njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

14. okt. 2014

Poslanici traže da im se omogući rad od kuće

skupstina klupe

Skupština bi funkcionisala pomoću grupe na Fejsbuku gde bi se razmenjivala mišljenja i glasalo za predloge zakona

BEOGRAD, 14. oktobar 2014, (Njuz) – Poslanici u Skupštini Srbije podneli su inicijativu čijim usvajanjem bi im bio omogućen rad od kuće. Oni smatraju da bi ova odluka doprinela efikasnijem radu i donela znatne uštede parlamentu.

– Mislim da bi rad od kuće bio pravi potez u ovom momentu – kaže Dragan Šormaz, jedan od potpisnika inicijative – Ne bi bilo troškova prevoza, smeštaja, poslanici ne bi trošili pare na skupa odela već bi mogli da nose neke kežual varijante. Jedini trošak za parlament bi bila pretplata na internet koja bi bila plaćena svakom poslaniku. Danas većina poslanika ima i pametne telefone pa bi mogli da učestvuju u radu skupštine u svakom momentu, dok su na pecanju, sa društvom u provodu ili na nekom drugom mestu. Atmosfera bi bila dosta opuštenija jer bi za vreme zasedanja poslanici mogli da rade i neke druge stvari, a ne samo sede i slušaju govornike koji, pošteno govoreći, umeju da budu baš dosadni – objašnjava Šormaz razloge za ovu inicijativu.

Poslanici su do detalja razradili plan rada od kuće. Skupština bi formirala Fejsbuk grupu u kojoj bi kao statusi izlazili predlozi zakona i amandmana, a poslanici bi u komentarima davali svoje mišljenje. Glasanje bi funkcionisalo prilično jednostavno pomoću lajk i šer opcije.

– Na sve smo mislili. Administrator grupe objavi status u kome je predlog za koji treba da glasamo. Ko je “Za” nek’ lupi šer, uzdržani lajk, a oni protiv nek ništa ne diraju. Fejsbuk automatski prikazuje odnos lajkova i šerova pa bi brojanje bilo lako – tvrdi Šormaz.

Jedini nedostatak ove inicijative je to što skupštinski restoran ne radi kućne dostave, ali se poslanici nadaju da će zajedničkim radom u bliskoj budućnosti uspeti da otklone i ovaj problem.

Bojan Savić

 1. Ministar kaže:

  Znači dobijamo virtuelni parlament. Dobra ideja, pa onda i plate treba da budu isto virtuelne, možda neko zlato, kao ono iz Warcrafta ili Monopola…

 2. Polovni Buntovnik kaže:

  U prošlom sazivu u parlamentu je bio onaj Tulimirović, njega mama Radmila nije puštala da izađe iz sobe inače bi on uradio divne stvari za Srbiju. Ovo bi bilo pravo rešenje za takve slučajeve…

 3. caps lock kaže:

  A da oni lepo sebi naprave virtuelnu državu, a nas da puste na miru.

 4. aleksandar kaže:

  A kako bi funkcionisali poslanici kojima bleja na fejsu nije osnovna delatnost?

 5. Zoin Mihailo kaže:

  Poslanici traže da im se omogući rad od kuće
  Ako kazna može da se služi kod kuće, može i rad od kuće.
  Narukvica će morati da se nosi na obe ruke.

 6. Teoretičar zavere kaže:

  Ima još jedan nedostatak ove pametne inicijative a to su televizijski prenosi zasedanja Skupštine Srbije. Kako taj problem da se reši? Stotine hiljada ljudi jedva čeka da zauzme mesta pored televizora ne bi li odgledali zasedanja. Kakva Farma, Grand šou i slične emisije a o horor filmovima i da ne govorim. Gledanje prenosa iz Skupštine je ono pravo i ovim predlogom da se radi od kuće poslanici nam uskraćuju prvoklasno zadovoljstvo i dokazuju da uopšte ne misle na svoje glasače.

 7. Ender kaže:

  A sta cemo za slucaj kad parlamentu treba da se obrati njegovo premijerstvo veliki A. V.? Da li je onda prisustvo obavezno samo za unapredjene seseljoide, ili za sve?
  I sta ako neki hakeri napadnu i obore tu FB stranicu?

 8. veselo veče kaže:

  Pa mlim vas, RTS je birao, na tako značajno mesto, našeg predstavnika na Pesmi Evrovizije preko SMS. Vreme je da i naši poslnici uvedu SMS

 9. deda Dragan kaže:

  Fenomenalno ! Znači, sva sranja ostaju u kući a voda da se NE pušta !

 10. veselo veče kaže:

  nastavak: kao vid savremenog skupštinskog menadžmenta, čemu ni stručnjaci Megatrenda ne bi imali šta da zamere. Time ne bi bilo onih dosadnih pozivanja na poslovnik, pa replike. …Samo bismo gledali divna izlaganja naših ministara. A pored toga mogli bi istovremeno da obavljaju i poslove u zem-zadrugama, farmama svinja, pa da rešavaju probleme poplavljenih, da grade mostove prijateljstva……A, talentovani da rade na razvoju naučnog podmlatka, i to sve u 24. sata, a verovatno i manje.

 11. Živadinka kaže:

  Samo im vi dajte ideju. Kakve su budaletine možda to stvarno i usvoje. Ionako im one skupštinske klupe uopšte nisu udobne za spavanje.

 12. Monika kaže:

  Oh la la! Kakva divna ideja. Nema prenosa.

 13. Majke mi.. kaže:

  …genijalna ideja!!Oni ,ionako tvrde da su u službi naroda 24 sata na dan( ..a A. V. i više… ) , a njuz se opet prvi setio kako to sprovesti u praksi, dakle – operacionalizirati, jel'da??

 14. Milojko kaže:

  Nista od ovoga! Big Daddy-ju se ovo nece svideti,kako ce onda da ih kinji sto kasne na posao ili mu upadaju u rec i (preglasno) pricaju!?

  1. celtic kaže:

   Posjetiće ih kod kuće, jednog po jednog, i reći im da ne priliči da tako ozbiljan posao obavljaju u pidžami ili u kožnom donjem vešu!!!!

 15. Nikolina kaže:

  Sasvim realna ideja, ja imam isto farmu na facebooku i uspešno je vodim već skoro godinu dana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *