslužilo da ponese ime po Hokingu to je ova crna rupa. Njeno gravitaciono polje je neverovatno snažno jer, koliko god da je izbegavate, bar jednim točkom ćete uleteti u nju. Uopšte, Ibarska magistrala je univerzum za sebe, na njoj pored rupa možete videti relativnost vremena, zakrivljenost prostora i sve fenomene koje je Hoking opisao – ispričao nam je jedan od potpisnika peticije.

Podrška inicijativi je stigla i od Puteva Srbije koji tvrde da će pažljivo čuvati ovu crnu rupu i sve bebe vaseljene.

Bojan Savić

  1. Stiven Hoking je samo jedan, a crnih rupa oko Čačka, na magistrali, koliko hoćeš! A kad će svevišnji naći vremena da odluči koja rupa je baš ta?!

  2. Ostalie mnogobrojne crne rupe dobice imena po nasim politicarima, oligarhima, tajkunimai njihovoj rodbini.

  3. vi ste stvarno ludi
    scheiss humor

  4. Pomoći će popularizaciji Hokinga među vozačima i mehaničarima. Prilikom popravke ogibljenja će se često čuti “Je**m ti Hokinga, i ko ga tamo napravi”.

  5. Da nema Njuza, ne bih znao šta se dešava u Srbiji. Ili da se izrazim kao fizičar… Njuz je moj Event Horizon.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix