nazad na vrh

Političari zaboravili na privredu, zabeležen rast od 3 odsto

Svaki dan koji nije izgubljen na svečana otvaranja pogona, doneo je Srbiji po nekoliko miliona evra

BEOGRAD, 23. maj 2012, (Njuz) – Bruto društveni proizvod porastao je u protekla dva meseca za oko tri procenta, što je gotovo 30 puta više od projektovanog rasta za 2012. godinu, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Projektovani rast iznosi 0,1 odsto, a analitičari vrtoglavi skok BDP-a objašnjavaju činjenicom da su političari tokom izborne kampanje potpuno zaboravili na privredu te su u njoj značajno manje učestvovali nego inače.

Ekonomski analitičar Milorad Živković iz Centra za ekonomiku ekonomije i demokratije rekao je da je rast svakako dobro, ali da u narednom periodu može odvesti Srbiju u još veći ekonomski sunovrat.

– Srpska ekonomija je tokom izbora delovala inkognito, daleko od očiju političara, a to je rezultiralo sasvim pristojnim rastom. Prema proračunima koje smo uradili u Centru, svaki dan koji nije izgubljen na otvaranje novog pogona, koktele sa političarima ili svečano presecanje vrpci doneo je Srbiji bar po nekoliko miliona evra od izvoza. Takođe, velika ušteda, koja je uticala na rast BDP-a, ostvarena je i zbog toga što tokom protekla dva meseca nisu deljene nerealne subvencije novim investitorima. Ipak, ovaj rast je kratkog daha, a novi ekonomski pad možemo očekivati već sa prvom konsolidacijom političkih snaga i institucija koje su trenutno u zastoju – rekao je Živković za Njuz.

Naš sagovornik takođe izražava nadu da će nova vlada biti formirana što kasnije kako bi se uzlazni trend srpske privrede nastavio bar tokom letnjih meseci, kada je privredna aktivnost tradicionalno slabija.

– Čak i da se ovaj trend ne nastavi, BDP bi eventualno mogao pasti za oko jedan ili 1,5 odsto, što znači da bismo i dalje bili na fantastičnih i inače nedostižnih 1,5 procenata tokom leta. Drugim rečima, privreda bi u tom slučaju, posle mnogo godina bila u prilici da tokom letnjih meseci profitra i u nekim drugim granama osim u proizvodnji sladoleda, vode i suvog leda – zaključuje Živković.

Nenad Milosavljević

 1. Genijalni ste!

 2. steta sto su ovi nasi politicari u izbornoj kampanji , potrosili bar po jednu novu fabriku u svakom gradu .

 3. Suvog leda. Oduševljen

 4. privreda nije kaca kiselog kupusa, pa da kamen na nju utice pozitivno

 5. Koliki bi tek rast BDP-a bio da URS nije zaposlio svoje nesposobne idiote, koji su čuvali glasačke kutije, odmah posle prvog kruga?

 6. Молим Вас, поштедите нас приказивања коментара Зорана Митровића и осталих са фејса.

 7. Centar za ekonomiku ekonomije i demokratije.

  Bitna informacija koju ste propustilii: iz SREMSKE KAMENICE.

 8. Fenomenalno!!!

 9. Briljirali kao i uvek :)

  Anarhija brate, pa da vidiš kako država cveta! :D

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix