Porez na mito bi mogao značajno da oporavi državni budžet
njuz-autor

AUTOR: Tekstovi citalaca

11. okt. 2016

Poreska uprava uvodi porez na mito

BEOGRAD, 11. oktobar 2016, (Njuz) – Na mito će se ubuduće plaćati porez, najavljuje Poreska uprava Srbije u nadi da će ova mera dodatno ojačati budžet. Izvori iz Poreske uprave kažu da Uprava veruje kako će porez na mito postati najjači izvor prihoda za državnu kasu.

– Godišnji obrt mita višestruko nadmašuje naš bruto nacionalni doprinos. Ako bismo iz tog izvora dobijali barem 18 posto kroz porez, naš rast BDP-a bi dostigao i četiri posto. Za sada planiramo da samo davaoci mita plaćaju porez ali ako se ova mera dobro pokaže, proširićemo to i na primaoce mita, kažu dobro upućeni izvori iz PU.

Stručnjaci se slažu da bi oporezivanje podmazivanja moglo da doprinese da Srbija postane jedna od jačih ekonomija Evrope.

– Građani moraju da steknu svest da će svojim davanjem mita doprineti izgradnji škola, bolnica, puteva… Ovo će verovatno povećati i želju ljudi da što više daju mito i ujedno što više plaćaju porez. To je spirala korupcije koja može samo pozitivno da utiče na sve nas, kaže za Njuz stručnjak za belu, sivu i tamnosivu ekonomiju Mića Ćulibrk.

Prema nezvaničnim saznanjima, poreske kvote će se određivati prema kategorijama mita, pa će prema tome postojati medicinska, saobraćajna u koju spada i kondukterska, a najveću kvotu će po svemu sudeći imati politička.

Emil Skenderi

Viktor Marković

 1. zeks kaže:

  Sve pohvale za ovu odluku,jer u EU ne mozemo dok se sva ta placanja ne uvedu u legalne tokove.Takodje od tih para se moze kupiti mnogo veci broj plakata sa natpisom “MiTO ne primamo” iza kojih se kriju zdravstveni radnici dok uzimaju koverte,kese i raznorazne pakete.

 2. voya montoya kaže:

  Auuu prepunićemo budžet.Još ako bude retroaktivno,nazovi Država ,će biti najnaprednija u regionu Starog Kontinenta!!!

 3. milan (nisam odavde) kaže:

  Kada sam nedavno komentarisao da još jedino proizvodja dece da se oporezuje i sve u Srbiji će biti oporezovano, što može biti, očito sam podcenio, maštovitost naprednjaka u umeću oporezivanja!

 4. voya montoya kaže:

  Hoće li se ovaj epohalni Zakon primenjivati retro-radikalno…I naravski,uz monitoring MMF i novopečene domaće Agenture,pardon Agencije …

 5. dusanSILNI kaže:

  SAMO VI NJIMA RECITE, PA CE ONI STVARNO UVESTI!

 6. PETAR kaže:

  Da ne bude zabune poreska uprava nije dobro naucila lekciju od EU prvo treba legalizovati mito kao sto je uradjeno u EU i USA i onda po automatizmu svi placaju porez. MORACE DA BOLJE SLUSAJU NA CASU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *