nazad na vrh

Policija koristila pse istrenirane da nanjuše polovne udžbenike

Psi uspevaju da po mirisu odrede o kom udžbeniku je reč

BEOGRAD, 29. avgust 2016, (Njuz) – U akciji u kojoj je zaplenjeno više od 1000 polovnih udžbenika u Kosovskoj ulici u Beogradu, korišćeni su i policijski psi istrenirani da nanjuše ovakvu vrstu knjiga, saznaje Njuz.

Iz policije su nam potvrdili da su na poziv komunalne policije angažovali desetak pasa koji su bez greške obavili identifikovanje polovnih udžbenika.

– U policiji postoji specijalna jedinica sa psima koji su utrenirani da nanjuše eksploziv, kao i jedinica sa psima koji umeju da namirišu drogu. Međutim, najvažniju jedinicu čine psi koji su obučeni da u prečniku od 500 metara nanjuše polovni udžbenik – otkrio nam je izvor iz policije koji je želeo da ostane anoniman – Njihova obuka traje godinama i oni imaju toliko osetljiv njuh da umeju da razlikuju udžbenik iz srpskog jezika za treći razred od onog za četvrti, a što je starost knjige veća, to psi reaguju jačim lavežom – objasnio je on.

– Ukoliko se desi da se pas ukoči i da stoji nepomično ispred neke knjige, to je znak da je nanjušio polovni udžbenik kojeg su koristile dve i više generacija i to je znak da imamo posla sa prodavcem jako opasnog štiva – potvrdio nam je izvor iz policije – Takvog psa je teško kontrolisati i njega najčešće pustimo na tog prodavca da bi se malo smirio – dodaje on.

Kako Njuz nezvanično saznaje, od nedavno je u policiji pokrenut i trening za pse koji će umeti da otkriju da li neki udžbeniku iz biologije sadrži lekciju o čeri paradajzu.

Miroslav Vujović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Šta je s vama, njuzovci? Komentare ne objavljujete- Hoće li uopšte biti nastavljen serijal 24 minuta sa Zoranom Kesićem?

  2. Pa u Srbiji niko nezakonito noću ne ruši grad, nema nerešenih ubistava, kriminalci ne pucaju i ne ubijaju jedni druge i nedužne, logično je onda da je najveći kriminal, prisustvo polovnih udžbenika!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix