njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

27. maj. 2019

Poražavajuće: Sve više mladih želi da živi umesto da herojski pogine za otadžbinu

SRBIJA, 27.maj 2019, (Njuz) – Manje od polovine mladih bi pre odabralo da živi umesto da herojski pogine u predstojećem ratu za otadžbinu, pokazalo je opominjuće istraživanje Instituta za rat i herojstvo iz Sremske Kamenice.

Svega oko 46 odsto mladih bi bilo spremno da iskoči iz rova i juriša na neprijatelja koji će uskoro pokušati da osvoji našu zemlju, rezultat je ovog istraživanja koje je pokazalo da je sistem vrednosti u krizi.

– Ovo samo pokazuje dokle smo došli kao društvo, kada mladi pre biraju da žive, imaju porodicu i umru u starosti u snu, umesto da poginu na bojištu i time ispune svoj osnovni zadatak odbrane otadžbine, kaže ekspert za vojsku i ambasadorstvo Miroslav Lazanski. – U ratu neko mora da pogine jer ako ljudi ne budu ginuli neće biti rata, a to onda znači da je mir, zaključuje on.

Kao najčešći razlog za izbor dugog, srećnog života bez trauma umesto bolne i brze smrti od neprijateljskog naoružanja, mladi navode svoju želju da žive koja je često veća od želje da ne žive.

– Razmišljao sam o načinima na koje bih voleo da završim svoj život, kao I kada bih voleo da se to desi, i gotovo nikad mi pogibija u ratu od prostrelne rane sledeće godine nije padala na pamet kao poželjna opcija, kaže jedan od ispitanika. -Evo, koliko god pokušavao da zamislim sebe kako umirem u blatu dok oko mene padaju granate, fijuču meci, a tenkovi gaze preko tela mojih saboraca uvek se iz podsvesti provuku i preovladaju slike plaža, zgodnih devojaka, putovanja, smeha na koje se nadovezuju venčanje, deca, njihove prve reči i koraci… Ne znam šta nije u redu sa mnom. Možda je problem i u godišnjem dobu. Proleće je, uskoro će i leto pa stalno razmišljam o vedrim temama. Možda će odgovori bili bolji ako me isto budete pitali nekad u novembru ili početkom decembra. Nemojte samo pred Novu godinu, tad sam pun planova i optimizma, zaključio je on.

Viktor Marković

 1. Vatdfk kaže:

  Zasto je porazavajuce zeleti zivot nego poginuti?

 2. Spomenka kaže:

  Ti koji bi da nas salju u rat bi trebalp da se sami stave na celo. Mi cemo da ih hrabrimo. Vucici, Vulini, Martinovici, Djurici, damo napred. Borite se do kraja.

 3. Malo dete kaže:

  Smemo li mi da komentarišemo ovaj tekst?

 4. Strani Placenik kaže:

  Kakva je to mladež?
  Sećam se kako su, sadašnji predsednik i ministar vojni ginuli i krvavili gaće u ratovima u kojima Srbija nije ucestvovala. A tek kada nas je NATO napao. Eto na koga treba da se ugleda omladina.

 5. Branislav Radojevic kaže:

  a za koju otadzbinu da krvarim i ginem u 32.godine? Moju ste prodali i sjebali,ova tvorevina u kojoj trenutno obitavam je sve samo ne domovina i otadzbina.

 6. milan (nisam odavde) kaže:

  Za život koji su odabrali i kako bi željeli da žive, od rata i ratovanja, mladima je veća prepreka napredna vlast u današnjoj Srbiji!

 7. Vlada kaže:

  Ja sam učesnik u ratu jedanput. Sloboda se branila krvlju pa u mom slučaju ako Vulina i AV i ostalu bolumentu stave na čelu možda i razmislim.

 8. Jedan od nas kaže:

  Ali da zamislimo da se desilo neko čudo..I da imamo ok uređenu državu, u kojoj je solidan standard, u kojoj je jaka i brojna srednja klasa..Gde su kriminal, korupcija prisutni (nikada neće biti 0%, to je utopija, kriminal postoji, od kada i organizovano društvo..isto je i sa korupcijom..), aliu malim procentima.Da imate lepu porodicu..I neko napadne Srbiju.Neko nemilosrdan, ko ne uzima zarobljenike, i ko nad civilima čini zverstva. A tvoji saborci i ti ste jedna od retkih brana da agresor ne dođe i ne zapali ti kuću, ne siluje ženu, ne pobije decu (nedaj Bože nikom, samo dajem primer!)..Šta bi tada uradio? Rekao:” Ja neću da se borim, mogu da poginem”..Da, možeš da pogineš, a možda i preživiš..ali ako odustaneš, i ne boriš se, 100% ćeš umreti na ponižavajući način, groznom smrću, gledajući kako ti neke zveri ubijaju dečicu i siluju ženu..Šta bi odabrao, da imaš samo ta 2 izbora? Naravno, borio bi se..skoro svi naši ratovi (skoro svi)su bili borba za biološki opstanak srpskog naroda, a ne neko junačenje..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *