nazad na vrh

Politika i dalje najstariji dnevni list na Balkanu

I pored velike konkurencije, Politika će i narednih godina pokušati da ostane najstariji list na Balkanu

BEOGRAD, 18. jun 2011, (Njuz) – Beogradski dnevni list Polika, koji izlazi od 1904. godine, i dalje je najstariji list na Balkanu, saopštilo je danas rukovodstvo ove kuće.

– Istraživanja istorije štampe na ovim prostorima koja se vrše svake druge godine u junu, pokazala su da dnevni list Politika i dalje vodi u kategoriji najstarijih listova na Balkanu – saopštio je glavni i odgovorni urednik Dragan Bujošević, koji uverava čitaoce da će Politika i narednih godina učiniti sve što je u njenoj moći da zadrži primat u ovoj kategoriji.

– Medijska sfera je dosta klimava poslednjih godina, kako u Srbiji tako i zemljama u regionu, ali Politika se suprotstavlja svim izazovima, i trudi se da iz novonastale situacije izvuče maksimum, dodatno ojača i poveća kvalitet i starost – kaže Bujošević.

Zvod za Statistiku Srbije rezultate svojih istraživanja dobija uz pomoć matematičke formule za starost, tako što godinu osnivanja novinarske kuće oduzme od godine u kojoj se samo istraživanje vrši, a zatim sve dobijene godine starosti poredi jedne sa drugima metodom posmatranja, da bi na kraju publikovao listu novinarskih kuća od najstarijih ka najmlađima.

– Politika pored kvaliteta tekstova i novinara polaže dosta i na svoju starost, i trudi se da svake godine postane sve starija. S ponosom mogu da konstatujem da i u tom segmentu beležimo napredak i da smo, u odnosu na prethodno istraživanje, stariji za dve godine, i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da prilikom narednog istraživanja održimo kontinuitet i budemo stariji još toliko – obećava Bujošević.

Viktor Marković

Marko Dražić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Uspješno stari i pored recesije.
  :-) x 486

 2. Mogli ste i da ne objavite ovaj tekst. Efekat bi bio isti :)

 3. dobar naslov…ha,ha,ha…kao da ce neko sutra napraviti jos stariji list,kao sto su napravili mostarski most……uspjeh u radu….

 4. da li postoji mogucnost da napisete tekst “prvi put (na nekom slavlju gde se okuplja rodbina i prijatelji) nisu pokrenute teme “oh kako se divno zivelo za vreme stare juge” medju starijom populacijom tog skupa. ?:)

  • U pravu si, trebalo bi, ali ovi današnji “novinari” su nikakvi profesionalci…..
   ….u vreme stare Juge bi se, već, neko setio da napiše takav tekst bez sugestija.

 5. Ja ne znam kako im uspeva da tako dugo ostanu najstariji dnevni list ali svaka im cast na uspehu. ;)

 6. Još se nije rodio taj koji će da nadmaši starost Politike.

 7. Ja bi rekao da ga je Vjesnik preterao po starosti. Vi objavljujete podatke iz stare Jugoslavije koji su politicki nepodobni.Proverite.

 8. Ma nije problem u tome, starosti, ona jeste stara nego je problem za Politiku u tome sto je mladje sladje, a i to kao starost je prednost totalno je otrcano, kao ono recimo kvalitetniji su stari Beogradjani od novopecenih Beogradjana, na osnovu cega se to dokazuje, ne moze se kao reper uvek uzimati Krkobabic, dabome, protestiram molim!

 9. Da podsetim… Kada ne može da bude “najstariji srpski list” onda se provlački kao “najstariji na Balkanu”. Prvo se setite gde su granice Balkana pa nastavite sa čitanjem…

  “ZASTAVA” je bio najznačajniji srpski politički list u Austo-Ugarskoj krajem XIX i početkom XX veka.
  Pokrenuo ga je Svetozar Miletić (onaj koji ima spomenik u centru Novog Sada na glavno trgu).
  Počeo je da izlazi u pešti 1866. a naredne godine seli se u novi sad.
  List je u početku izlazio dva puta, pa i tri puta nedeljno, a od 1900. godine svaki dan osim ponedeljka i dana iza praznika. Od septembra 1904. bio je jedini srpski list koji je imao dva izdanja – večernji i jutarnji list.
  Nije izlazio tokom Prvog svetskog rata kada je tadašnji upravnik Jaša Tomić uhapšen i osučen za “veleizdaju”.
  Zauvek je prestao da izlazi nakon uvođenja “šestojanuarske diktature” – 14. aprila 1929.

 10. ”Sufizam” – 700 godina u Indiji i ”Bogomilizam” – 500 godina na Balkanu su uništili naš mali svet.
  Ivo Andrić je ”Preko ćuprije na Drini” omašio istoriju nekih nama bliskih naroda, ali Indija ima ”pamjat” slonova – i zub za zub i oko za oko.
  Čak i redovni kineski neprijatelj – Japan je 300 godina pre Nove Ere dobio Budizam od Kine, tako da su svi Budisti počeli da se druže.
  Nakon pada dolara i već propalog evra, nakon pada Grčke, Portugala, Španije, Italije, Belgije i Francuske, i naša POLITIKA će imati nove istorije da piše.

 11. A jel’ bre, Dorćolaš ”Aka ba-ka-ba”,
  Jopet te je iz sna probudila jEDNA žEDNA žena, a ?
  ‘Ajde da kupimo Čukur Česmu pa sve naše svinje da kupamo…

 12. Za nekomunistički ”ПОЛИТИКА ЊУЗ” bez istorije ili kako novu politiku da pišu !
  Ova grčko-fenička priča je preko Egejskog pojela Atlantik i celu EUROPU:

  Doš'o mali José da se školuje u zadnjoj klupi prvoga razreda osnovne škole. Ulazi učiteljica, (‘nako niža, vrsna polufeničanka, sve bi ti dala), i pita decu koje domaće ljubimce preferiraju…
  Papagaj, kanarinac, štiglica, crvena ribica…, odgovaraju deca, a mali José spava u zadnjoj klupi.
  A ti, José, koju životinju ti najviše voliš – probudi dete dobronamerna učiteljica ?
  Eu gosto um bom frango com batatas fritas e o bacalhao de minha mai, (ja volim jedno dobro pile sa prženim krompirima i bakalu od moje majke) – odgovori mali José.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix