nazad na vrh

Poražavajuće: Sve više mladih želi da živi umesto da herojski pogine za otadžbinu

SRBIJA, 27.maj 2019, (Njuz) – Manje od polovine mladih bi pre odabralo da živi umesto da herojski pogine u predstojećem ratu za otadžbinu, pokazalo je opominjuće istraživanje Instituta za rat i herojstvo iz Sremske Kamenice.

Svega oko 46 odsto mladih bi bilo spremno da iskoči iz rova i juriša na neprijatelja koji će uskoro pokušati da osvoji našu zemlju, rezultat je ovog istraživanja koje je pokazalo da je sistem vrednosti u krizi.

– Ovo samo pokazuje dokle smo došli kao društvo, kada mladi pre biraju da žive, imaju porodicu i umru u starosti u snu, umesto da poginu na bojištu i time ispune svoj osnovni zadatak odbrane otadžbine, kaže ekspert za vojsku i ambasadorstvo Miroslav Lazanski. – U ratu neko mora da pogine jer ako ljudi ne budu ginuli neće biti rata, a to onda znači da je mir, zaključuje on.

Kao najčešći razlog za izbor dugog, srećnog života bez trauma umesto bolne i brze smrti od neprijateljskog naoružanja, mladi navode svoju želju da žive koja je često veća od želje da ne žive.

– Razmišljao sam o načinima na koje bih voleo da završim svoj život, kao I kada bih voleo da se to desi, i gotovo nikad mi pogibija u ratu od prostrelne rane sledeće godine nije padala na pamet kao poželjna opcija, kaže jedan od ispitanika. -Evo, koliko god pokušavao da zamislim sebe kako umirem u blatu dok oko mene padaju granate, fijuču meci, a tenkovi gaze preko tela mojih saboraca uvek se iz podsvesti provuku i preovladaju slike plaža, zgodnih devojaka, putovanja, smeha na koje se nadovezuju venčanje, deca, njihove prve reči i koraci… Ne znam šta nije u redu sa mnom. Možda je problem i u godišnjem dobu. Proleće je, uskoro će i leto pa stalno razmišljam o vedrim temama. Možda će odgovori bili bolji ako me isto budete pitali nekad u novembru ili početkom decembra. Nemojte samo pred Novu godinu, tad sam pun planova i optimizma, zaključio je on.

Viktor Marković

Tagovi: , ,
  1. Zasto je porazavajuce zeleti zivot nego poginuti?

  2. Ti koji bi da nas salju u rat bi trebalp da se sami stave na celo. Mi cemo da ih hrabrimo. Vucici, Vulini, Martinovici, Djurici, damo napred. Borite se do kraja.

  3. Smemo li mi da komentarišemo ovaj tekst?

  4. Kakva je to mladež?
    Sećam se kako su, sadašnji predsednik i ministar vojni ginuli i krvavili gaće u ratovima u kojima Srbija nije ucestvovala. A tek kada nas je NATO napao. Eto na koga treba da se ugleda omladina.

  5. a za koju otadzbinu da krvarim i ginem u 32.godine? Moju ste prodali i sjebali,ova tvorevina u kojoj trenutno obitavam je sve samo ne domovina i otadzbina.

  6. Za život koji su odabrali i kako bi željeli da žive, od rata i ratovanja, mladima je veća prepreka napredna vlast u današnjoj Srbiji!

  7. Ja sam učesnik u ratu jedanput. Sloboda se branila krvlju pa u mom slučaju ako Vulina i AV i ostalu bolumentu stave na čelu možda i razmislim.

  8. Ali da zamislimo da se desilo neko čudo..I da imamo ok uređenu državu, u kojoj je solidan standard, u kojoj je jaka i brojna srednja klasa..Gde su kriminal, korupcija prisutni (nikada neće biti 0%, to je utopija, kriminal postoji, od kada i organizovano društvo..isto je i sa korupcijom..), aliu malim procentima.Da imate lepu porodicu..I neko napadne Srbiju.Neko nemilosrdan, ko ne uzima zarobljenike, i ko nad civilima čini zverstva. A tvoji saborci i ti ste jedna od retkih brana da agresor ne dođe i ne zapali ti kuću, ne siluje ženu, ne pobije decu (nedaj Bože nikom, samo dajem primer!)..Šta bi tada uradio? Rekao:” Ja neću da se borim, mogu da poginem”..Da, možeš da pogineš, a možda i preživiš..ali ako odustaneš, i ne boriš se, 100% ćeš umreti na ponižavajući način, groznom smrću, gledajući kako ti neke zveri ubijaju dečicu i siluju ženu..Šta bi odabrao, da imaš samo ta 2 izbora? Naravno, borio bi se..skoro svi naši ratovi (skoro svi)su bili borba za biološki opstanak srpskog naroda, a ne neko junačenje..

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix